Neked emeltek a fizetéseden az elmúlt 8-9 évben?
A médiában rendszeresen azt harsogják, hogy milyen hatalmas fizetésemelések vannak. Emellett defláció és nőtt ugyan az államadósság, de az igazából csökkent...
Neked is évente emeltek ilyen 6-8%-okat? Csak azért kérdezem, mert én pont nem ezt tapasztalom. Nálunk a munkahelyemen a 2007-2008-as szinten vannak befagyasztva a bérek. Azóta egy fillérrel sem kaphat többet senki. Semmire nem lehet költeni, elavult eszközöttl dolgozunk. Mindenre "stop" van. Létszámstop, teljesen beszerzési stop, fejlesztési stop.
10 évvel ezelőtti PC-ken próbálunk dolgozni, amiken még a Windows XP is akadozik. Ha egy ügyfél küld egy 2003-as Officnál újabb verzióval készült dokumentumot, nem tudjuk megnyitni.
Szerintem katasztrofális helyzetek uralkodnak.
Csak én nyúltam bele ennyire a tutiba és ez egyedi eset, vagy máshol is így van?
Nagy multinál dolgozom, nyugodj meg, itt nem, hogy be vannak fagyasztva a bérek a 2009-es szinten hanem inkább kirugdalják a "régi" dolgozókat, akik anno még magas bérrel dolgoztak és felvesznek fele bérért új embereket (vagy ugyan azokat belekényszerítik a kevesebb bérbe).
Én pl. úgy dolgozom 350-ért, hogy a mellettem ülő kolléga, akivel azonos a munkakörünk 650-et kap. A kettőnk között a különbség, hogy ő 10 éve lépett be és akkor még magasabb volt az alapbér is és néha napján kaptak fizetésemelést.
évi 3% aki nincs táppénzen egész évbe évi 6%
Multi
2009 óta ugyanott dolgozom. Akkor havi 130-at kaptam, most 146-ot, ez úgy leosztva évi 2% emelés, ami nagyjából csak statisztika javításra jó, és hogy ne tudjuk azt mondani hogy nem kapunk emelést.
Főnökök teljesen úgy adják elő ezt az évenkénti 2% emelést, mintha ezzel megváltanák a világot. Az egy dolog, hogy sz.r a fizetés de legalább ne próbálnák meg bemagyarázni hogy mennyire jó, és lecsesznek ha nem vagyok érte hálás.
"Neked is évente emeltek ilyen 6-8%-okat?"
Ha az infláció 3% körüli, akkor irreális elvárás a 6-8%.
Én 2009 óta dolgozom a mostani cégnél, és minden évben emelték a fizum picike számokkal, 3-6% között.
Nem én várom el! Ezt harsogja folyton a média. És hogy dübörög a gazdaság, defláció van, soha nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség stb.
Csak arra lettem volna kíváncsi, hogy én vagyok ennyire kivételesen peches helyzetben, hogy én ebből nem sokat tapasztalok és érzékelek, de még a környeztem sem. Vagy más is így van ezzel.
A válaszoktól úgy látom, hogy inkább utóbbi.
Nekem sok éve nem emeltek a fizetésemen, sőt, inkább csökkentettek, mert nagyon sok plusz juttatás megszűnt, ami régebben járt.
“Ezt harsogja folyton a média.”
Nem igaz, az indexen van cikk pl, minden évben írják az átlagkereseteket, azoknál sose volt 5%-nál magasabb összeg.
“És hogy dübörög a gazdaság”
Mihez képest, az MSZP-s évről évre csökkenéshez képest talán mondhatjuk, hogy dübörög, ha már egyszer évi 2-3%-ot növekszik.
“defláció van”
Nincs defláció. A tőkerész nem csökken, hanem nő, a rezsi árak vitték le átmenetileg. Deflációról akkor beszélünk, ha a tőke rész is csökken és legalább 1 éves időtartamig. Eddig 1 ilyen hónap volt, és mint írtam, az sem úgy, ahogy a defláció jelentésében benne van.
“soha nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség”
Tény, hogy 12%-ról lement 9% alá. Még nem tökéletes, de 100-ból 91-92 ember dolgozik, az nem is olyan vészes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!