Kezdő IT bruttó fizetési igény?
Én úgy csinálom, a hogy a delikvens kezébe adom a vizsga feladatott, mely egy összetett program létrehozása 1 óra max 1.5 óra alatt.
Amennyiben meg tudja csinálni beszélgetünk. Itt a jelentkezők 70% elvérzik általában.
Kezdő IT is nincs csak tapasztalt és tapasztalatlan.
Egy rendszergazda jóval kevesebbet kap, mint az, aki szoftvert fejleszt. A szoftverfejlesztő első munkahelyen 200 nettó, egy rendszergazda kevesebbet kap. Persze ez függ mérettől is, de egy több száz gépes hálózathoz nem csak egy ember dolgozik, és ők már jóval tapasztaltabbak.
De ez nagyon terület függő. A szoftverfejlesztő jelenleg a legjobban kereső. Csak az a baj, hogy a főiskoláról kiesett emberek nagyon nagy része sajnos semmire sem jó.
Milyen végzettséged van? :)
programozó, szoftverfejlesztő (főiskolai): kb. 300-350 bruttó
rendszergazda, it support: kb. 200-250 bruttó (függ a cég nagyságától, nyilván egy 5 fős kisvállalat nem foga adni 250 bruttót). Én 250 bruttót kértem a mostani munkahelyemen, bejött. Igaz, már volt 4 év tapasztalatom előtte IT support területén, csak bruttó 150-ért :D
magyar cégnél a tudás és a cég pénztárcája szabja meg.
multinál kell mellé többnyire fősuli/egyetem is, és a fizu is magasabb lehet.
A vizsgafeladatos muksókat kiröhögöm. Nem lehet egy írásbeli teszttel felmérni egy programozó tudását. El kell dönteni, hogy gondolkodó embert akar felvenni a munkáltató, vagy gombnyomásra működő gépet.
Jó szakember vagyok, de ahol írásbeli hülyeségeket kaptam (főleg, hogy papír alapú vackot), ott elvéreztem, de nem is akartam volna maradni. Süvített az emberekről a hozzáértés.
Kérdező:
Nem írod, hogy milyen szakmában, nem írod a munkakört, nem írod a cég formáját ahova jelentkezel. Túl kevés adat.
"A vizsgafeladatos muksókat kiröhögöm. Nem lehet egy írásbeli teszttel felmérni egy programozó tudását. El kell dönteni, hogy gondolkodó embert akar felvenni a munkáltató, vagy gombnyomásra működő gépet. "
1.nem vagyok mókus
2. nem írtam, hogy papír alapú, olvasd el, értelmezd. Kevés olyan programozót láttam, aki papírra leírta volna a feladat megoldását. De volt már rá példa.
3. Legutóbb a LogMeIn-nek, Qualisoft-nak (Ausztria) és a Vodának vittem programozókat. Átlag 10 ezer nettó órabérrel. Az osztrákok fiúknak picit nagyobb 3500 euró a másiknak 5000 euró a fizetése nettó.
Azt gondolom ők kiváló programozók, hiszen rengeteg év tapasztalat van mögöttük, és gond nélkül meg tudták csinálni a feladatot, valamint hoztak 4-5 komoly referencia munkát.
Az én tapasztalatom szerint, aki hangoztatja magáról, hogy jó programozó, az nem az. A legjobbak mindig csendesek, és egy sarokban ülnek, és csak gépelnek.
Nem bántásból, te egy programozó vagy, nekem meg a kezem között már megfordul jó pár az évek alatt, így tudom kitől mi várható.
Általában ott van ilyen szivatós-vizsgás 2 órás felvételi ahol a főnök eléggé el van szállva magától, és ugyan ért valamit a programozáshoz, de a gyakorlatban nem csinálta soha.
Normálisabb helyeken 1 megnézik hol végeztél, mert ha végigsz . ptad mondjuk a BME-t, akkor annál nagyobb kihívással már valszeg egy projekt kapcsán se fogsz találkozni. 2 megnézik a fejedet, meg hogy nem egy magadnak való stréber kocka vagy, akivel képtelenség együtt dolgozni. Sajna ennek szűrésére pont nem jó a végzettség, mert az egyetemen tipikusan az ilyen, szociális kapcsolatokra teljességel képtelen emberek teljesítenek a legjobban.
A 3. szűrő meg egy próba munkanap, vagy egy próba otthoni feladat, ahol szép nyugiban, nem hajt senki, megcsinálhatsz vmit, esetleg megnézik fel tudod e találni magad vmennyire, ismered-e a stackoverflowt :D, stb.
Persze voltam már olyan helyen ahol egy kvázi stressztesztet írattak velem - egy kb egydélutános munkát kellett összecsapnom 45 perc alatt, mindeközben nem lehetett netet használni. De ha ők robotokat kerestek, valszeg nem is én voltam az emberük...
Teljesen kezdő szoftverfejlesztő amúgy 180-230 nettó között szokott kapni a legtöbb helyen. De vannak durva kivételek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!