Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mikor mi jár? Gyed? Gyes? Fél...

Mikor mi jár? Gyed? Gyes? Fél éves határozott szerződés, három hónap próbaidővel!

Figyelt kérdés
Folyamatos a munkaviszonyom 2010,júniusa óta,csütörtökön mentem vissza a régi munkáltatómhoz,ott kaptam most a fél éves szerződést és a három hónap próbaidőt!Korábban már dolgoztam náluk négy évet!
2014. ápr. 28. 21:10
 1/5 anonim ***** válasza:

GYED feltételek

a gyermek szül. napjától visszamenőleg 2 éven belül 365 nap biztosított jogviszony

ha ez évben szülnél, pl máj-ban

akkor 2012 máj-tól számolva

a szülés napján biztosított jogviszony

a biztosított jogviszonyba itt, csak a munkában töltött, plusz a munkanélküli idő azon szaka, amíg álláskeresési járt- tartozik bele.

akkora időre kapod, amennyi munkaviszonyod volt az elmúlt 2 évben, de maximum a gyerek két éves koráig jár (tehát 1,5 év)

GYES

a gyerek 3 éves koráig jár, Gyed után kapod

vagy ha semmid nem volt, nem járna GYED akkor alanyi jogon kapod a gyed helyett, havi 25 ezer Ft körül van a nettoja

2014. ápr. 28. 22:28
 2/5 anonim ***** válasza:

Ha a szülés napján 1./fennáll a munkaviszonyod, vagy 2./annak megszűnését követő 42. napig megszülsz és az ellátást megelőző 2 éven belül van 365 nap biztosítási jogviszonyod (pld. munkaviszony), akkor jogosult vagy terhességi-gyermekágyi segélyre, utána az 1./ esetben automatikusan jár a GYED, a 2. / esetben GYED nem jár.

Thgy. GYED összege függ a jövedelmed mértékétől.

GYES alanyi jogon jár, kétféle módon:

1./ Ha thgy-ra, GYED-re nem vagy jogosult, akkor GYES lehet csak a gyermek 3 éves koráig.

2./ Ha thgy-ra, GYED-re jogosult vagy, akkor utána jár még GYES, szintén a gyermek 3 éves koráig.

GYES egy fix összeg, havi bruttó 28.600,- Ft.

2014. ápr. 29. 06:28
 3/5 A kérdező kommentje:

2010.júniusában kezdtem a jelenlegi munkaadómnál.2013.12.13 pénteken szűnt meg a munkaviszonyom,mert helyben kaptam állást ott 2013.12.16-án hétfőn kezdtem,de mivel anyagilag nem azt kaptam amit ígértek ezért 1014.04.23.ig tartott a munkaviszonyom a helyi üzletben.2014.04.24-én mentem vissza a régi munkahelyemre.Ott kaptam egyenlőre a 6.hónapos határozott szerződést,3 hónap próbaidővel.

Még nem vagyok terhes,csak a lehetőségeimre vagyok kíváncsi.

2014. ápr. 29. 08:34
 4/5 anonim ***** válasza:

akkor ha 2015-ben szülnél

akkor 2013-tól biztos meg van a 365 nap bizt-tt jogviszonyod

már csak arra kell figyelni majd, hogy a szülés napján is épp be légy jelentve, vagy a 42 nap-ban benne legyél kilépés után.

a 2014-es év jövedelmét fogják nézni ha lesz egybefüggő 180 napod, vagy a szülés napját megelőző 180 nap jövedelméből fognak számolni.

Gyed-ed lesz

de addig változhatnak a törvények, nem nagy valószínű, de megeshet.

érdekes, hogy a tgyás nem foglalkoztat, de abba már nem megyek bele.

2014. ápr. 29. 15:05
 5/5 anonim ***** válasza:

A lényeg az, hogy ha minden feltételnek meg is felelsz, csak akkor jár thgy. utána pedig GYED, ha a szülés napján van munkaviszonyod, legalábbis biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyod, vagy annak megszűnését követő 42. napig megszülsz.

Egyébként nem járnak a fenti ellátások, csak a GYES jöhet szóba.

2014. ápr. 30. 06:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!