Hány éves kortól lehet jogilag elkezdeni dolgozni?
2012ben kezdtem
akkor 16 éves kortól mehetek dolgozni?
Ha a 9. évfolyamot a 2012-2013-as tanévbe kezdted, akkor te 18 éves korodig vagy tankötelezett. Én is ekkor kezdtem.
Most vagy tizedikes ugye?
A 2012. szeptember 1-től hatályos nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 45. § (3)
bekezdése alapján a tankötelezettség a tanuló tizenhatodik életévének betöltéséig tart. A nemzeti
köznevelésről szóló törvény 97. § (1) bekezdése alapján a tankötelezettség korhatárának tizennyolc évről
tizenhat évre való leszállítása felmenő rendszerben történik: „Azok a tanulók, akik tanulmányaikat
az iskolai nevelés-oktatás kilencedik évfolyamán a 2011/2012. tanévben vagy azt megelőzően
kezdték meg, tankötelezettségük azon tanítási év végéig tart, amelyben a tizennyolcadik életévüket
betöltik.”
Nem a tankötelezettség határozza meg, hogy mikortól dolgozhatsz, hanem az életkorod.
"34. § (1) Munkavállaló az a természetes személy, aki munkaszerződés alapján munkát végez.
(2) Munkavállaló az lehet, aki a tizenhatodik életévét betöltötte. Ettől eltérően munkavállaló lehet - az iskolai szünet alatt - az a tizenötödik életévét betöltött tanuló, aki nappali rendszerű képzés keretében tanulmányokat folytat.
(3) A gyámhatóság engedélye alapján a jogszabályban meghatározott kulturális, művészeti, sport-, hirdetési tevékenység keretében a tizenhatodik életévét be nem töltött személy is foglalkoztatható."
2012. évi I. törvény
a munka törvénykönyvéről
"Ha valaki tanköteles addig, hogy dolgozik rendes munkahelyen, nem diákmunkásként?"
Pl részmunkaidőben.
Vagy alkalmi munkásként.
De az, hogy tanköteles, nem jelenti azt, hogy nappali tagozaton kell tanulnia. A tankötelezettséget teljesítheti magántanulóként is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!