Lehet még jól keresni informatikusként?
Pár éve, meg igazából most is, végig azt lehetett hallani, hogy az IT szektor a legjobban megfizetett. Pedig ott még sok "kókler" is van, aki mondjuk egy iskolában rendszergazda, vagy Cisco vizsgával egy routert visz ki és állít be.. és mégis, átlagban a legjobban fizetettek. Ebből én azt szűrtem le, hogy akinek akkor jó papírja van, tud programozni pár menő nyelven, az akkor biztos halálra keresheti magát, 300-500+ nettóval.
Ehhez képest én most személyesen 2 embert ismerek, az egyik Programtervező matematikusként végzett, 10 évig volt a szakmájában, és most mégis gazdasági területen van, 300 alatti bruttóval. A másik ismerősöm Gazdaságinfót végzett, ő entry level pozícióban dolgozik havi 270 bruttóért..
Azért ezek nem akkora összegek, mint amire gondoltam volna korábban. A kérdés, hogy mi okozhatja ezt a furcsaságot: Rossz ellenpéldák ezek pont? Vagy megváltozott mára az IT szektor fizetése? Vagy csak én értettem félre és soha nem is volt ennél sokkal jobb?
Elég tág az informatika, van olyan terület ahol kezdőként 100nettót keresnek míg máshol 300-at.
Végzettségek amiket felsoroltál nemigazán tartoznak a keresett kategóriába.
Köszönöm szépen a válaszokat.
"Végzettségek amiket felsoroltál nemigazán tartoznak a keresett kategóriába."
Ha ezek nem azok, akkor mik a keresettek? Egyedül a mérnökinfó? Vagy MSC mindenképpen?
Mérnökinfó, proginfó, gazdinfó
Gépészmérnök, villamosmérnök, (mechatronikai mérnök?), talán közlekedésmérnök, járműmérnök
Ezekkel lehet nagyon jól is keresni. Ehhez persze folyékonyan illik tudni 2-3 idegen nyelvet, és persze az sem mindegy, hogy mondjuk egy békés megyei kisvállalkozásnál dolgozol, vagy mondjuk Budapesten a Graphisoft parkban.
Az IT és műszaki szektor és egyes pénzügyi, gazdasági területek még mindig kiemelkedően jól fizetnek.
A tudás lényegesen többet számít mint a papír az IT szektorban , de bármilyen informatikus diploma egy nevesebb egyetemen már elég jó belépőt jelent. ( Főleg Elte , BME ,Óbuda, Corvinus , Szeged , Miskolc akik ezeken az egyetemen végeztek még nem nagyon láttam munkanélkülit).
270 bruttó gazdinfósként az rettenetesen kevés , ismerősöm nőként + pályakezdőként kapott 350 bruttót. ( Igaz Újbudán)
Igazából az IT-ben ott van a kutya elásva, hogy mihez értesz.
Mezei programozóból sok van, szerencséjük, hogy keresettek ok is.
A legjobban megfizetett szakértelmek az IT-ben viszont a:
- Java programozó
- C# programozó
- SAP programozó/admin/mindenes
Ezeknél entry-levelben annyit visz haza a 24 éves mint más mezei programozó 20 év tapasztalattal.
Nem a diploma számít, az csak a beugró az interjúra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!