Kaptam egy lehetőséget Norvégiában dolgozni. Ti kimennétek 0 norvég nyelv tudással? Itthon van az összes barátom, családom stb. Viszont a fizetés elég jó.
Szerintem a válasz sok mindentől függ.
Pl milyen jellegű állást ajánlottak? Ismerős ajánlotta, aki megbízható? Mennyi időre szól ez a munkalehetőség? Angolul beszélsz-e?
Elég indiszkrét kérdés, de hány koronát jelent az a jó fizetés? Mert minden viszonyítás kérdése. Ami Mo-hoz képest jónak hangzik, az nem biztos, hogy elég a megélhetéshez Norvégiában. Én jelenleg Norvégiában élek, úgyhogy ha ezekre a kérdésekre válaszolsz, akkor talán jobban tudok segíteni a döntésben, de ezek nélkül az információk nélkül nem könnyű mit mondani.
Hali! Igen egy ismerősöm ajánlotta akivel együtt végeztem régen az iskolában, ő fényezőként dolgozik. Én karosszérialakatos vagyok. Minimum 1 év a szerződés, aztán eldől. Angolul beszélek társalgási szinten, viszont az alkatrészek nevét nem tudom angolul szóval azokat meg kell még tanuljam, de ezen nem fog múlni.
A kezdő fizetés a -36% adóval kb. 16 900 – 17 400 NOK egy hónapban. Órabér 165 NOK.
Igazából nem is magával a munkával van a baj, hanem tényleg azzal hogy egyedül neki vágjak-e, barátok, család nélkül akik hiányoznának :/
Azt viszont Neked kell tudni, hogy hogy viselnéd az életet egy ideig a barátaid és a családod nélkül, mennyire lenne honvágyad. Ha úgy ismered magad, hogy még egy hétvégét sem bírsz ki nélkülük, vagy ha nem vagy elég talpraesett, akkor kár belevágni szerintem.
A barátkozás kint meg attól függ, milyen környezetben leszel (valószínűleg nem is norvégokkal dolgoznál többségében,hanem pl lengyelekkel), vagy mennyire vagy egyáltalán barátkozó típus. Van, akinek könnyebben megy ez is, azonban a norvégok azért nem a legközvetlenebb emberek a világon. De ha ez az ismerősöd kint van, akkor vele tudnál találkozni, beszélgetni.
Ez a munkahely merrefelé lenne egyébként? Osloban?
Mindenesetre ezt Neked kellene eldöntened, készen állsz-e egy ilyen kalandra, mert az biztos, hogy odakint másra nem nagyon számíthatsz, csakis magadra, és mindent magadnak kell majd intézned, utánajárnod a dolgoknak, regisztrációknak, bankszámlaszámnyitásnak stb. Ha úgy érzed, hogy ezek Neked nem mennének, akkor ne vágj bele a dolognak (márpedig azért tetted fel a kérdést is, mert bizonytalan vagy a dolgodban).
Egyértelműen igen.
Lényegesen magasabb az életszínvonal Norvégiában és ha jó vagy, akkor akár el is kezdhetsz egy új életet ott. Távol a szomorú Magyar Nemzeti Valóságtól.
Szempontok:
- Norvégia az egyik legdrágább európai ország.
- Barátok tekintetében leginkább magadra számíts, a legtöbbször max. udvarias érdeklődés szintjén kíváncsiak a külföldiekre, az északi országok amúgy is elég bezárkózósak, még nehezebb.
- Család nélkül meg fogsz őrülni, hacsak nem tudsz rendszeresen hazarepkedni.
Számíts arra is, hogy kiköltözni nem lesz olcsó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!