Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Ha próbanapon veszek részt és...

Ha próbanapon veszek részt és magam fizetem a tb-ém, akkor arra a napra a cég kifizeti helyettem a tb-ét? Hogy működik ez?

Figyelt kérdés
Igaz pénzről nem esett szó, de elvileg bejelentenek arra a napra, vinni kell az iratokat a szerződéskötéshez. Hogy fizetnek ilyen esetben, ha fizetnek egyáltalán, kp-ban? Bankszámlaszámot nem kértek.

2013. nov. 4. 11:06
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Értsd már meg, hogy nincs benne a TB az ezer forint közteherben.

Így határozza mag a törvény.

Az, hogy beszéltél valakivel és ő azt mondta, nem jelent semmit.

Beszélj egy könyvelővel, vagy a NAVval.

Az egyszerűsített foglalkoztatás sok mindenben más, mint a "rendes" munkaviszony.

A neten megtalálod az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényt.

A TBJ törvényben pedig azt, hogy kik biztosítottak, kik eü ellátásra jogosultak.

A munkáltató pedig azért foglalkoztat így, mert

egyszerűsített foglalkoztatásnál a munkaviszonnyal szemben

-nincs szabadság

-nincs betegszabadság/táppénz

-ahhoz, hogy te pl. 4500 forintot kapj kézhez 1 napra, az alkalmi munkánál a munkáltató összes költsége 5500 forint, munkaviszonynál pedig 7832 forint.

Tedd a szívedre a kezed és mondd meg őszintén

ha te ugyanazért a munkáért 7832 forint helyett 5500 forintot adnál ki; nem kellene a szabadságos napokra (évi 20-30 nap) napi 7832 forintot fizetned, nem kell betegszabadságot, táppénz hozzájárulást fizetned, csak azokra a napokra fizetsz amikor ténylegesen dolgozik az illető, mit választanál?

Nem is szólva arról, hogy ha nincs szükségem állandóan 10 emberre, akkor mi a fenéért fizessek nekik folyamatosan, vagy vesződjek munkaszerződésekkel és "hozományaival" (adminisztrációs terhek), amikor megoldhatom olcsóbban, kevesebb adminisztrációval egyszerűsített foglalkoztatással?

Az ismerősöd pedig ha olyan nagyon jártas TB ügyben, akkor tudhatná azt is, hogy nemcsak elviekben, hanem gyakorlatban is ha a munkáltató bejelent egyszerűsített foglalkoztatással, akkor a következő hónap 12-ig bevallást küld róla a NAVnak és a bevallás adatai 1-2 hónapon belül megjelennek az ügyfélkapudon megtekinthető járulékadat kivonatban. Egyúttal az is megtekinthető a biztosítási jogviszony ellenőrzésnél, hogy azokra a napokra bizony nem vagy biztosított.

Mellesleg azon nem akadsz fenn, hogy a munkabér az első forinttól SzJA köteles az egyszerűsített foglalkoztatási bérből pedig napi 4510 forintig nem kell SzJA-t fizetned?

2013. nov. 6. 10:09
 12/16 A kérdező kommentje:

Nem kaptam még 4000ft-ot se 8 óra munkára, bár 9-et töltöttem ott, a szünetet se használtam ki, mert bőven elég volt negyed óra, inkább csináltam, hogy teljen az idő. Ha bejelentene rendesen, kapna utánam járulékkedvezményt, nem kellene ez a trükközés.

Olvastam, 8 paragrafus 3. b pontját úgy értelmeztem, hogy ha be van fizetve az 1000ft, akkor nekem nem kell fizetnem.

Az (1) és (2) bekezdésben szabályozott közteher megfizetésével nem terheli

b) a munkavállalót nyugdíjjárulék (tagdíj), egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékfizetési, egészségügyi hozzájárulás-fizetési és személyi jövedelemadóelőleg-fizetési kötelezettség.

Amúgy rákérdeztem az adóra is, furcsáltam azt is, ezt nem tudtam, hogy van ilyen adómentesség x összeg alatt.

Nem erről volt szó az interjún, próbanap, utána próbaidő, nem ilyen 1-1 nap néha, de mindegy. Lehet nekik ez a jó, de a munkavállalókkal szemben nem túl korrekt, ez az emberek kizsákmányolása, meg tudják tenni, mert sajnos van miből válogatni.

2013. nov. 6. 11:03
 13/16 anonim ***** válasza:

"Ha bejelentene rendesen, kapna utánam járulékkedvezményt, nem kellene ez a trükközés."

Ez nem trükközés, törvényileg elfogadott foglalkoztatás.

A járulék kedvezménnyel is (ha egyáltalán megkapná utánad)többe kerülnél neki, mint egyszerűsített foglalkoztatással.

Rosszul értelmezed.

Te jelenleg nem a felsoroltakat, hanem egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetsz.

Amiket felsorolnak, az azt jelenti, hogy a béredből nem von a munkáltató semmit sem. A bruttó béred a nettód.

Amúgy pedig ne gondold, hogy a munkaviszonyban foglalkoztatottakat nem lehet kizsákmányolni. Nem fizet túlórát, de lényegesen többet dolgozol, mint napi 8 óra, nem fizet pótlékot, szabadságot csak papíron kapsz.

A munkaközi szünetet pedig szintén törvény szabályozza, hogy milyen időközönként mennyit kell adni, és törvény alapján nem a munkaidő része. Azaz ha munkaviszonyban lennél, akkor sem 8 órát kellene bent lenned a munkahelyeden, hanem többet.

Ha ennyire inkorrektnek tartod a munkáltatót, egyszerűen ne menj a következő nap amikor hívnak.

2013. nov. 6. 11:35
 14/16 A kérdező kommentje:

Miért olyan nagy dolog, ha valaki rendesen, bejelentve szeretne dolgozni, ahelyett, hogy azt várná mikor csörög a telefon, hogy mehessen egy újabb napra. Erre nem lehet alapozni, ha egyszer nem tudok ugrani, akkor meg többet se hívnak.

Tudom, a bejelentettség sem fenékig tejfel minden esetben, de még nem dolgoztam olyan helyen, ahol, ha véletlenül túlórázni kellett, ne lehetett volna legalább lecsúsztatni, de nem volt jellemző a túlóra, sőt egy helyet kivéve nem volt fizetetlen kajaszünet se, dolgoztam 8-16-ig 8 órában. A fél órás kajaszünet még ok, bár nekem az is sok, hozzá vagyok szokva az 5-10 perchez, de ha nem szeretnék egyéb szünetet, akkor ne kényszerítsék rám, feleslegesnek tartom, csak az idő megy el vele.

2013. nov. 6. 12:06
 15/16 anonim ***** válasza:
De akkor miért mész ehhez a céghez napi bejelentéssel és miért nem maradsz annál aki munkaviszonyban dolgoztat és az ebédidőt is kifizeti?
2013. nov. 6. 15:07
 16/16 A kérdező kommentje:

Ilyen feltételekkel nem megyek többet, napi 3700-ért, ebből 1300ft oda-vissza a busz, ha rendesen bejelentenének akkor nem volna rossz, nem egy álom munka, de tűrhető.

A régi helyem sajnos megszűnt, le is bontották.

2013. nov. 6. 18:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!