Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mit szólsz hozzá, hogy a több...

Mit szólsz hozzá, hogy a több diplomásoknak a téli közmunkaprogramban hó lapátolásért és park ápolásért, napi hat órában, nettó 37 ezer forintot fognak fizetni?

Figyelt kérdés

[link]

Bár sok önkormányzatnál még azt sem tudják pontosan, mit fognak csinálni novembertől az újabb rengeteg közmunkással, ha valaki visszautasítja a munkát, amelyről azt sem tudja, hogy irodai vagy fizikai, törlik a munkanélküli regisztrációját. A munkanélküliséget így két oldalról darálja az állam: a foglalkoztatás növelésével és a regisztrált munkanélküliek eltüntetésével.

Kétfrontos küzdelmet vív a munkanélküliség ellen a novemberben kezdődő téli közmunkaprogram: a tervek szerint egyrészt 200 ezer közmunkással növelik a foglalkoztatottak számát, másrészt minden olyan munkanélkülit törölnek a nyilvántartásból, aki visszautasítja a közmunkát és már nem jogosult semmilyen juttatásra.

Így a „regisztráltak” bárhogy is döntenek, a foglalkoztatási statisztika javulni fog – ami a legutóbb szinte rekordalacsonyra csökkent munkanélküliségi rátán is meglátszik –, hiszen vagy közmunkásként foglalkoztatottnak számítanak majd, vagy – mivel kiesnek az adatbázisból – javítják a munkanélküliek arányát.

Meglepetésmunka

Andrea kétdiplomás, évek óta regisztrált munkanélküli. Státuszával már nem járnak különösebb előnyök, pénzt nem kap, de ha valaki akarná, akkor kedvezményesen foglalkoztathatná.

A 40 év körüli nő rendszeresen jár a munkaügyi központba, mert ez a regisztráció fenntartásának egyik feltétele. Használható állásajánlatot eddig még nem kapott, mert főleg a szakmunkás állásokra keresnek embereket.

A múlt héten viszont egy visszautasíthatatlan ajánlattal kereste meg egy budapesti kerület munkaügyi hivatala: felajánlották neki, hogy a téli közmunkaprogramban lapátoljon havat és ápoljon parkot, napi hat órában, nettó 37 ezer forintért.

Andrea ezt visszautasította, mire hosszas, eldurvuló vita után az ügyintéző törölte a munkanélküli regisztrációját.

Az eset valószínűleg nem egyedi: azok a munkakeresők, akik semmilyen ellátást nem kapnak, végzettségüktől függetlenül kénytelenek elvállalni minden munkalehetőséget, ha egészségük engedi, közölte az Indexszel a Nemzeti Munkaügyi Hivatal. Aki visszautasítja a közmunkát, az ugyanúgy jár, mint Andrea, minden állami támogatást elveszít, és így aztán csökkennek az esélyei, hogy állást kapjon. Két kivétel van: ha valaki álláskeresési járadékot, vagy nyugdíj előtti álláskeresési járadékot kap, ezek az ellátások ugyanis minden esetben járnak.

Probléma viszont, hogy a közmunkáról részleteiben a legtöbb munkaügyi hivatal nem nagyon tud semmit, így nem tudják felvilágosítani a potenciális munkavállalókat arról, hogy mi is lenne a feladatuk: ásniuk és lapátolniuk kell-e, vagy egy irodában tologathatnak aktákat. Ez csak azután dől el, miután az érintettek rábólintottak a közmunkára, emiatt viszont eléggé kiszolgáltatott helyzetben vannak.

Viszont van egy érdekes csavar is a történetben. Olyan munkát ugyanis, amiről a munkavállaló nem tudja pontosan, hogy micsoda, nem köteles elvállalni – mondta Dr. Szűcs László, a PwC Hungary munkajogásza. A munkavállalónak mindig el kell mondani, hogy mi lesz a munkaköre és a pontos feladata, mert csak így tudja eldönteni, hogy alkalmas-e az adott állásra – magyarázta.

2013. nov. 4. 08:40
1 2 3 4
 1/35 anonim ***** válasza:
68%
Ez van. A közmunka azert van, hogy az ember meg dolgozzon a segélyért. Nem kotelezo. Nem kell elvállalni es akkor nem jár a segély. A 37e egyebkent meg mindig tobb, mint a 22e FHT.
2013. nov. 4. 08:58
 2/35 anonim ***** válasza:
50%

Az mindegy hogy hány diplomája van. A lényeg, hogy mi az a munka, amit elvégez a pénzért cserébe.

Havat lapátolni bárki tud és ennek megfelelően kapják a hólapátolók a fizetésüket is. Amíg a helyükre 1 nap alatt fel lehetne venni 10 másik embert, mert lenne is annyi jelentkező, meg annyira nem igényel a munka szaktudást, addig azt úgy is fogják megfizetni.

Még mindig jobb a fizetése, mint a világ lakosainak 70%-áé. Az egyiptomi, vietnami aki napi 2 dollárt keres (meg még másik 100 ország lakója), szerintem szívesen cserélne a magyar hólapátoló közmunkással ennyi fizetésért.

2013. nov. 4. 08:58
 3/35 anonim ***** válasza:
88%

Mégis, mit szóljak?

Ez a közmunka bohóckodás semmi másra nem lett kitalálva, csak arra, hogy Orbán tudja legálisan hamisítani a munkanélküli statisztikákat és verhesse a mellét, hogy csökkent a munkanélküliség. A valóságban ez ugyan olyan segély marad, csak most már havat kell érte lapátolni.

2013. nov. 4. 08:59
 4/35 anonim ***** válasza:
57%
Ha ennyire hülye, hogy 2 diplomával nem talál egy jobban fizető munkát akkor meg is érdemli.
2013. nov. 4. 11:07
 5/35 anonim ***** válasza:
56%

„Ha ennyire hülye, hogy 2 diplomával nem talál egy jobban fizető munkát akkor meg is érdemli.”

Miért, szerinted ennyire könnyű munkát találni?

Nekem is van 2 diplomám, még sincs hónapok óta munkám, semmilyen ellátást, segélyt nem kapok, cserébe a társadalombiztosításomat magamnak kell fizetnem. Nőként, kisgyerekkel nem igazán kelendő az ember, attól félnek, majd kéthetente táppénzre íratom magam. Igaz most van egy reménysugár a közmunkánál egy fokkal jobb munkára, álló és fizikai, de legalább a minimálbért megadják. Nem ezért tanultam éveket, de ebben a fos országban már örül az ember, ha talál valamit, amiért fizetnek.

A közmunka minden csak nem vezeti vissza az embereket a munkába, mert ha beválik, akkor tovább kellene foglalkoztatni és rendes fizetést adni, de ezekre a munkákra semmi szükség, tapasztalat, volt benne részem, akkor sem omlott volna össze a hely, ha mi nem vagyunk ott, legtöbbször munkát se tudtak adni. A közmunka csak a statisztika szépítésére szolgál.

2013. nov. 4. 11:35
 6/35 A kérdező kommentje:
Én is ezt kérdezem tőled 4-es válaszoló! Miért, szerinted ennyire könnyű munkát találni? Ugyanabban a cipőben vagyok mint az előttem szóló. :(
2013. nov. 4. 15:39
 7/35 anonim ***** válasza:
66%

Itt most teljesen félreértitek, amiről a cikk írt. Ha már 2 éve munkanélküli semmilyen ellátást nem kapott!!!!

Csupán annyit, hogy regisztrált munkanélküli volt, azaz, ha valaki mégis felveszi dolgozni, akkor kap támogatást utána.

Így viszont tényleg szemét dolog, mert 2 diplomával én sem mennék havat lapátolni, ha a férjem keres annyit, hogy ne legyek rászorulva a 30 ezer forintjukra.

Szóval ha nem vállalsz el bármilyen alja munkát a minimálbér harmadáért, már gyakorlatilag lassan magyar állampolgár sem leszel.

Én nem gondolnám, hogy ez jogos.

És egyébként simán lehet, hogy nem tud 2 éve elhelyezkedni, ha az ország keleti felében lakik, és mondjuk van kisgyereke. A cégek 95 %-a a fővárosban van, vidéken egy kisgyermekes nőnek szinte képtelenség munkát találni.

2013. nov. 4. 21:13
 8/35 anonim ***** válasza:
85%
Tehát, ha elvállalja, akkor közmunkás, nem munkanélküli, ha nem vállalja el, akkor meg törlik. Éljen! Orbán kitalálta, hogy lehet megszüntetni a munkanélküliséget. Jövőre 0 % lesz az országban a munkanélküliségi ráta. Nem kell ide 1 millió új munkahely. Sőt, szerintem aki munkanélküli még a magyar állampolgárságát is törölni kéne, úgy lenne a legjobb a statisztika.
2013. nov. 4. 21:16
 9/35 anonim ***** válasza:
28%

7!

Ha mar két éve munkanelkuli, akkor FHT-t kap. Ezt az onkormanyzat adja. A feltétele, hogy az igénylést megelőző évben minimum 30 ledolgozott napja legyen, illetve hogy együtt működjön az önkormányzattal es a munkaügyi központtal. A segélyt igénybevenni nem kotelezo. Ha viszont kell, akkor bizony tenni kell érte. Ha havat kell lapatolnia, akkor azt.

2013. nov. 5. 06:20
 10/35 anonim ***** válasza:
63%

9!

Én 5 éve vagyok munkanélkül és nemtudok felmutatni 30napot,ezáltal nemkapok se FHT-t,se segélyt se munkát

hoppá...

Ilyenkor mi van?

Kérdező!

A fideszt,ti választottátok nem én..

Előre látható volt hogy ebből baj lesz.

2013. nov. 5. 07:40
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!