Meddig vagyok biztosítva?
Ha a munkaviszonyod megszűnése előtt legalább 45 napig fennállt a biztosítottságod (munkaviszonyod), akkor annak megszűnését követő 45. napig külön járulék fizetése nélkül is jogosult vagy egészségügyi ellátásra. Tehát addig nem kell magad után fizetned a "TB-det".
Ha kevesebb ideig állt fenn a biztosításod/munkaviszonyod, akkor csak annyi időre vagy utána passzív jogon biztosított, ahány napig fennállt a biztosításod.
Azért remélem, hogy azt a betanulási idődet ki is fogják fizetni Neked, nem pedig a csőbe húzott emberek táborát fogod gyarapítani Te is, akik ingyen dolgoznak. Ugyanis hivatalosan olyan, hogy betanulási idő munkaszerződés nélkül... nem létezik!
A megbízás ilyen szempontból egy külön érdekesség. Ugyanis megbízási szerződés esetén, ha a havi megbízási díjad eléri a minimálbér 30 %-át, akkor biztosítottá válsz, a cég bejelent, és von a megbízási díjból mindent, amit egy munkaviszonyos dolgozótól. Ebben az esetben "TB" szempontjából is biztosított vagy, nem kell külön járulékot fizetned magad után.
Ha nem éri el, akkor csak SZJA-t von a díjadból az általad lenyilatkozott költséghányad figyelembevételével, és fizet utánad EHO-t (egészségügyi hozzájárulás). Mivel Te amúgy is EHO-fizetésre kötelezett lennél, ha magánszemélytől kapnál megbízási díjat és nem gazdálkodó szervtől, ezért szerintem ilyen formán is rendezett a TB-d. Ebbe viszont annyira biztos nem vagyok, inkább kérdezz rá a cégnél, hogy abban az esetben, ha nem keletkeztet a megbízási díjad biztosítást Neked, kell-e külön egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetned a NAV-nak, ha nincs máshol biztosításod/munkaviszonyod. Vagy akár a NAV-ot is megkérdezheted erről.
Ha ráérek, megteszem én is, de lehet, hogy Neked sürgősebb a válasz.
Nem tudom, hogy sikerült-e utána járnod, de én megkérdeztem.
Ugyanazt mondta a NAV-os hölgy, mint amit én is kihámoztam a jogszabályból.
Vagyis: Arra az időre, amire a foglalkoztatód a megbízási díj nagyságából eredően bejelent, mint biztosítottat, nincs fizetnivalód, a többire viszont igen, még akkor is, ha egészségügyi hozzájárulás (EHO) fizetési kötelezettséged van Neked vagy akár a foglalkoztatódnak.
Tehát csak arra az időre nem kell fizetned ezt a bizonyos egészségügyi szolgáltatási járulékot magad után, amely időre biztosítottá válsz bármilyen szerződésből eredően.
Szia!
Igen, megkérdeztem, nagyjából ugyanezeket mondta a cégnél is a könyvelőjük. Köszönöm a segítséget, nagyon kedves tőled! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!