Már csak ismerettség által lehet elhelyezkedni. De hogyan lehet a semmiből kapcsolatokat építeni?
"Ha mindenhova csak protekcióval lehetne bejutni, nem léteznének álláshirdetések, de léteznek. Nap mint nap jelennek meg újabb és újabb ajánlatok, tehát a protekciós duma csak kifogás."
Ne zavarjon hogy a hirdetés időpontjában sokszor már meg is van a jelölt, de a hirdetést fel kell adni.
Én teljesen egyetértek veled.
Akik itt osztják az észt vagy hiányszakmában dolgoznak, vagy Budapesten laknak.
Te merre laksz?
Igen, vannak álláshirdetések. Kb. 50 %-uk kamu, de szerintem keveset mondtam. Már rég megvan az emberük.
Az első munkámat fél év keresgélés után kaptam meg. Diplomával, nyelvtudással, vidéken, és akkor még nem volt válság, de a kezdőket soha nem szerették. Onnan kirúgtak 7 év után, a 2. munkahelyemet fél év alatt találtam, diplomával, nyelvtudással, tapasztalattal.
Sok helyre pályáztam, kizárólag olyanokra, ahova a kiírás alapján megfeleltem volna. Nem úgy, hogy küldözgettem, és ha nem lesz jobb, majd felvesznek engem is, alapon.
Mert tudom, hogy lesz úgyis olyan, aki pontról pontra megfelel, ők nem fogják leadni az igényeket.
Ennek ellenére kb. minden 10. pályázatomra hívtak be interjúra. Volt köztük 3 körös, és volt köztük 1 körös, 10 perces is. Nos, egy 10 perces interjúnál mennyire vegyem komolyan a céget? Egyértelmű, már rég megvolt a jelöltük, csak meg kellett hirdetni.
Szóval én nem gondolnám, hogy ez a te hibád.
1 évig munkanélkülinek lenni a mai világban előfordul, pláne pályakezdőként, pláne az ország keleti részében.
Én a következőket javasolnám:
-az alapfokú nyelvtudás semmi, ha kérik minimum társalgásit kérnek, de volt, hogy a középfokúmmal nem vettek fel, mert nekik felsőfokú kellett volna, csupán azért, hogy a spanyol nyelvű számlákat tudjam kontírozni. Ez is egy szűrő, amin át kell menni. Ha olyan helyre jelentkezel, ahol kell a nyelvtudás, nem leszel elég. Rá kell a nyelvre feküdni, legalább a szóbeli részére, a nyelvvizsga nem érdekel senkit, de tudj beszélni.
-Ha árufeltöltőnek jelentkezel, elég beírni az érettségit, az egyéb végzettséget nem, mert azt fogják gondolni, hogy túl jó vagy, az is baj.
-Minden álláshoz írd át az önéletrajzodat, azt írd bele, amit oda kérnek.
-Hazudni kell! Ha 1 éve vagy munkanélküli, ez idő alatt akár dolgozhattál volna. Ma már nagyon sok helyen be sem jelentik az embert, mondhatod, ha nagyon belemennek, hogy feketén dolgoztál, de legtöbbször nem néznek utána.
Tudom, le fognak hurrogni, mert úgyis kiderül. Lehet, de ha nem hazudsz tapasztalatot, nem fognak felvenni. És a munkaadó is hazudik az álláshirdetésben, amikor versenyképes fizetést, jó csapatot, hosszú távú munkalehetőséget, kihívásokat, stb, stb ígérget.
Merj te is nagyot mondani.
-Ha meglátod az álláshirdetést még AZNAP jelentkezz! Ugyanis annyi a jelentkező, hogy az első 20-at elolvassák, a többi úgyis megy a kukába.
Igen, Budapesten kb. 10-szer annyi az álláslehetőség, mint máshol, mert az összes cég a fővárosba költözik, ezt ugye nehéz elképzelni?
Konkrétan az én munkahelyem is azért fog megszűnni, mert költözik a cég Pestre vidékről, mert a cég új vezetése úgy döntött, hogy ciki, hogy nem a fővárosban van a számviteli központ. Persze átvesznek, de a bejárást nem fizetik. Nekem ez innen havi 150.000 Ft lenne, ami több, mint a fizetésem fele. Ugye, vajon miért nem mobil a magyar lakosság?!
Lehet költözni, persze, csak éppen nekem már vannak gyerekeim, akik itt járnak oviba, iskolába, a férjemnek helyben van munkahelye, az idős szüleimre is rá kéne nézni néha.
Ugye milyen nehéz beleképzelni magad más ember helyzetébe, csak magadból kiindulva fikázni a másikat?!
Mibe kerül egy családi ház albérlete? Mert te, aki szingli vagy könnyedén felköltözöl 40 e Ft-ért egy belvárosi panelbe, de nem biztos, hogy ez mindenkinek megfelelő életszínvonal, 2 gyerekkel már nem. Szóval nem tud mindenki Pestre költözni. Magyarország nem csak a fővárosból áll, ezt tudomásul kéne venni.
Tudod, fura ez...
Más országokban is van az embereknek idős anyja / apja, más országokban is van az embereknek gyereke és férje / felesége és láss csodát, meg tudják mégis oldani.
A 40e-es panelt kikérem magamnak, de 150K-nál lényegesen olcsóbban lehet BP-en is családi házat bérelni.
Távol álljon tőlem, hogy érdekeljen a te magánéleted összes problémája, de te is tudod, hogy te nem nem tudsz, hanem nem akarsz mobilis lenni. Ezzel önmagában semmi baj nincs, de akkor nem kell a sírás, hogy jajj szegény vidék és fúúúúj mocskos főváros. Mert ez már idegesítő egy idő után.
Nos, tudom én, hogy hogy élnek külföldön, mert éltem én is ott.
A férj hétvégén jár haza, messze dolgozik, de eltartja a feleségét, akinek nem kell dolgoznia, és van idő a gyerekeikre. Egy fizetésből még bejárónőre és au-pairre is telik.
És kikérem magamnak, hogy nem akarok mobil lenni, most is napi 2 órát utazom a munkahelyemre. De ez a cég az egyetlen talán az országban, aki kifizeti a benzinemet.
Épp a múlt héten voltam innen 70 km-re interjún.
Első kérdés: költözik-e. Mondtam, hogy majd ha lejár a próbaidő, és megfelelünk egymásnak. Hát addig? Bejárok.
Nem tetszik, messze van, fáradt leszek. Ja, és 9 ft-os benzinpénzt hajlandó csak fizetni.
Hiába lennék én mobil, ha a munkahely inkább azt veszi fel, aki a szomszéd utcából érkezik.
Vagy szerinted, még meg sem kaptam az állást, első körös interjú, és vegyek ki a szomszéd utcában albérletet, cincáljam oda az egész családomat, hátha felvesznek?!
És a munkatársaim, ismerőseim így is komplett hülyének néznek, hogy ennyit ingázom, és csak este látom kb. fél órát a gyerekeimet.
Empátiás készséged 0, de könnyű leszólni a másikat.
A kérdező sem arra várt, hogy kiosszátok, hogy milyen béna, hogy nem talál munkát, biztató szavakat várt.
De ez van ebben az országban, inkább csak rúgtok még egyet a földön fekvőbe.
Az empátia nem segít senkin. A buksisimogatás meg a baráti hátbaveregetés csak árt a kérdezőnek.
Rólad csupán annyi a véleményem, hogy egyrészről elképesztően éretlenül gondolkozol ahhoz képest, hogy anya vagy és nyilván valami magasabb pozícióban dolgozol, hogyha 300K nettót keresel, másrészt egyszerűen csak gyártod a kifogásokat, hogy MIÉRT NE - ami tipikusan jellemző az empátiáért sírókra.
De te tudod. Ha jobb lesz munkanélkülinek lenni, mint költözni és megoldani pár problémát, akkor úgy lesz. Aztán vagy találsz a közelbe munkát vagy nem.
Amúgy adok egy jó tippet, amit úgy sem fogsz megfogadni, hanem ezt is majd ezt is személyed ellen célzott támadásnak fogsz vélni:
Az értelmes ember ilyenkor azt teszi, hogy a próbaidőre vagy a közelbe költözik egy olcsó albérletbe vagy bejár és csak akkor költözik családostul, ha megfelel a hely.
Persze no offense, én csak egy empátiamentes hülye vagyok és a világ, a munkaadók és úgy általában mindenki más gonosz és csak bánt.
Szerintem elég sok energiát fektetek bele az álláskeresésbe, ha valami nem tiszta felhívom a céget... stb. De egyébként egész nap nézem a hirdetéseket olyan du. 5 óráig, persze szünetekkel. Aztán másnap újra...
Most kiközvetítettek egy céghez amihez már múlthéten elküldtem az önéletrajzomat. Próba szerencse.
Valamint majdnem 3 hete voltam egy interjún és azt mondták egy hét múlva szólnak, még azóta semmi, de a hirdetést nem vették le az oldalakról.
Egyébként banki gyakorlatom van 3,5 hónapos és egy kevés céges (1hetes). De én úgy gondolom, hogy az olyan fiatalok, mint én (23éves vagyok) elég könnyen tanulnak még, csak azt nem értem, hogy miért nem kapunk lehetőséget???
Mert a piac nagyon túltelített. Csak egy egyszerű példa:
Ha te étterembe szeretnél menni a barátnőddel / barátoddal megünnepelni az eljegyzéseteket és 15e forint erre a célra félre is van téve, kihez mennél szívesebben?
A 20 éve főző Michelin csillagos szakács éttermébe vagy pedig egy olyan étterembe, ahol egy 3 hónapja végzett 18,5 éves szakácstanonc főz? Az árak mindkét helyen egyformák.
Egy cég sem gondolkozik másképp. Amíg ugyan annyiért vagy minimálisan többért megkap egy tapasztalt munkaerőt addig leszelektálja a pályakezdőket.
Tudom, sajnos nehéz, én is voltam pályakezdő és nagyon nem volt könnyű elfogadható melót találni. De ha találsz és ott kibírsz 1,5-2 évet akkor meg fogsz lepődni mennyivel több állásajánlatot kapsz majd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!