Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A Tescoban milyen végzettségük...

A Tescoban milyen végzettségük van azoknak, akik a pénztárosokat "felügyelik"?

Figyelt kérdés

Diákként dolgozom a Tescoban és mindig van ott egy "vezető", aki segít a diákoknak elszámolni vagy ha valamit nem tudnak a diákok, akkor ettől a "vezetőtől" lehet segítséget kérni. Általában ott járkálnak a kasszáék mellett, illetve, mikor bemegyek, akkor nála kell jelentkezni, ő írja be, hogy megjelentem a munkán és megmutatja, hogy melyik kasszába üljek stb.

Remélem tudjátok kire gondolok.. :)

Azért érdekelne, mert ahol én dolgozom, ott 3 ilyen ember van ebben a munkakörben, de mindegyiken látszik, hogy nagyon beképzelt és nem értem, hogy mire vannak olyan nagy mellénnyel, lenézik a diákmunkásokat/pénztárosokat.

Gondoltam arra, hogy talán van diplomájuk, de nem úgy néznek ki, ráadásul a viselkedésük se épp arra vall, hogy ők diplomával rendelkeznének, eléggé primitívek.

2013. aug. 22. 23:35
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

10-es! Ha már te is ilyen területen dolgozol nem szeretnél inkább a kérdésemre válaszolni a kioktatás helyett? Tehát ha szabad megtudnom, milyen végzettséggel lettél vezető a Tescoban?

Teljesen egyetértek veled abban, hogy nem a diploma teszi az embert, hanem a diploma mögött lévő tudás. Viszont a legtöbb munkahelyre elvárás a diploma, tehát diploma nélkül esélyed sincs. Nyilván attól is függ, hogy milyen diplomája van az embernek, egyes diplomákkal igen, valóban kitörölheti minden reggel az ember..

Sajnos manapság a diploma olyan követelmény, mint régen az érettségi volt. Egy pályakezdőnek diploma nélkül esélye sincs jobb helyre bekerülni, illetve egy diploma nélküli embert nem hiszem, hogy a felső vezetők közé felvennének minden előzmény nélkül. Ezt tudom, mivel apukám is megmászta azt a bizonyos ranglétrát az érettségijével és az OKJ-s végzettségével, 45 évesen sikerült elérnie, hogy előléptethessék, mint vezető, nyilván diplomában valamilyen egyszerűbb dolga lett volna. Nem tudom, hogy igaz lehet-e, amit írtál, hogy érettségi nélküli személyt felvettek a felsővezetőségbe, bár Tescoról beszélünk, tehát ezen sem szabad meglepődni és nyilván ő sem egy mai csirke, tehát valószínűleg valahol alul kezdte ő is, pl. pénztárosként és idővel egyre feljebb került.

"Míg rengeteg "diplomás" tölti fel a polcokat nap mint nap." - Ebben te biztos vagy?? Lehet, hogy én jártam eddig különleges, kivételes Tescokban, sőt középiskolásként árufeltöltő is voltam, de hogy az árufeltöltők 95%-a diák, az halál biztos. A maradék 5% árufeltöltő lestrapált, fogatlan idősödő ember, akiken látszik, hogy még a 8 általánosuk sincs meg. Annyiban igazad lehet, hogy igen "diplomások" töltik a polcokat, méghozzá azért idézőjeles diplomások, mert még nincs meg a diplomájuk, hanem egyetem mellett végzik a diákmunkát. :)

2013. aug. 23. 14:08
 12/19 anonim ***** válasza:
65%

Már megválaszoltam a kérdésedet a 7-es válaszban.

Budaörsön például van elég sok diplomás pénztáros, árellenőr, biztonsági őr... Messze nem mind diákmunkás. Az, hogy közben végez-e másodképzést és nem tudom és nem is izgat különösebben. Nyilván ha szakmában tudna elhelyezkedni akkor szakmájában dolgozna miközben végzi a másodképzést, nem pedig kasszában.

Bölcsész diplomám van amúgy, semmit nem ér. Viszont vannak ágazatok, amikhez úgymond "istenadta" tehetségem van. Csak bekerülni volt nehéz (őszintén, az sem volt annyira nehéz látva az interjún a konkurenciát), utána már minden megy a maga dolgán. Soha senki nem kérdezte amúgy már az élő interjúkon sem, hogy milyen szakot végeztem. Csak azt nézik, hogy az emberre bízott feladatot hogy végzed el. Az, hogy te ezt most tanári, közgáz vagy gépészmérnök diplomával teszed konrkétan nem izgat senkit az ég világon.

2013. aug. 23. 14:54
 13/19 A kérdező kommentje:

Bölcsész diplomával nem csodálom, hogy nem találsz jobb munkát, sőt az a csoda, hogy egyáltalán ilyen munkát sikerült megszerezned végzettség nélkül. Még írni is akartam az előző hozzászólásomban, hogy nem mindegy milyen diplomája van az embernek, mert pl. btk-ssal nem megy semmire.

Nyilván akik a budaörsi Tescoban güriznek, azok is hasonló büfészakra jártak.

Furcsállom, hogy az interjúkon nem kérdezte senki, hogy milyen szakot végeztél, erre csak azt a magyarázatot találom, hogy azért, mert az önéletrajzodból látták vagy pedig nem volt feltétel a munka betöltéséhez a diploma.

Nekem eddig van egy kereskedelmi szakmenedzser végzettségem, mikor gyakorlati helyet kerestem az interjú azzal zajlott, hogy a Hr-es fogta a kezében az önéletrajzomat és mesélnem kellett magamról, a szakról, illetve arról, hogy mit tanultam, milyen óráim voltak stb. Ha csak nem állítanak be próbamunkára akkor azt eléggé nehezen tudom elképzelni, hogy ők az interjúból látnák, hogy a rád bízott munkát hogyan végzed el, tehát a munkamorálod csak később derül ki, mikor már felvettek.

Tescoba elhiszem, hogy mindegy milyen diplomája van az embernek, de azért az Audiba nem fognak felvenni egy tanári diplomás embert mérnöknek, ahogy a Magyar Nemzeti Bankba se lesz szükség közlekedésmérnökökre. Tehát igenis számít a diploma fajtája. Nem tudom te hol néztél álláshirdetéseket, de engem eddig ami komolyabban érdekelt volna annál ott volt, hogy gazdasági diploma és x felsőfokú nyelvtudás /nyelvvizsga a követelmény, sőt a normálisabb diákmunkáknál is ott van, hogy feltétel: egyetemi tanulmány x irányban...

2013. aug. 23. 17:04
 14/19 anonim ***** válasza:
65%

Nem "találok" jobb munkát? Valamit marhára félreértesz. Ember, én nem kasszás rabszolgahajcsár vagyok, hanem vezető! Eszem ágába sincs "találni" jobb munkát, mivel teljesen jó a pozícióm és az előmenetelem is...

Tudod, egy vezető beosztású pozíció állásinterjúja nem úgy zajlik, mint a "te szinteden", hogy ülsz szembe a HR-essel aztán "meséljen magáról" meg "mondjon 5 pozitív és 5 negatív tulajdonságot" bullshit... Stressz teszt van, kognitív tesztek vannak, szituációs feladatok vannak... Szóval kicsit komplexebb, mint amit te megéltél mint "állásinterjú".

Ahogy az Audiban sem mérnökök a vezetők amúgy. A mérnökök általában arra tök alkalmatlanok a gondolkodásmódjuk miatt.

2013. aug. 23. 18:18
 15/19 A kérdező kommentje:

Tudom, hogy a vezetők nem mérnökök, nem is ezt állítottam, hanem azt, hogy azért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen diplomával rendelkezik valaki, mert tudod vannak, akik nem azért akarnak diplomát, hogy aztán tök más munkakörben helyezkedjenek el. A te szavaidból azt vettem ki, hogy csak azért jelentkeztél bölcsész szakra, hogy aztán legyen diplomád ("Bölcsész diplomám van amúgy, semmit nem ér. Viszont vannak ágazatok, amikhez úgymond "istenadta" tehetségem van. Csak bekerülni volt nehéz ").

Lehet, hogy te vezető vagy, csak épp nem mindegy mit vezetsz. Én személy szerint nem lennék büszke arra, hogy lediplomázom és végül sikerül nevén nevezve kasszás felügyelőnek elmennem.

Eléggé félreértetted, az én állásinterjúmat leegyszerűsítve írtam le, de lényegtelen! :) Úgy vettem észre, hogy ide-oda a tesztekkel, de nagyon semmi érdekes munkát nem végeznek ezek a "vezetők", annyi, hogyha gond van a pénztárban pl. nem tudja a diák, hogy mi a péksüti kódja akkor megmondják, sétálgatnak a kasszák között + felírják, hogy megjelent-e a kasszás és kb. ennyi... de ebben nincs semmi kihívás, legalább is számomra. Úgy vettem észre, hogy az itteni vezetők se nagyon élvezik a munkájukat, mivel pl. a tegnapi is alig várta, hogy hazamehessen. De ha neked ez álmaid munkája, akkor örülök neki, hogy sikerült olyan munkát szerezned, amit szeretsz! :) (Viszont ehhez felesleges volt bölcsész szakon lehúznod 4-5 évet az adófizetők pénzén,elég lett volna elvégezned 1-2 év alatt egy üzletvezetőit, bár ha nem volt semmilyen követelmény akkor akár 8 általános is elég lett volna.)

2013. aug. 23. 19:11
 16/19 anonim ***** válasza:
76%

Jézusom, te még mindig nem érted...

Áruháznak a közelébe sem megyek, stratégiai vezető vagyok... Gőzöm nincs mi történik a kasszában vagy a kasszásokkal, grafikonokon látom az eredményeket, a munkaerő-fluktuációt, a bevételeket...

Amúgy 10 éve végeztem el az egyetemet, nem állami pénzen (nem, mintha számítana) és 2008-ban gyakorlatilag megszűnt a képzés által munkakör az országban. Ezt senki sem tudhatta, amikor beiratkoztam rá. De van igazság abban, amit mondasz, nem érdekelt annyira, hogy mit végzek el.

Viszont megfordultam már több nemzetközi nagyvállalatnál, nem a Tesconál kezdtem. Jellemzően a konkrét végzettség az alkalmazottaknál fontos, úgymond szakmunka, legyen az mérnök vagy könyvelő. A vezetőség mindenhol olyan elképesztő vegyesfelvágott és 99%-ban a szürkeállományukra és csupán 1%-ban a tanulmányaikra hagyatkoznak munka közben. Aki a "mentorom" volt anno az első munkahelyemen az egyik legnagyobb ász a szakmában mai napig, az egyik legnagyobb multi operatív igazgatója volt rekord fiatalon. Tőle tanultam nagyon sok mindent. Nem meglepő módon nyelvész volt a végzettsége, teljesen véletlenül került bele munka hiányában, úgymond "jókor jó helyen" alapon a 90'-es években az üzleti életbe. Mára mindent elért, amit lehetett.

Az meg, hogy ki mit élvez szubjektív. Nem utálok dolgozni de nem is élvezem, szívesebben foglalkozom a hobbimmal. Szerintem ezzel a legtöbb ember így van. Nem azért él, hogy dolgozhasson, hanem azért dolgozik, hogy élhessen! De még mindig jobb a munkám, mint pl. egy kasszában ülni. Azt nehezen viselném el 3 napnál tovább.

2013. aug. 23. 20:16
 17/19 anonim ***** válasza:
76%

"semmi érdekes munkát nem végeznek ezek a "vezetők", annyi, hogyha gond van a pénztárban pl. nem tudja a diák, hogy mi a péksüti kódja akkor megmondják, sétálgatnak a kasszák között + felírják, hogy megjelent-e a kasszás és kb. ennyi... de ebben nincs semmi kihívás, legalább is számomra."

Most látom csak, nálad itt a képzavar. Ezek a kasszások nem vezetők. Ezek csak maximum műszakvezetők ami a hierarchiának kb. a legalja felett van egy hajszállal. És azért bunkók, mert mindenki tapossa őket felülről és végre örülnek, hogy kiélhetik a fusztrációikat azokon a "szerencsétleneken", akik egyedül alattuk vannak.

De ez összességében egyszerű pszichológia, egy bármilyen egyenrangú csoportban nevezz ki egy főt vezetőnek és nézd meg, hova fajul az egója annak az egynek.

2013. aug. 23. 20:22
 18/19 A kérdező kommentje:

Már értelek, kicsit félreértettem a helyzetet. Azt hittem te is ez a pénztáros felügyelő féle vezető vagy, akkor elnézést kérek. Ha sikerült megszerezned egy tényleg vezetői munkát, akkor tényleg szerencsésnek mondhatod magad. Azt tudom, hogy senki se szeret annyira dolgozni, mert inkább foglalkozik a családdal/barátokkal/ hobbival stb., de ezeket a pénztáros felügyelő/vezetőkön látszik, hogy alig várják, hogy vége legyen a napnak és mehessenek haza, látszik, hogy egyáltalán nem élvezik amit csinálnak. Pl. tegnap végeztem a kasszában, bekeveredett pár 10 ezres a 20 ezresek közé és teljesen ki volt akadva, hogy így rosszul fogok visszaadni, mondtam neki, hogy 10 és 20 ezreseket sose adok vissza, inkább adok két 5 ezrest így biztos nem lesz hiányom. Totál kiakadt, hogy visszaszóltam, onnantól már csak kötekedett mindenbe, velem számoltatott meg egy halom utalványt és ott pattogott, hogy siessek már, mert neki is lejárt 8-kor a munkaideje. Tudom, hogy ők nem vezetők, azért is tettem idézőjelbe, mert elképzelésem sem volt arról, hogy ők milyen munkakörben lehetnek, még csak műszakvezetőnek se mondanám őket. Az biztos, hogy nagyon frusztráltak, kész idegroncsok. Főleg a tegnapi nagyon kész volt idegileg, tegnap voltam 3. alkalommal, egy idősebb néni vásárolt egy rakás holmit, a kártyáját nem akarta elfogatni a gép a sokadik próbálkozás után sem, készpénz nem volt nála. Odahívtam ezt a "vezetőt" és teljesen ki volt akadva először rám, hogy milyen szerencsétlen vagyok, aztán meg a vásárolóra, hogy ha nem emlékszik a kódjára akkor mért nem írja fel vagy ha nincs pénze minek jár vásárolni...

Egyébként azért dolgozom diákként pénztárban, mert eléggé rossz helyen lakom és itt ezen kívül még árufeltöltési lehetőség van, semmi más, remélhetőleg szeptembertől több lesz a diákmunka lehetőség. Egy előnye van a pénztárnak: motivál arra, hogy tanuljak, hogy nehogy életem végéig pénztárosként kelljen megrohadnom.

2013. aug. 23. 21:26
 19/19 anonim ***** válasza:
100%

Mondtam, aki neked a "felettesed" ő anno egy "továbblépett" pénztáros, semmi több.

Az meg, hogy fusztráltak, nem csodálom. Havi 100e-ért is marha fusztrált lennék. Ráadásul, mint ahogy írtam, az emberekre az jellemző, hogyha valakit X évig aláztak, tapostak és "kínoztak" például kasszásként (ami ahogy gondolom te is tapasztalod nem egy leányálom munka, vagy a felettesed éli ki rajtad a munkahelyi és családi fusztrációit vagy egy vásárló üvölt a kannásbor szagú szájával, amiért nem tudod elfogadni a 1,5 éve lejárt étkezési utalványát) és egy ici pici hatalmat kap, akár csak pár diákmunkás felett akkor ott aztán kiéli minden vélt vagy valós sérelmét az alatta dolgozókon.

Kicsit olyan ez, mint a Zimbardo-féle pszichológiai kísérlet, ahol az alanyok egy hét után majdnem megölték egymást, pedig csoporttársak voltak.

2013. aug. 23. 21:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!