Állásinterjún miért kérdezik meg, hogy mire költeném az első fizetésemet? Mi köze van hozzá?
Egész nyilvánvalóan nem arra kíváncsiak, hogy mire költenéd a fizetésedet. Hanem a válaszodból próbálnak asszociálni arra, hogy mennyire vagy felelősségteljes például.
Aki azt válaszolná, hogy "elk**vázom" vagy veszek belőle 10 új drága cipőt az felelőtlen. Aki azt válaszolja, hogy kifizetem belőle az állandó költségeimet és a maradékot a takarék-számlámra helyezem arról meg az lesz a benyomás, hogy felelősségteljes.
De amúgy a kérdés önmagában marhaság, hiszen egy jó HR-esnek tudnia kéne, hogy ő is és a jelölt is csak színészkedik és betanult válaszokat kap.
Igen, pont ezért a HR egy nagy áltudomány. Bárki utána tud nézni a válaszoknak. Persze az, hogy készültél az interjúra, már sokat elárul a hozzáállásodról.
Tőlem még nem kérdezték, hogy mire költeném az első fizetésemet. Hirtelen meg is lepődnék rajta.
De nem mondanám nyilván, hogy végre kifizetném a felhalmozódott adósságokat, mert abból látszik, hogy nagyon kell az állás.
Mint mindenki más, rezsire, élelmiszerre. ÉN ezt mondanám. Szűrje le, amit akar.
Ez egy "személyes kérdés", és arra jó, hogy ahogyan válaszol a személy, azzal magából mutat valamit.
Ha előad egy sablon szöveget, az is látszik. Tudod, hogy a személy szerepjátszó, rejtőzködő = akár nagy szarkeverő is lehet, jobb nem felvenni.
Ezért vannak olyan technikák is, hogy direkt kihozzák a sodrukból a jelentkezőt, mert akkor is a rá jellemző megnyilvánulása lesz.
Megj.: nem vagyok a területen képzett, így lehet, hogy másképp nevezik ezeket a hozzáértők - de a lényege ez.
Sokszor tesznek fel olyan kérdéseket, amelyekhez semmi közük, mégis felteszik, és ha kell az állás nem mondod meg a véleményedet, sajnos.
Bár talán még jobb, ha felteszi, és meg tudod magyarázni, mintha nem.
5 évig voltam gyesen, 2 kicsi gyerekem van. Bárhol megtudták, még interjúra sem hívtak. A jelenlegi munkahelyemen az osztrák nagyfőnök konkrétan megkérdezte, hogy hova teszem a gyerekeket, mi van, ha betegek lesznek. Totál illegális kérdés, mondtam, hogy nagymama. Nem igaz, tojik ránk. De felvettek, mert elhitték.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!