Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Hová menjek továbbtanulni?

Hová menjek továbbtanulni?

Figyelt kérdés
17 éves humán tagozaton lévő lány vagyok. Lassan el kéne döntenem, hogy hova akarok tovább menni, de fogalmam sincs. Az eredményeim jók,idén sikerült a kitűnő is. Humán szakirányultságom van, tehát történelem és az irodalom iránt érdeklődöm. Segítséget szeretnék kérni, hogy milyen szakok,illetve a jövőben állások azok, amelyekkel ha elindulok, fix jövő áll előttem, tehát könnyű munkát találni és jól fizet?

2013. aug. 3. 13:46
 1/2 anonim ***** válasza:

Jogász? Eléggé adja magát.

Később is marad még mozgástér, hogy mivel foglalkoznál szívesebben: dolgozhatsz vállalatoknak (bankoknál, szolgáltató cégeknél, stb.) vagy lehet ügyvédi praxisod is, vagy dolgozhatsz a közigazgatásban, esetleg civil szervezetnél... Ami jobban érdekel. A jogi képzéssel járó tájékozottság és műveltség pedig mindben benne van, megbecsült munka. Lehet nagyon nyüzsgős, sok emberrel kapcsolatteremő munka és elmélyülős, bogarászós is.

A fix jövő iránti igényed miatt célszerű nemzetközi, EU-s irányban tanulni. Az is jó, ha idegen nyelven, legalább részben.

2013. aug. 3. 14:37
 2/2 anonim válasza:

-jogász eléggé adja magát, de számold hozzá, hogy bár szép dolog, hogy 5 év után a diplomával doktor leszel, de még pár év szívás van addig, hogy jól keress, vagyis amíg meg nincs a szakvizsgád. Ha addig ha ügyvédjelölt vagy akkor minimálbér rengeteg túlórával, ha bíróságon/ügyészségen/közjegyzőnél gyakornok majd titkár akkor rengeteg papírmunka, ha közig. hivatalban dolgozol, akkor kicsit lazább a helyzet, 8-16ig meló, de tök másban szerzel gyakorlatot esetleg, mint ami az ügyvédséghez kell és 5-10 év hivatali háttérrel nem egyszerű hirtelen ügyvédségre váltani a szabadság érdekében(kivéve ha pl annyira speciális jogi területet választasz pl környezetvédelmi jogász, média jogász, agrárjogász stb, hogy ügyvédként is ezzel tudsz foglalkozni konkrétan.)

És egyébként friss jogász diplomával sem könnyű elhelyezkedni, kivéve, ha negyedik évtől hajlandó vagy elmenni ingyen gyakornoskodni heti pár napban, mert akkor 1-2 év alatt az egyetem mellett akkora gyakorlatot szerzel, hogy elég sanszosan találsz államvizsga után állást, akár ahol gyakronok voltál, ott is, de ha máshol, akkor is van "ajánló leveled"

De nekem az a tapasztalatom, hogy egyetem alatt senki nem akar "feleslegesen" dolgozni, utána meg jön a sírás, hogy de bunkó a munkaadó, hogy megkérdezi a pályakezdőtől, van -e gyakorlata( 10ből 2nek van, ezeket rögtön fel is veszik szóval megéri). Pedig lehetne ingyen gyakornokoskodni, csak hát ahhoz keveseknek van kedve, inkább majdnem diplomásan vendéglátóznak vagy szórólapoznak annyiért, amiből éppen kijön a jegy a balatonsoundra...

-politológia. kicsit elméleti meg hát nem sok kell belőlük, de érdekes és ha szívvel-lélekkel csinálod akkor lesz munkád pl egytemen tudományos vagy újságírás, hivatali stb de inkább elméleti és ritkán magán/önálló meló

-újságírás és még mellé pl magyar szak stb., bár mint tanár eléggé bukta de a kettő együtt jó lehet, ha van elég vér a pucádban az ilyesmihez

-két szakot végzel egyszerre, olyat, amiből az egyik "tömegszak" a másik "ritka" (akár könnyű, akár nehéz). Ezzel rengeteg meló és tanulás lesz (egy viszagidőszakban két helyen teljesíteni), de amikor végzel, akkor a sok tömegszakos közül biztosan Téged választ a munkaadó és tutira nem csak minimálbérért.

egyik ismerősömnek a tömegszak angol volt és mellé azt hiszem japán vagy kínai... már a diplomaosztóra volt melója és igen jól fizető. szóval el kell dönteni, hogy bulizol 5 évet, szarsz az egészre, hogy mit tanulsz csak diplomát adjon és utna szívsz sokáig vagy odateszed magad 5 évig és utána sokkal jobb helyről startolsz, olyanról, amire a többiek talán évek múlva sem jutnak el. (és a nyár akkor is ott lesz bulizásra:)))) Ja és tudom, hogy mindenkinek van egy ismerősének a haverjának az ismerőse, aki elvégzett valami technika szakkör fosiológia szakot és rögtön lett állása és húúú de sok pénzt keres pedig végig lazsált az egyetemen... Nem ez a jellemző

2013. aug. 7. 18:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!