Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Van egy egészen nagyratörő...

Van egy egészen nagyratörő álmom: lehetek színész kint Spanyolországban?

Figyelt kérdés
Igaz még csak 10.-es leszek, spanyolt tanulok, annyira jól megy, hogy mindenre egyből ráérzek, a tanáraim még meg is jegyezték, hogy nemis találkoztak még ennyire jó nyelvérzékű gyerekkel. Ha bekerülnék az itthoni Szín- vagy Filmművészetibe, akkor ha azt elvégzem az mire lenne elég? Vagy talán járjak majd egy ilyen egyetemre ott kint? :) Kérlek normális válaszokat írjatok, mert ez nekem mindennél fontosabb. Semmire nem vágytam még ennyire :D

2013. jún. 20. 21:58
 1/9 anonim ***** válasza:
Minden lehet, csak akarni kell.
2013. jún. 20. 22:16
 2/9 anonim ***** válasza:
Miért ne? Csak rajtad múlik.
2013. jún. 20. 22:42
 3/9 anonim ***** válasza:

Szép álom, de esélyesen az is marad.

Azt írod, hogy tizedikes leszel, még három év a jelentkezésig és nem említetted, hogy drámatagozatra járnál, színkörben játszanál, stb. .

A Színművészetin mindig kb. 700 jelentkező van az induló színészosztályra, ami vagy 13 vagy 26 fős, attól függ, hogy indítanak-e kettőt (általában nem).

Garantálom neked, hogy az a 13, aki a 700-ból bekerül jó eséllyel 1. a szentesi színészgimiben végzett vagy 2. kb. 8 éves kora óta tanul mindenféle előadóművészetet.

A másik komoly probléma az idegennyelvűséged. Beszélhetsz folyékonyan spanyolul, de az nyelvi apróságokat, a lehelletnyi kifejezésbeli különbségeket, a spanyol kultúrát felépítő többszáz író többezer könyvét nem fogod tudni megtanulni, kizárólag akkor, ha évtizedeket élsz kint.

Ezért is van az, hogy az egyéni (nem komplett társulati) külföldi vendégszereplések nagyon-nagyon ritkák és fesztiválkörnyezetben történnek legtöbbször, akkor is úgy, hogy 1 vagy maximum 2 vendégszínész lép be egy működő társulatba.

A nyelv fontosságának érzékeltetésére ott az opera: mivel mindenhol olaszul énekelnek Torontotól Kijevig ott nagyon gyakori a külföldi sztárfellépők alkalmazása, akár úgy is, hogy a szereposztás jelentős részét ők adják.

2013. jún. 21. 00:24
 4/9 anonim válasza:

Nem vagyok értôje a témának, úgy válaszolok.

Szerintem akkor van a legnagyobb esélyed, ha mielôbb kijutsz Spanyolországba és ott jársz iskolába/egyetemre.

A kiejtés talán nem olyan fontos, hogy tökéletes legyen, de jól érthetô kell legyél. És odakint látod majd a lehetôségeket.

Magyarországon elvégezni színészetet és utána kimenni talán nem annyira esélyes mint Spanyolországból startolni.

2013. jún. 21. 10:26
 5/9 anonim ***** válasza:
4: egyetértek.
2013. jún. 21. 10:32
 6/9 anonim válasza:
100%

Barcelonából írom.

Szerintem is Spanyolországban kéne kezdened. Ha nem is egyből a profi társulatoknál, de kisebb színjátszó körökben egészen biztos, hogy van esélyed. Azon gondolkodj, miféle színész szeretnél lenni, mert ha ragaszkodsz a páholyos színházakhoz, és a shakespeare-i drámákhoz, akkor nyílván hasonló nehézségek vannak, mint Magyarországon, plusz a külföldről jövő hátránya, amit le kell dolgoznod.

Vagy ha kicsit lazábban gondolod, van tehetséged, meg valami mozgáskultúrád, és tudsz ismerkedni, akkor azonnal irány az Ibéria, mert itt vevők az emberek mindenféle művészetre, akár amatőr, akár profi, mindig van közönsége mindennek, kíváncsiak mindenkire. Például ha valahol van egy koncert, vagy ugri-bugri fiúk, vagy bűvész, vagy bármi, azonnal érdeklődés van, odagyűlnek és ha tetszik, akkor ki is fejezik, kurjongatnak, nevetnek, tapsolnak, táncolnak, örülnek. (Nem az megy, mint otthon, hogy ha ismerik tetszik, ha nem, akkor kit érdekel.) Ráadásul igen nagy hagyományai vannak az utcai művészeteknek, és a cirkusznak, ha más nem, akár egy amatőr társulattal el lehet indulni gyakorlatot, tapasztalatokat gyűjteni, aztán ha tehetséges vagy, alakulnak a kapcsolatok és még "fel is fedezhetnek"! És sok filmet is forgatnak, az pedig a másik lehetséges irány.

Ha beszéled a nyelvet, szerintem 1-2 év helyi nyelvgyakorlás, sok jó barátság, ismeretség, mindenki segíteni fog, és menni fog az!

2013. jún. 21. 11:00
 7/9 A kérdező kommentje:

Köszi a bíztatást:)

Amúgy nemis ilyen színházi dologra gondoltam, megmondom őszintén, hogy a színházaktól kiráz a hideg..

Filmes szerepekre vagy sorozatokra gondoltam, ezek bejönnek és könnyen elő tudom adni magam ilyen mindennapi szituációkban. Tudom, hogy nagyon rokonszenvesek és befogadók, már volt szerencsém kint lenni és ha jól tudom akkor szeretik a jóképű, szőke, világosbőrű pasikat, mert ugye náluk ilyen típusú férfiból kevesebb van :D

Na én kb. pont így nézek ki, tényleg nem nagyképűségből mondom.

Plusz ha még egy kicsit kikupálódok akkor talán belőlem is "Juan Miguel" lesz.

Ez minden arcoskodás nélkül mondom.

Szerintetek ez dob valamit a dolgon?

2013. jún. 21. 13:20
 8/9 anonim ***** válasza:
Bocs, de nekem az jön le, hogy téged nem annyira a színészet, mint inkább Spanyolország, a kaland és a film világa érdekel. Ne akarj színész lenni, ha a színházaktól kiráz a hideg. A film is valamennyire színház, csak a folyamat más és persze más kamera előtt mozogni és előadni, de ugyanúgy színészet. Ez egy művészet és szakma, elhivatottság és akik jutnak valamire, egytől egyig - egy ismerősöm kfejezését használva - "atomerőművek". Nem azért vágtak bele, hogy majd kamera előtt legyenek vagy híresek legyenek, egyszerűen imádták a színészetet, a színházat, az előadást. A magyar színművészetíre is iszonyatosan nehéz bekerülni, még a tehetségeseknek is, nemhogy a spanyoloknál egy idegennek. Nem lebeszélni vagy elkesíretni akarlak, mert én is álmodozó voltam tizenéves koromban és ez jó dolog, de minél előbb állsz a realitás talaján, annál jobb, hidd el. Nem elég valami homályos álmot kergetni, konkrét stratégiát kell felállítanod, ha akarsz valamit és persze nem rossz, ha megméretteted magad valahol, hogy külső szemlélő szerint te atomerőmű vagy-e. Ha igen, akkor lehet valamit kezdeni, egyébként eléggé keserves dolog lesz. Remélem még visszanézel és olvasod ezt:)
2013. júl. 1. 15:10
 9/9 A kérdező kommentje:

Utolsó válaszoló: teljesen megértem a te nézőpontodat, tudom, hogy ez kicsit olyan soha be nem teljesülő álomnak hat, de ezt tényleg komolyan gondolom, már kiskorom óta ez szeretnék lenni. Megpróbálok "atomerőmű" lenni és küzdeni érte és bízom a spanyolok további eszméletlen jófejségében és befogadásukban :)

Néha én is kicsit ingatagnak hiszem ezt a dolgot, de meg fogom próbálni, bárki bármit is mond. Ha nem is jön össze, akkor legalább megpróbáltam, végül is nem veszthetek vele semmit, nem de? :D

Amúgy sok okosságot leírtatok itt, talán még tanultam is belőle és ha ez még nem is jönne össze, egyet tudok, bármi is lesz belőlem, ha színész, ha hajléktalan, én akkor is ott kint akarok élni, mert én szerelmes vagyok Spanyolországba és a spanyolokba, ha lehet ilyet mondani.

Na mindegy. Ez kicsit költői volt, de legalább kiadtam magamból :)

2013. júl. 1. 21:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!