Ausztriában mennyi a felmondási idő 3 hét munka után?
"Munkaszerződést nem írtunk alá, csak szóban egyeztünk meg(tudom fura, de itt ez is elfogadott). "
ILYEN nincs, szerzödés nélkül feketén dolgozol.
"ILYEN nincs, szerzödés nélkül feketén dolgozol."
Pedig valóban van ilyen Ausztriában, a szóbeli megállapodás is szerződésnek minősül, azonban jobb helyeken írásban is rögzítik a dolgokat. Magyarországon ez persze elképzelhetetlen, de idekinn működik. Persze ahol kelet-európai a főnök, ott ragaszkodni kell az írásbeli szerződéshez.
Én NEM keleten élek, hanem éppen Nyugat-Európában, és szerzödés NÉLKÜL fekete munkának minösitik, amit csinálsz.
Ha netán baleset ér, akkor hogy bizonyitod be, hogy volt szerzödésed? Mert éppen nemrég volt a családban ilyen, hogy a "szóbeli" szerzödést a fönök "elfelejtette", a dolgozó meg annyira megrokkant, hogy önállóan élni sem képes, de mivel nincs semmiröl papirja, ezért még büntetést is fizethet a fekete munka miatt.
"Én NEM keleten élek, hanem éppen Nyugat-Európában, és szerzödés NÉLKÜL fekete munkának minösitik, amit csinálsz. "
Az lehet hogy te is Nyugaton élsz, de nem Ausztriában. Ausztriában bizony, a szóbeli egyezség is szerződésnek minősül, ha elhiszed, ha nem. Nem minden országban van így, de Ausztriában igen.
Lehet, hogy Ausztriában a szóbeli szerzödés is érvényes, az egyetlen gond, hogy ha szükséges, nem lehet bizonyitani.
A kérdésre meg: a legokosabb, ha megkérdezed a munkaadót.
Elvileg ha lejárt a próbaidö, akkor az utána következö napon már a törvényes felmondási idö az érvényes.
A "ráutaló magatartás", mint olyan amúgy nem csak ausztriában hanem magyarországon is érvényes.
Első munkahelyemen nekem sem volt papír alapú munkaszerződésem és mikor eljöttem nem akartak kifizetni. De mivel a saját nevű bankszámlámra érkezett utalás a munkahelyemtől "munkabér" megjegyzéssel egy éven át ezt mindenhol elfogadták és ki tudtam sajtolni a jussom a cégből.
A baj akkor van ha nincs munkaszerződés ÉS mondjuk zsebbe adják a lóvét. Az már problémás lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!