Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Az ember Nyugat-Európában...

Az ember Nyugat-Európában csak csicska munkára jó?

Figyelt kérdés

Elnézést a csúnya kifejezésért, nem nézem le az olyan munkákat sem, mint a mekizés, tescos munka vagy effélék, de azért mégiscsak sok, amit tapasztalok. Az osztrák határ mellett élünk, a párom diplomás, én egyetemre járok (de nem is rólam szól a kérdés). Szóval páromnak diplomája van (nem büfészak), 3 féle külföldi munkatapasztalata, középfokú német szakmai nyelvvizsgája, többféle jogosítványa. A nyelvvizsga mellett természetesen tényleg jól tud németül, hisz már 3 helyen is dolgozott Ausztriában és sokat fejlődött, már az ottani dialektust is úgy, ahogy ismerjük.

Az a 3 féle munka mind olyanok voltak, mint a mekis munka, újsághordás, árufeltöltés... diákként ezeket még szívesen végeztük, zsebpénznek egyetem mellé kíváló volt. Azt hittük, majd ha meglesz a diplománk, mehetünk akár irodára vagy valami jobb helyre is, hisz a nyelvvel nincs gond. Aztán jött a fekete leves...

A minap láttunk a munkaügyi központ oldalán egy olyan hirdetést, ahova fénymásolni, iratokat rendezni stb.-re kerestek részmunkaidőben munkaerőt. Csupán gazdasági végzettséget kértek, ami a páromnak meg is volt, sőt középfokú helyett felsőfokú van neki. Kétszer küldtük el az önéletrajzát, két héttel később méltóztattak visszaírni, mire azt kapta a párom, hogy "nem felel meg a munkaadó követelményeinek". Még egyszer áttanulmányoztam a hirdetést, bőven sok is volt a képzettsége és tapasztalata az álláshoz. Most mehet a párom gyárba dolgozni, diplomával kartonokat fog vágni a gyártósor mellett. Komolyan erre van ítélve az ember külföldön diplomával? Mások tapasztalatait, véleményét is szívesen fogadom.

2013. máj. 8. 10:55
 1/5 anonim ***** válasza:

Az igazság az, hogy kevesen tudják de szinte minden uniós országban a válság kitörése után hoztak egy új törvényt. Minden álláshirdetésre először a saját országuk állampolgárai az esélyesek. Ha nincs aki betöltené az állást, akkor jöhetnek az uniós országok állampolgárai akik megfelelnek a követelményeknek. Ez így van Ausztriában, Németországban, Angliában, és még sorolhatnám.. Külföldön is elég elterjedt a diplomás szakemberek. Az ilyen irodai, "komolyabb" munkára kint a saját állampolgáruk között is tudnak válogatni. Sokszor hiába van meg egy külföldinek mint amit követelnek, nem akarják elfogadni hogy nem az adott országban végezte el.. Van ezer ok amiért nemet mondjanak bárkinek is.

De mégsem mondanám hogy egy külföldi csak csicska munkát végez. Ha valaki jó helyen van jó időben, vagy szerencséje van, vagy az állásra nincs megfelelő ember aki állampolgár akkor sikerül bárkinek elhelyezkedni. Én ismerek pár olyan magyart aki Ausztriában egy autógyár vezető beosztásában dolgozik, vagy Németországban egy informatikus cég vezetője, sőt Angliában is ismerek több olyan magyart akik irodában komoly szakmai tudással dolgoznak..

2013. máj. 8. 11:30
 2/5 A kérdező kommentje:

Megnyugtató, hogy vannak ellenpéldák is, ha csak kevesen is. :)

Nem tudtam, hogy van ilyen törvény, de hozzátenném, ezt az osztrákok nem is hangoztatják, csak levágják a jópofit. Azt gondoltam egyébként, hogy az a bajuk, hogy magyar valaki, mivel nem szeretik ott a magyarokat, de ezek szerint tényleg ez a gond, csak más szemszögből megközelítve.

2013. máj. 8. 11:33
 3/5 anonim ***** válasza:
Az az igazság, hogy a legtöbb esetben ez tényleg így van. A "bevándorlóknak" csak az "alja" munkát adják szívesen, amit az ő államporgáraik nem szívesen végeznek, a jobb lehetőségre a saját nemzetükből választanak. Azért ha belegondolsz ez érthető is. Azért mi sem néznék jó szemmel, hogy a jobb munkaajánlatokra más nemzetűségűeket vesznek fel, miközben a magyarok között is bőven lenne rá alkalmas ember.
2013. máj. 8. 11:54
 4/5 anonim ***** válasza:

Nyugat-Európában is ugyan azok a felsőfokú végzettséget igénylő hiányszakmák, mint nálunk.

Gazdasági végzettségű, (ráadásul anyanyelvű) munkaerőből ott sincs hiány, inkább orvosokat, gépész- villamosmérnököket, informatikusokat keresnek.

2013. máj. 8. 11:58
 5/5 anonim ***** válasza:
Én soproni vagyok és azt tapasztalom hogy a városba az elmúlt évben költözött "szerencsevadászok" miatt szinte lehetetlen ismeretség nélkül munkát kapni a határ közelében már. Itt van a fél ország "majd Sopronból ingázunk Ausztriába, de jó lesz" tábora, aztán mikor észreveszik hogy a 2 diplomájukkal a mekibe sem kellenek akkor jönnek az ilyen kommentek. Az én baráti köröm 90%-a kint dolgozik, van aki évtizedek óta és az utóbbi években szinte csak ismerősön keresztül lehet normális munkát találni. Akik felköltöznek az alföldről hogy megcsinálják a szerencséjüket azok már vagy semmit vagy csak a legalja munkát találják. 5-10 éve teljesen más volt a szitu itt is.
2013. máj. 9. 06:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!