Szombathelyen, a megyei könyvtárban milyen állások vannak? (többi lent)
Sokszor látok olyanokat, akik csak pakolgatják vissza a könyveket a polcra. Hogy szerzik az állást? TÁMOP vagy ilyesmi?
Én is szívesen dolgoznék ott, de nekem azt mondták, hogy nem vesznek fel senkit...
Egyébként bölcsész vagyok.
A könyvtárosok végzik ezt a munkát. Elvégzed a könyvtár szakot, megpályázod és ha felvesznek, csinálhatod.
Egyébként általában nem csak ebből áll a munkakörük, csak a háttérmunka ugye nem a szemed előtt zajlik.
Na ilyet még nem láttam. A legtöbb könyvtárban a könyvtárosok csinálják ezt is.
Viszont tudtommal most létszámstop van, úgyhogy nem túl valószínű, hogy felvesznek bárkit.
Megkaptam a választ, egyenesen a Berzsenyi Dániel Megyei és Városi Könyvtárból:
A könyvek visszaosztására korábban könyvtárunkban külön embert alkalmaztak, ami indokolt is volt, hiszen naponta 800-2000 kötet könyvmennyiség érkezik vissza hozzánk a kölcsönzőktől, ráadásul a keresgélés közben keletkező "rendetlenséget" is folyamatos pakolással tudjuk csak kordában tartani. A létszámstop és a folyamatos leépítések miatt erre a munkára is egyre kevesebb idő jutott, s ma már külön ember nincs is rá. Akiket a kérdező lát a pocok között ők önkéntesek és közmunkások. Ez két külön kategória. Az elsőbe olyan emberek tartoznak, akik - látva egyre nehezedő helyzetünket - maguk döntöttek úgy, hogy így segítik a munkánkat, amelyet támogatandónak éreznek és teljesen ingyen dolgoznak nálunk hetente néhány órát, ahogy szabadidejük engedi. Ők gyakran saját olvasóink közül kerülnek ki. A közmunkások regisztrált álláskeresők, akik már huzamosabb ideje nem találnak munkát, s az államtól csak akkor kapnak segélyt, ha vállalják a közmunkát. Amikor éppen nincs sem önkéntes, sem közmunkás a visszaosztásra, akkor a könyvtárosok maguk végzik ezt a munkát is. "Pakolgatásnak" nem nevezném, hiszen a visszaosztók munkája nagyon fontos, s fizikailag is megterhelő. Csak gondoljanak bele, hogy pl. napi 1000 kötet visszaosztása egy 2000 négyzetméteres olvasó térrel rendelkező könyvtárban - mint amilyen a szombathelyi - több kilométer gyaloglást és kb. fél tonna anyag mozgatását jelenti. :) Így azért már másként hangzik, ugye? Az önkéntesek és a közmunkások egyébként más - könyvtári szakértelmet nem igénylő - területeken is igyekeznek segítségünkre lenni, így például a takarításban. Ez úton is köszönjük a munkájukat! Nagyon-nagyon!
Köszönöm az érdeklődést, és azt, hogy segít a kérdező számára megtalálni a rejtély nyitját. Amúgy ha helyben felteszik számunkra a kérdést - ahogyan azt többen már meg is tették - akkor hasonló válaszra számíthatnak. Csak kérdezzenek bátran. A könyvtárosok nagyon jól értenek a kérdések megfeleléséhez. :)
Még egyszer köszönöm az érdeklődést!
Üdvözlettel:
Bozzai Judit
gyermekkönyvtáros
BDK Olvasószolgálat
gyermekkönyvtáros
BDK Olvasószolgálat
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!