Ti milyen formátumban külditek az önéletrajzot?
Eddig szinte mindig doc fájlt küldtem, néhány sorral a levélben. A docx-et sok helyen nem tudják megnyitni, pdf olvasó sincs mindenhol.
Nemrég hallottam, hogy egyes helyeken olyan lusta HR-esek vannak, hogy még a külön fájlt se nagyon nyitják meg.
De akkor a sima levelembe rakjam bele az önéletrajzom?
Táblázatként? Vagy csak a levélfolyamba írjam bele? Vagy valami nagyon meggyőző dolgot próbáljak írni, hogy biztos rákattintson a mellékletre?
"Annyit biztos nem tökölök vele, hogy kinyomtatom, aláírom és scannelem"
- hát nézd, te tudod, kell-e az állás
"Tényleg elvárnám, hogy"
- tényleg elvárhatod, max. olvasatlanul törlik a leveledet
"Ahol önkormányzatnál állásinterjún voltam"
- ja, állami szféra? akkor visszavontam mindent, sok sikert
Az MS Office szoftvercsomag fizetős, az Adobe PDF Reader ingyenes.
Van ingyenes Office programcsomag (OpenOffice), de ez sem biztos, hogy fenn van a gépeiken, + az MS Office-ban szerkesztett doksikat célszerű letesztelni OpenOffice-on is, hogy nem csúszik-e szét.
PDF-et nem csak visszaszkenneléssel lehet készíteni, telepíthetsz virtuális nyomtatót (PDF Creator), és egyszerűen erre a 'nyomtatóra' küldöd el a doksit. Utána célszerű ellenőrizni a linkeket, mert lehet, hogy nem működnek.
Újabb Word-ökre telepíthető az Adobe PDF modul, ez full profi pdf-et készít, viszont fizetős.
Személy szerint én színes, marketing jellegű, katalógus-szerű pdf-eket küldök önéletrajzként, elég jó eredményekkel. Az álláskeresés értékesítési tevékenység (a munkaerőnket értékesítjük), az önéletrajz az a dokumentum, amivel felkelthetjük a munkáltató érdeklődését.
A motivációs levelet a levél törzsébe szoktam bemásolni. Ez is értékesítős, marketinges, ha azt elolvassák, már tuti megnyitják a pdf-et is.
A megírt doc. formátumát állítsd át 2003-as verzióra. A neve pedig legyen: Vezetéknév_Keresztnév_CV_EN (attól függően hogy milyen nyelven van).
Én nem szoktam azzal foglalkozni, hogy szétcsúszik-e avagy sem, ezzel mindenki tisztában vagy, hogy az úgy működik. Eddig mindenütt kinyomtatták az önéletrajzom és ott már normálisan látszódik (és ha nem a letöltésre, hanem a megnyitásra kattint, akkor egyből a wordben fogja látni és onnan fogja elmenteni vagy kidobni).
Én eddig multiknál dolgoztam, az e-mailben mindig ugyan azt a sablont írtam be, motivációs levelet nem írtam. Nincs diplomám és csak angolul beszélek. Nem mindig a HR-es a hülye. Nézegess önéletrajz tuningoló cikkeket, sokat segítenek.
Ilyen névvel szoktam küldeni az önéletrajzom, ez szerintem alap dolog, bár láttam már olyat aki simán önéletrajz nevű csatolmánnyal küldte.
Az önéletrajzomból amennyire tudtam kihoztam a maximumot, beírtam, az előző munkahelyeimen mi volt a feladatom, mi volt a szakirányom, stb. Több verzió is van belőle, minden jelentkezés előtt megnézegetem, oda mi lenne a jó.
A kinyomtatós-scannelős verzió szerintem felesleges időtöltés, azért csináljam, hogy tényleg élőben írjam alá? Ugyanolyan lesz, mintha a scannelt aláírást beilleszteném és utána pdf-esítem.
Bár én gépen küldött önéletrajzot soha nem írok alá. Jelentkezgetek állami és versenyszférába is, hülye HR-eseket mindenhol lehet találni és a megnyitási szempontból nem feltétlenül a HR-es a hülye, volt olyan aki megmondta, hogy bocs, ő ezt itt nem tudja megnyitni, mert lefagy a pdf-től a gép. Nyomtatni meg nem nyomtatták ki, gondolom nem pazarolnak. Nálunk is ez van, kimutatást kell írni, egy hónapba hány csomag papírt használtunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!