Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mennyit keres egy kezdő...

Mennyit keres egy kezdő programozó?

Figyelt kérdés
2013. márc. 6. 15:26
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:

Attól függ milyen cégnél. Multi, kisvállalkozás, főváros, vidék...

110-120- tól a határ egészen magas felfelé!

Sokat nyom a latba a nyelvtudás, a gyakorlat és ha minél több mindenhez értesz.

2013. márc. 6. 15:28
 2/15 A kérdező kommentje:
ezeket nettóban vagy bruttóban írtad?
2013. márc. 6. 15:43
 3/15 anonim ***** válasza:
nettó.
2013. márc. 6. 16:37
 4/15 anonim ***** válasza:
51%

110 kezdőnek is iszonyat kevés,egy diákmunkán talán elfogadható heti max 20 óra melóval.

De egy kezdő is 200-ról indul,de kell gyakorlat is,képezd magad.

2013. márc. 7. 00:55
 5/15 anonim ***** válasza:
48%

200k-t max akkor adnak meg egy kezdőnek ha multihoz mész, van diplomád és sok tapasztalatod plusz nyelvtudásod. ergó az már nem is kezdő.

120-140k a reális mostanság Magyarországon. Mondjuk az igaz, hogy számít a programnyelv is. JAVA-val többet lehet beszedni mint pl PHP-val. Persze a tudás mérvadó.

2013. márc. 7. 01:03
 6/15 A kérdező kommentje:

Ismerösöm is ennek tanult, lediplomázott, de aztán rájött, hogy OKJ-val jobban járt volna.

Felvételinél leginkább szakmai dolgokról kérdezték illetve hogy van-e valamiféle "relevancia" (remélem jól írom).

2013. márc. 7. 15:06
 7/15 A kérdező kommentje:

a programnyelvek közül mind1 mit kérnek, JAVA is benne van a tanmenetben.

Mindegyiket szeretem, mert már programoztam. Bár mondjuk PHP a kedvencem, de ha C++/C#-ban kell programozni akkor se fogok ellenkezni.

2013. márc. 7. 15:07
 8/15 anonim ***** válasza:

"200k-t max akkor adnak meg egy kezdőnek ha multihoz mész, van diplomád és sok tapasztalatod plusz nyelvtudásod"

A multis résszel és a nyelvtudással teljesen egyetértek, a kezdő résszel már nem. Én 2006-ban kezdtem dolgozni (multinál), és kezdésként 280k-t kaptam bruttóban - tesztelőként. És nem azért, mert kivételes tehetség vagyok :) Ez a szint ma is simán elérhető, talán a válság kicsit betett, lejjebb mentek az ajánlatok és az igények is, de egy jobb helyen biztosan meg lehet kapni totál kezdőként is 300-350-et.

"Ismerösöm is ennek tanult, lediplomázott, de aztán rájött, hogy OKJ-val jobban járt volna."

Nem biztos, hogy jól értem - egy akármilyen OKJ-vel, vagy valami számítástechnikaival?

Ha a második esetről van szó, akkor egyértelműen kijelenthetem, hogy ha komolyabb dolgot szeretnél ebben a szakmában véghez vinni, akkor sz@rt sem érsz az OKJ-vel. Az itt tényleg csak fenéktörlésre jó, max. egy általános iskolában elmehetsz vele rendszergazdának. Persze, van 1-2 kivételes képességű ember, aki magától tanult és mellette esetleg csinált egy OKJ-t, csak hogy legyen valamije, de ez extrém kivétel.

Ha az első esetről van szó, nos, ahhoz már kevésbé tudok érdemben hozzászólni, mindenesetre nagyon kétlem, hogy egy akármilyen OKJ-s végzettség annyira versenyképes lenne manapság itthon...

2013. márc. 8. 23:06
 9/15 A kérdező kommentje:

Valami számítástechnikai OKJ-val. Nagyvállalatnál dolgozik, de ott az állásinterjún több diplomás is kiesett.

3 üres hely volt, ebből lett az ismerősöm az egyik diplomával. A másik kettő OKJ-s. Minimális fizetési különbség van a kettő között, de a többi diplomával rendelkező munkakeresőknél állítolag az volt a gond, hogy az OKJ-val rendelkező "nyertesek" jobb tanítást kaptak mint a diplomások nagy része. Mert valami "kérdezgetés" volt interjún.

Lényeg a lényeg, az OKJ-sok közül került be 2, miközben diplomás is lehetett volna. Elvétve arészről igaza van, hogy egy jó OKJ-s suliban csak Informatikára összpontosítanak, így egyértelműen lehet jobb a színvonal mint egyetemen.

Mégha heti 5x5 óra is, elvétve egyetemen van más óra is, számítástechnikával kapcsolatosokon kívül is. Persze emelett vannak még aránytalanul alacsony óraszámban tanító OKJ-s iskolák is, de az más tészta.

Én nappali OKJ-ról beszélek, ahol heti 5x5 óra van legalább, ami konkrétan csak az, amit kell tanulni.

2013. márc. 9. 10:17
 10/15 anonim ***** válasza:

Na, akkor az ismerősöd pont az extrém kivétel kategóriát erősíti.

Több is dolog is van, amit figyelembe kell ám venni:

1. Először is, az, hogy több diplomás kiesett, nem jelent semmit, aki elvégez egy ELTE-t vagy BME-t, nem jelenti automatikusan azt, hogy akárhova felveszik azonnal programozni vagy akármit csinálni. A projektben, ahol dolgozok, rendszeresen szoktak a kollégák interjúztatni, és bizony jóval több a sikertelen, mint a sikeres. Pedig nem nyeretlen kétévesek próbálkoznak, olyan is van, akinek van 10-15 év szakmai tapasztalata is. Néha még az sem elég. És mindegyik diplomás persze.

2. Pontosan kéne tudni azt is, hogy mi a munkakör. Nem akarok így látatlan leszólni vagy lenézni senkit, de erősen kétlem, hogy pl. komolyabb fejlesztési munkáról van szó. Pl. ügyfelekkel kell foglalkozni inkább és a számítógép csak munkaeszköz?

3. Az is lehet, hogy egyszerűen a többi diplomás nem tudta magát eladni, bénák voltak, nem készültek fel rendesen, stb. Az ismerősödnek meg jó volt a kiállása, jól el tudta magát adni. Az interjú sikeressége sokszor az első fél percben eldől, a nem-verbális kommunikáción is rengeteg múlik. Ha ezt a részt elrontja valaki, utána már csak nagyon komoly szakmai múlttal lehet kompenzálni...

Szóval számtalan magyarázat lehetséges, egyetlen egy izolált esetből azt a következtetést levonni, hogy az OKJ többet ér, mint egy diploma, az nagyon erős kijelentés, sőt mi több, téves. Hidd el, 7 éve vagyok ebben a szakmában, ismerek embereket, láttam ezt-azt.

Azon meg, hogy jobb a színvonal, hát ne haragudj, de nagyon elmosolyodtam :) Tudod kik mennek OKJ-re? Legnagyobbrészt azok, akik a főiskolát vagy egyetemet nem bírják, mert túl nehéz nekik. Vagy fogalmuk sincs, hogy mit kezdjenek magukkal. Ebben az esetben nyilvánvaló, hogy nem lehet olyan színvonalas, hiszen akkor kb senki nem bírná megcsinálni.

Tessék, itt van pár komment amibe belefutottam:

[link]

[link]

[link]

Persze elképzelhető itt is 1-2 kivétel, hogy egy iskola sikeresen megnyer magának pár képzettebb tanárt, de ez is nagyon extrém eset. A nagy átlagot a fenti hozzászólások valószínűleg jól jellemzik.

2013. márc. 9. 14:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!