Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Ausztriai tapasztalatok?

Ausztriai tapasztalatok?

Figyelt kérdés
Lényegében arra lennék kíváncsi, hogy manapság (például 2013 nyári szezonban) vendéglátáshoz/idegenforgalomhoz kapcsolódó szakma nélkül (diplomám + két OKJ-m van) és kezdő német (egyelőre alapvető nyelvtan és szókincs) + üzleti angol nyelvtudással milyen eséllyel találnék állást Tirolban? Ismerőseim szerint angollal is boldogulnék, ételt + szállást kaphatok a havi fizetés mellé és munkába állás előtt (reggeliztető, mosogató, takarító, stb.) be is tanítanának. Elsősorban tapasztalatból szólók véleménye érdekelne.

#ausztriai munka #ausztriai tapasztalatok
2013. febr. 25. 14:29
 1/10 anonim válasza:
100%
Szia!Én 2008-tól kint élek,és úgy látom hogy jó eséllyel indulnál,bár nyáron nem sok minden van nyitva tirolban,az inkább télen megy.De a legtöbb helyre mosogatóként,vagy konyhai kisegítőként ha jól főzöl,vagy takarítóként nem is kell a sok beszéd,csak értsd meg hogy mit mondanak mi a munka stb..
2013. febr. 25. 17:26
 2/10 A kérdező kommentje:

Nos, azt nem mondanám, hogy tudok főzni de megfelelő instruálás mellett elkészítem, amit mondanak. Itthon még nem haltam éhen, ha épp nem volt főtt étel, bár kétségtelen, hogy ez néha rántotta készítését jelentette. :-)

Nem tudom, hogy egyértelmű volt-e ezért még egyszer leírnám, hogy sem releváns szakmám sem tapasztalatom nincs. De olyan munkakörben, amihez nem kell speciális szakismeret szerintem boldogulnék. Gondolom ilyen esetben mindent megmutatnak mielőtt belekezd az ember.

Másrészt németül csak két évig tanultam középsuliban, ami ide s tova 10 éve volt, azóta kb. néhány mondat maradt meg. Ezért az alapvető dolgokat úgy értettem, hogy ha találnék állást, akkor a nyári szezonig alapfokra fejleszteném a tudásomat, addig pedig ellennék valahogy az angollal. Mindezek ismeretében még mindig reális lehet, hogy el tudok helyezkedni valahol nyugat Ausztriában? Gondolom nyáron kevesebb meló van de 'felvezetésnek' jó lenne! :-)

2013. febr. 25. 18:21
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Nézz szét itt, sok ilyen meló van.

[link]

2013. febr. 25. 19:53
 4/10 erx85 válasza:
100%
Szia! Én 2012 májusától dolgozok kint. Erős alapfokú nyelvtudással jöttem ki. A dialektussal meggyűlt a bajom, itt ugye kevésbé beszélik az irodalmi nyelvet "Hochdeutsch", de ha erőt vesznek magukon, akkor megy nekik ;) Angolul szinte minden osztrák beszél, ez jól jönne neked és utána szépen megtanulnád a németet is. Nyáron inkább Salzburg tartományban vannak munkalehetőségek. Én szobalányként dolgozok, jól elboldogulok a nyelvtudásommal, a vendégek nagy része kedves, nem érzem, hogy lenéznének amiatt, mert külföldi vagyok, a lényeg, hogy őszintén légy kedves és akkor megjutalmaznak érte. Még egy olyan tapasztalatom van, hogy aki csak a pénzért jön, az elég rövid idő után elkezd szenvedni ... Szerintem csodás dolog, ha valaki itt dolgozhat és rengeteg szépséget lehet itt találni, legfőképp ezek motiválnak hosszú távon :) Sok sikert!
2013. febr. 26. 21:10
 5/10 erx85 válasza:
100%

amit kihagytam az előző üzimből:

[link]

Én általában itt keresgélek munkát, ez az osztrák munkaügyi oldala, itt szerintem hiteles hirdetések vannak. Igaz németül, de legalább tudsz ezzel is gyakorolni ;)

Ja, és a munkaadók 80-90%-a válaszol, nem úgy mint Mo-on :(

2013. febr. 26. 21:15
 6/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszaitokat!

Igazából 30-hoz közeli férfiként gondolom inkább konyhai kisegítőként, mosogatóként vagy afféle mindenesként kezdhetnék. Sajnos az angolom sem folyékony, erős középfoknak mondanám (üzleti) de amint érkezik válasz teljes gőzzel nekiállok németezni. Két álláshirdetésre már jelentkeztem a napokban de csak e-mailt küldtem, amiben vázoltam némi tapasztalatot és tulajdonságom de fényképes CV-t nem küldtem. Az fontos? Mert hát ha nincs releváns képzettségem és nagyobb tapasztalatom, talán nem is számít annyira. Eddig sok jó dolgot hallottam és örülnék ha tényleg összejönne valami! Egyébként a fentebb ajánlott holnapon talált 4-5 csillagos szállodák közül választottam eddig. Hol nagyobb az esély munkát találni a paramétereimmel? Kisebb apartmanban, panzióban vagy nagyobb hotelekben is akár? Költözéssel sok papírmunka van? EÜ kártya, adóbevallás, stb. ? Köszi előre is a válaszokat! :-)

2013. febr. 27. 01:39
 7/10 A kérdező kommentje:

Ja és ami kimaradt (kicsit késő van :-D)

Akiknek írtam még nem válaszoltak (talán a CV hiánya miatt?) ...

A motivációm pedig mindössze annyi, hogy dolgozhassak végre és a munkámért tisztességes bért kapjak, amiből nem nagyzolva de kényelmesen meg tudok élni, esetleg kint is és persze hazajőve itthon is.

2013. febr. 27. 01:44
 8/10 erx85 válasza:
100%

Így a szobalány valóban nem esélyes állás :)

Nem baj, hogy nem folyékony az angolod, a lényeg, hogy meg tudd értetni magad. Nekem se folyékony a németem, de amit akarok, azt kézzel-lábbal elmagyarázom, a lényeg, hogy lássák, hogy akarsz dolgozni és tanulod a nyelvet is mellé. Szerintem fontos a fényképes önéletrajz és véleményem szerint a motivációs levél is előnyt jelenthet. Tirol és Vorarlber környékén sok magyar dolgozik, itt könnyebb boldogulnod kezdetben, ha nem beszélsz még olyan jól. A mosogatói, kisegítői és házmesteri állás sztem jó választás lenne. Privátban elküldöm a jelenlegi munkahelyem e-mail címét, már keresgélnek nyárra munkaerőt ... Általában ellátást és szállást mindig adnak, mondjuk az országhoz közeli területeken nem annyira. A hotelek csillagszáma nekem nem sokat mond, sőt ... :) 5 csillagosba sztem ausztriai tapasztalat nélkül nem nagyon lehet bekerülni, esélyesebb a 3 és 4 csillag.

2013. márc. 1. 21:37
 9/10 Almdudler válasza:
100%

Mosogatóként, konyhai kisegítőként könnyen eltudsz helyezkedni, de arra azért készülj fel, h a mosogatás az egyik legkeményebb munka. Minden tiszteletem azoknak, akik ezt végzik!

A fényképes CV+Motivációs levél nagyon fontos! Gondolj bele, Te is szívesebben randiznál egy olyan nővel,akikről tudod, h h néz ki, mint egy olyannal, akit még életedben nem láttál. :)

Tirolban és Salzburg tartományban van nagyobb munkalehetőség. Jó, ha beszélsz angolul, de az alap németet mindenképpen ajánlom, mert így elkerülheted, h a munkáltató átverjen! Szeretik kihasználni a vendégmunkások nem tudását (tisztelet a kivételnek!)!

Én a 2. téli szezonomat töltöm kint. Először felszolgálóként voltam kint, most pedig szobalányként dolgozok. Kemény dolog a vendéglátás, igen csak kifacsarják az embert, de ha kitartó vagy, meglesz a gyümölcse! :)

Szállást+napi 3x-i étkezést általában adnak, de ezt mindig érdemes előre lefixálni, mert újabban sok hotel/szálloda már csak az étkezést biztosítja!

A *-ok számát illetően lehet, h először érdemesebb egy 3*-os hotelt választani, aztán ha már belerázódtál a munkába, mehetsz feljebb is, de ahogy gondolod, lehetőség van bőven! :)

Én itt szoktam nézegetni az állásokat:

[link] (erx85 is ajánlotta)

[link]

Remélem segítettem! :)

2013. márc. 21. 11:24
 10/10 A kérdező kommentje:

Igen, önéletrajzot és motivációs levelet mindenképpen küldenék bár nem szakmabeliként (nincs idegenforgalmi végzettségem, sem vendéglátós szakmám) nem nagyon tudom mit is írhatnék egy bemutatkozó levélbe azon kívül, hogy külföldön szeretnék dolgozni!?

Pláne középfokú angollal és alapfokú némettel ...

Átverni pedig szerintem magasabb szintű nyelvtudással is át lehet verni az embert de nyilván, ha valaki beszél valamennyire németül (is) kevesebb rá az esély. Kérdés hogy alapfokon ez mennyire hatékony?

Egyébként e-mailben gondoltam jelentkezni, esetleg leegyeztetni mindent. Netán telefonon mindenképpen beszélni kell/ajánlatos a munkáltatóval? Ismét csak a nyelvtudás miatt kérdezem ... (Mert ha nem igazán beszélek jól és nem is vagyok szakmabeli az esetleg elrettentheti az alkalmazásomtól, nem?)

Ha lehetőséget kapok akkor hamarosan elkezdek egy alapfokú német tanfolyamot (EU támogatott) azzal talán már boldogulok valamelyest.

Egyébként az mennyire reális, hogy mondjuk e-mailben, telefonon megegyezek valakivel, kimegyek és rögtön kezdek is? Arra gondolok, hogy ne kelljen külön kimennem egy interjúra, s vissza vagy ilyesmi. Ugyanis anyagilag sajnos nem állok úgy, hogy 'csak úgy' utazgassak majdnem ezer km-t.

2013. márc. 22. 09:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!