Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Ebben az évben töltöttem a...

Ebben az évben töltöttem a 18. életévem, és elvileg még iskolaköteles vagyok. Akkor mikor kezdhetek el dolgozni?

Figyelt kérdés
Szeretném otthagyni az iskolát, és elmenni OKJ-s képzésre, de valamiből ugye azt is fedezni kell. Mindenki azt mondja, hogy hiába töltöttem be a 18-at, még nem dolgozhatok. De meddig? Valaki segítsen! Előre is köszönöm! :)

2013. febr. 13. 03:30
 1/7 anonim válasza:
junius 15.-is tanköteles vagy.utána azt csinálsz amit akarsz.
2013. febr. 13. 07:43
 2/7 anonim ***** válasza:

Munkavállaló az lehet, aki a 16. életévét betöltötte.

Tehát már dolgozhatnál régóta:)

A 15. életévét betöltött tanuló is vállalhat munkát, de kizárólag az iskolai szünet alatt.

Ha nem tanulsz sehol (például ott hagyod az iskolát), akkor már 16. életéved betöltésének napjától törvényesen munkát vállalhatsz.

Az "iskolaköteles" fogalom ide nem zavar be.

2013. febr. 13. 08:10
 3/7 anonim ***** válasza:

Akik mondják, jó lenne, ha csak úgy érdeklődés képpen belenéznének a munka törvénykönyvébe és az oktatási törvénybe.

A tankötelezettség nem azt jelenti, hogy nappalin kell tanulni, lehet pl. magántanuló is az illető.

A nappali tanulmányok nem zárják ki a munkavállalást sem az oktatási törvény, sem a munka törvénykönyve alapján.

Munkaviszonyt létesíthet bárki aki betöltötte a 16. életévét (iskolai szünetben és szülői engedéllyel betöltött 15. életév után)

Te, mivel már betöltötted a 16. életéved akár már ma is elkezdhetsz dolgozni, ha meg tudod oldani mellette a tankötelezettség teljesítését.

OKJs képzésen is kaphatsz bizonyos esetekben családi pótlékot (nappalis képzés közoktatásban)

2013. febr. 13. 08:17
 4/7 A kérdező kommentje:
Akkor például felnőttként gyárban, vagy áruházakban (mivel 8 általánossal még csak ilyen helyekre vennének fel) is dolgozhatnék 8 órában? Mert én úgy tudom hogy aki ebben az évben töltötte a 18-at az nem esett bele a 16éves tanulói korhatárba, tehát én olyat hallottam, hogy június 15-ig nekem iskolába kell járnom, és nem foglalkoztathat semmilyen cég mint munkaadó. Maximum elmehetek diákmunkára 4 órába amiért havonta kapok 25000 forintot... ez is megoldás lenne, de én jobbnak látnám hogy átmennék felnőttképzésre, és mellette normálisan dolgoznék.. tehát még mindig nem tudok kiigazodni...
2013. febr. 13. 09:39
 5/7 anonim ***** válasza:
Ez engem is érdekelne. Az öcsém tavaly szeptemberben töltötte be a 17-et, idén szept.lesz 18 és totál úgy hittem hogy akkor utána azt csinál amit akar, erre valaki mondott nekem egy ilyet, hogy még ettől számítva egy évet tanköteles, tehát jövő júniusig?! ez mekkora baromság már ha így van. 18 életévét betölti és felnőtt korú, akkor hogy utasíthatnák már??
2013. febr. 16. 11:31
 6/7 anonim ***** válasza:

Nálunk nem egy 18 éves dolgozik, 8 órásban, rendesen mint bárki más. Sőt 16 éves is dolgozhatna, de mivel nehéz fizikai munkát kell végezni, ezért az üzemorvos nem írja alá az alkalamassági papírját. De csak ezért nem, nem pedig a kora miatt.

16. életévedtől dolgozhatsz rendes, napi 8 órásban is.

15. életévedtől is lehet dolgozni, de csak az iskolai szünidő alatt. Ha 16 évesen nem tanulsz sehol (vagy a felsőoktatásban tanulsz), akkor simán mehetsz dolgozni, mint a "felnőttek". Csak éppen írásos szülői engedély kell hozzá, mivel nem vagy még nagykorú.

A tankötelezettségnek ehhez nincs ilyen szinten köze...

2013. febr. 18. 08:28
 7/7 anonim ***** válasza:
Persze 16 évesen még nem lehet felsőoktatásban tanulni, de itt arra utaltam, hogy 16. életévtől lehet dolgozni, a zárójeles megjegyzés "felejtős".
2013. febr. 18. 08:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!