Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mi történik, ha megtagadom a...

Mi történik, ha megtagadom a rendes felmondás aláírását amikor megkísérlik átadni?

Figyelt kérdés

Részletek itt:

A munkáltató ügyvezetője és a személyzeti osztály vezetője a munkaidő befejezése előtt fél órával kísérelte meg átadni a munkavállaló részére a rendes felmondást. A munkavállaló a dokumentum elolvasása után megtagadta az átvételt, majd - annak ellenére, hogy az aznapi jelenléti íven a munka megkezdését aláírásával is igazolta - közölte: betegállományban van. Az átvétel megtagadásáról jegyzőkönyv készült, a munkavállaló ennek aláírását azonban megtagadta. Néhány nappal ezt követően postai úton eljuttatott a munkáltatóhoz egy olyan beteglapot, amelyen a keresőképtelenség kezdő időpontja megegyezik a felmondás átadása megkísérlésének időpontjával. Kérdésem: jogszerű-e a felmondás?

2009. aug. 25. 08:20
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

A felmondás jogszerű, de mivel (papiron) a munkavállaló betegállományban van, így a dátuma kitolódik a betegállomány végéig. Tehát a felmondási idő is a betegállomány utolsó napjával kezdődik.

A betegállományból visszatérve már nincs védett időszak, azonnal életbe lép a felmondás.

(Kitoltad a felmondásod 1-2 héttel. Viszont a munkáltató ellenőrizheti, hogy valóban beteg vagy-e, vannak a TB-nek erre emberei akiket ma már kiküldenek ellenőrzésre. Ha lebuksz, akkor joguk van rendkívüli felmondással felmondani.)

2009. aug. 25. 09:07
 2/8 anonim ***** válasza:
Szerintem ez kimeríti a táppénzcsalás fogalmát. Ha megjelent munkavégzésre, semmi baja nem volt a munkavállalónak, akkor nem közölheti, hogy táppénzen van. Ha a munkáltató kekeckedni akar, feljelenti az OEP-nél a dolgozót, még az orvos is megütheti a bokáját, ha tanuk vannak.
2009. aug. 25. 09:27
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Csak azt nem értem, hogy ez mire jó???... 8-o

Ha valakinek fel akar mondani a Munkáltató, úgyis megteszi, most mitől jobb az neked, hogy balhéval köríted ezt az egészet?!

2009. aug. 25. 10:07
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Na már most kedveseim, én azért vitatkoznék egy kicsit.

Több dolgot is nem teljesen pontosan írtatok le.

Nem vagyok meggyőzve, hogy a bíróságon is megállja a helyét, hogy a felmondás így jogszerű. Igen sok jogeset van, amelyek konkrét ügyek, nagyon hasonlóak, és a munkáltató vesztett.

A laikus betegellenőrzés már megszűnt az OEP részéről.

A munkáltató kérheti a munkavállaló felülvizsgálatát az OEP illetékes szakágazati egységénél.

A felülvizsgáló főorvos be fogja rendelni felülvizsgálatra, ahol főleg az orvosi dokumentáció alapján dönti el, hogy jogos volt-e a keresőképtelenség megállapítása?

Természetesen a munkáltató a díjat ezért kötles kifizetni.

A munkáltató megteheti, hogy beteglátogatót küld ki, de ennek is van hátulütője, főleg ezek után.

Ma nem gyakorlat az, hogy a beteget a munkáltató így ellenőrzi.

Ha most valaki kimegy ellenőrizni a cégtől, akkor a bíróság kérdése az lesz, hogy miért ment ki? Mi utalt arra, hogy a beteg visszaél a helyzettel?

A konfliktus után inkább úgy néz ki (az a látszat), hogy a munkáltató az, aki rászállt a munkavállalóra. Ezt meg nem szeretik a munkaügyi bírák.

Orvosi, orvosegészségügyi indoka nem lehet, hiszen egy laikus úgysem tud elbírálni egy orvosszakmai kérdést, márpedig a keresőképtelenség eldöntése orvosszakértői tevékenységnek minősül, ellene jogorvoslattal lehet élni.

Ugye azért ezek után látható, hogy nem is olyan egyszerű a helyzet.

Ezeket az ügyeket csak hideg fejjel lehet megoldani (indulatból sosem), kompromisszumot keresve, továbbá mindkét félnek, de főleg a munkáltatónak tudomásul kell vennie, hogy "vannak olyan békák, melyeket le kell nyelni".

Ráadásul a leírás még hiányos is!

Nem tudjuk, hogy mi volt az indokolás? Nem tudjuk, hogy mi is hangzott el a megbeszélésen? Nem tudjuk, hogy mi a valódi ok? Stb., stb. ...

2009. aug. 25. 10:18
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Én is kiegészítem egy kicsit.

Az első válaszoló eme mondata sem állja meg a helyét minden esetben:

"A betegállományból visszatérve már nincs védett időszak, azonnal életbe lép a felmondás."

Ugyanis a munka törvénykönyve értelmében ha a táppénzes időszak meghaladja a 15 napot, akkor 15, ha meghaladja a 30 napot, akkor a munkábaállást követő 30 napig védettséget élvez a munkavállaló a munkáltatói rendes felmondás ellen.

2009. aug. 25. 14:13
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Kedves előttem szóló, ez a védettség igaz volt 1999-ig. Akkor szüntették meg, éppen azért, mert sokan így bújtak ki a felmondás alól.
2009. aug. 25. 14:17
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Lehet, hogy 1999-ben egy időre nem volt igaz, de most aktuálisan igaz. MT 90-91.§
2009. aug. 25. 15:55
 8/8 anonim ***** válasza:

Az eddig leírtak igazak részben.

Még mindig ott tartok, hogy a bíróságok gyakorlata eltérő.

Mi is a gond az ilyen felmondással?

Leginkább az, hogy nem elfogadható az olyan meghatározás, hogy a védett idő lejárta után indul a felmondás.

Az időpontokat pontosan, dátum szerint meg kell határozni.

A probléma pedig az, hogy egyes bíróságok úgy értelmezik a jogszabályt, hogy a védett időtartam alatt a felmondást még közölni sem lehet, más bíróságok szerint lehet közölni, de maga a felmondás csak a védett időszak lejártát követően indul be.

(Ezt nevezik "szobajog"-nak.) A jogszabály alkalmazása attól függ, hogy melyik "szobába", bíróságra mész be.

2009. aug. 26. 11:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!