Ti is "bírjátok" amikor osztják az észt az álláskeresőknek?
1.Tanulj-Miből?Egy sz@r OKJ többszázezer forint,felsősoktatásról nem is beszélve.Honnan legyen egy állástalannak erre pénze?Ha netán van is akkor is 1-2 év(fősuli stb mégtöbb) addig miből él,és mi a garancia,hogy utánna amit tanult azzal el tud helyezkedni.lehet ugyannyira nem mint a meglévő végzettségével és csak adott a bizonyosnak egy pofont.
2.Menj Budapestre(ha vidéki)-És addig minől éljen amig talál állást?Miből fizesse ki az albérletet,kaját?
3.Menj külföldre-Ahhoz is indulótőke kell nem is kevés.Miből???
Sokan tényleg nem értik,hogy egy pályakezdő(most mindegy diplomás vagy nem),örül ha megtűrik otthon,vehet ki kaját a hűtőböl,esetleg ő vagy a szülei kiköhögik a Tb-t meg a diákhitelt(,ha van),és sokszor még a BKV jegyek megvásárlása is gond,hogy eljusson az ember az állásínerjúra?
Az ilyen "észosztók" feltehetőleg nem voltak még máról holnapra a munkaügyi központban regisztráltatni, ahol kisnyúlként a falhoz lapulva azon rettegsz, hogy ne jöjjön ismerős.
Nem voltak még sárga mellényben a településükön kesztyűben, neylon zsákkal szemetet szedni.
Szerintük egyik sem ciki, egészen addig amíg mással történik. Aztán, ha egyszer sárga mellényt kell felvenniük, átformálódik a véleményük...
Kedvencem, a "tanultál volna PIACKÉPES szakmát" című okosság. Amikor anno 85-ben agrárdiplomát szereztem, (nem bölcsész, nem büfészak) úgy tűnt, a legjobb lóra tettünk.
Ki gondolta volna 10 évvel előtte, hogy a ló megdöglik?
Pedig nem íróasztal mellől osztottuk az észt, hanem ugyanúgy tapostam gumicsizmában a tehénszart, mint a legutolsó alkesz fejősöm.
Úgyhogy teljes mértékben egyetértek a kérdezővel.(bár azóta már sikerült "felállnom" valamelyest.)
"Kedvencem, a "tanultál volna PIACKÉPES szakmát""
A nekem is. Kizárólag piacképes szakmáim vannak, fel is tolhatom a seggembe az összes bizonyítványom. Lehetsz te agysebész is, ha már az összes kórházat bezárták.
Hiába írod, hogy diplomás.
Az embernek lehet sima szakmája és lehet diplomája is, ha életképtelen akkor így is és úgy is megvan lőve.
Hm hm hm.. Szépen lassan borul össze a világ..
Szerintem ezt szándékosan így tervezték..
Csak a 2. ponthoz szólnék hozzá érdemben, hiszen ezt megtapasztaltam, én is vidékről költöztem a fővárosba. Először munkát kell keresni, és ha az már megvan, kiadó szobát vagy lakást 1 nap alatt is lehet találni. Ebben a sorrendben sokkal könnyebb.
A többiről, általánosságban igazak a megállapítások, tudom, hogy nehéz lehet a megvalósítás, de ha belegondoltok abba, hogy ha a jelenlegi képesítéssel nem kaptok munkát, akkor igenis meg kell próbálkozni mással. Külföldre kiköltözést én nem támogatom, hacsak nincs kint valaki, akinél lehet lakni addig, amíg nem találsz munkát.
4. pontnak nyugodtan vedd be: Miért nem nyitsz egy vállalkozást?-engem ezzel szoktak bacogatni. Az nem jut eszükbe, h ha a megélhetésre nincs pénzem, akkor butikot, kocsmát, éttermet nyitni sincs.
1.Tanulj-Miből?
--ehhez azt tenném hozzá, h minek? 2 egyetemi diplomám van (doktori is), 2 ffokú nyelvvizsgám,1 szakmám, csomó tanfolyamom, szuper önéletrajzom-mégse hívnak be sehova, mert nincs protekcióm.
2.Menj Budapestre
---Én itt élek, de mivel egyre többen igyekeznek ide, egy-egy állásra 1000-5000 jelentkező van, kicsivel több az állás, mint vidéken, de a jelentkezők száma is többszörös
3.Menj külföldre
---Ehhez a nyelvtudásom megvan, de pénzem nincs és sok kedvem se, nem egyszerű a családomat itthagyni.
13:
"Kizárólag piacképes szakmáim vannak"
Szakmáid? Én meg ezen vagyok kiakadva, hogy mindenkinek szakmái vannak. Nem öreg, nektek nem szakmáitok vannak, hanem papírotok. Egy szakma rendes elsajátításához a szakma bonyolultságától függően 5-15 év kell, így ha a felejtést, lemaradást is figyelembe vesszük, kettőnél több szakmája senkinek sincsen.
Abban az illúzióban él még ma is a magyar, hogy ha megszerzi a papírt, akkor tárt karral kellene várnia a munkaerőpiacnak. Holott ez még nem válságos időszakban sincsen így. Tessék megnézni, szakács hiányszakma, a munkaügyi központ elküld a tanfolyamra több száz álláskeresőt városonként, aztán csodálkoznak ha csak 1-2 talál utána munkát, miközben a vendéglősök továbbra is panaszkodnak, hogy nincsen elég szakács. Ja, mert aki gyerekkorától kezdve szakács akart lenni, szívét-lelkét kitette, hogy tanuljon, fejlődjön, azzal nem tudja felvenni a versenyt az, aki előtte mást csinált, és elvégzett egy néhány hónapos gyorstalpaló tanfolyamot, utóbbit nem akarja alkalmazni egy étterem sem, mert a vendég nem fogja tolerálni az elrontott ételt. Lehetne persze felnőttként is kitanulni szakmát, de ilyen álláskereső ismerőseim kuktának már nem mennek el, hogy esetleg egy profi szakácstól tanulhassanak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!