Miért érdekli az embereket ennyire mások fizetése?
Pályakezdő vagyok, 2 hete kezdtem el dolgozni kormánytisztviselőként. Érdekes mód, elég sokan rákérdeznek, hogy konkrétan mennyit is keresek... Nekem ez nagyon furcsa, mert eszembe nem jutna más fizetését megkérdezni, az az ő dolga. Ha elmondom, hogy nettó 130 e Ft körül keresek, akkor meg inkább a rosszindulatot látom...:( Szerintem, ha finoman közölném, hogy a kérdésre inkább nem válaszolnék, akkor meg az nem tetszene nekik, és nem értenék, most mit izélek.
Gondolom egy pesti ember ezen a fizetésen nem akad nagyon fent, de itt Szegeden ez viszonylag sok.
Azért, mert mindenki tudja, hogy ez kamu munka, a politikusok nem csinálnak semmit.
Tehát a semmiért havi 130, igen, elég sok.
Amúgy kicsit komolyabban, azért érdekli, mert végig akarja gondolni, hogy érdemes lehet-e pályát váltania. Most a pénzügy, IT pörög, akár 2x annyit is adnak pályakezdőknek, mint ugyanolyan végzettségű, másik iparágban dolgozóknak.. érthető, ha inkább átkacsintgatnak.
Pontosan azért, mert nekik mindent tudni kell, hogy aztán a szomszéddal, családdal, haverral megbeszélhessék általánosságban ezt a dolgot, aztán pedig konkrétan. Mert az tök jó dolog, ha hozzáértőnek tűnnek, és mindenhez hozzá tudnak szólni, hogy nekem van egy ismerősöm aki.. Meg így látják, hogy hah bezzeg mennyit keres, és még panaszkodik? Ennyit keres abból futja biztos ilyenekre! A családod szívesen eldicsekszik, hogy bezzeg az én Mariskám már 130 ezret keres és kor-mány-tiszt-vi-se-lő! Na ezt übereld! Milyen jól hangzik! Vagy hát igen elegánsan hangzik, de csak 130?
Akármi. Egyszerűen, hogy tudják irgyeljenek-e vagy sem. Hogy legyen miről beszélni. Másnak elmesélni.
Na meg az első válaszából, azért mert azt sem tudják mi az és legyen mit fröcsögni, hogy mivel gőzük sincs és azt hiszik semmmilyen meló, ezért legyen kit szidni a piacon, hogy nem ingyen csinálja "azt aaa azt aa ko'mánytiszviseő'séget... azt aaa azt aaa semmit!"
Szerintem ez általános érdeklődés mások élete felől, ami után persze jöhet irigykedés, sajnálat, stb. De nincs ezzel semmi gond. Én 10 éve nem mondom el senkinek, mennyit keresek, csak azt, hogy keveset. :)
Az én fizetésem kevesebb, mint a tiéd, de azt nem tudja senki, hogy tőkejövedelmem a fizetésem háromszorosa jelenleg, és ez évi 20-30%-kal emelkedik.
Szerintem meg mindannyian tévedtek. Nincs ebben semmi irigykedés meg pletykaéhség, hanem egyszerűen ez az információ azért fontos, hogy az ember tudja, hogy őt magát a saját munkahelyén mennyire becsülik meg. Mert erre semmi másból nem tud következtetni, csak a mások fizetéséből. Ez pedig alapvetően meghatározza, hogy a munkahelyén hogy érzi magát, és hogy mennyire elégedett az életével.
Egyébként kedves kérdező, nehezen hiszem, hogy ha a te munkahelyeden dolgozna mondjuk egy másik ember ugyanabban a munkakörben, és tudnád, hogy a fizetése különbözik a tiédtől, de nem tudnád, mennyivel, akkor ne fúrná ki az oldaladat a kíváncsiság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!