Ha minimálbérrel voltam/vagyok bejelentve 4-5 órában, akkor kaphatok gyedet? Mennyi pénzzel számolhatok majd kb?
Úgy néz ki jön a második baba. 2011 májustól dolgozok, novemberig még gyest is kaptam. Igazából végig fennállt a biztosítási jogviszonyom, csak kevés a bejelentett pénzem. Esetleg lehet még valamit tenni?
Előre is köszönöm a segítséget!
Jaj, dehogyis. Legalább ne javítanál ki, ha már lövésed sincs a dolgokról.
A táppénz 60% (amennyiben 2 év megszakítás nélküli jogviszony után igénylik), a tgyás és a gyed EGYARÁNT az igénylést megelőző évben elért bruttó jövedelem 70%-a. Csak a gyedből több a levonás - de ez a mértékét (bruttó összegét) nem érinti!
Kérdező, ha kb. 50 ezer a jövedelmed, akkor sajnos az lesz az alapja mond a tgyásnak, mind a gyednek.
A tgyás adókedvezménnyel bruttóba és nettóban is 35 ezer körül lesz, a gyed pedig 30 körül.
Sokkal nem lesz kevesebb, mint amennyit kézbe kaptál havonta.
70% !!!!!!
Nincs átlag, ha volt az igénylés előtti évben (neked ez 2012 lesz) 180 bérezett nap, akkor az abban az évben elért bruttó jövedelem lesz az alapja. Bruttó jövedelmet maximum az igénylés előtti év január 1-ig nézik visszamenőleg.
Vagyis a te ellátásaid alapja a 2012. január 1-december 31. között kapott jövedelmed lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!