Nektek feltűnt már, hogy mennyi külföldi dolgozik Magyarországon és úgy hogy még csak nem is tud magyarul?
"Aztán ott vannak a reggelente munkába igyekvő angolul beszélő külföldiek."
Édes szívem, ők a Magyarországra betelepült külföldi multicégek vezetői, középvezetői, nélkülük egy csomó magyar lenne munka nélkül.
Ez mind igaz, amit az első kettő leírt, de azért neked is igazad van.
Én egy amerikai cégnél dolgoztam, és sok fura dolgot láttam, némelyiken nagyon bosszankodtunk mi is.
Egy olyan osztályon dolgoztam, ahol a dolgozók költségeit fizettük ki az ilyen kedves külföldi emberkéknek.
Emlékszem volt pl. egy amerikai EHS manager. Hogy mennyit keresett, azt nem tudom. De a cég bérelt itt neki egy házat, aminek a minden költségét kifizette. Nem túlzok, csak a villanyszámlája volt havi 1 milla. A neje franciaórára járt, kifizettük, a gyerekei a legdrágább magániskolába, kifizettük. És azért egy EHS manager nem igazán virágoztatja fel a céget, almíniumipari cég volt. Nekem is kinyílt a bicska a zsebemben, hogy ha felvenne egy magyar EHS managert, az mondjuk havi bruttó 300 000 Ft-ért elvállalja, és lakik a saját házban, és saját pénzen tanul a neje kínaiul, ha éppen ahhoz szottyan kedve. Igen, a cég persze azt vesz fel, akit akar, és annyit fizet, amennyit akar. De szülés után nem vettek vissza, mert nincs rám szükség, és azt mondta a főnök, hogy nem férek már bele a budgetbe. Ja, a mi budgetünk ilyen szűk? Pedig nekem nem kellett a villanyszámlámat kifizetni!
Elsőnek: én is voltam külföldön nyaralni és nem volt semmi bajom azzal kapcsolatban, hogy helyiek dolgoztak a turizmusban. Engem különben is a helyi kultúra érdekel, saját nemzetiségűekkel itthon is találkozhatok.
Másodiknak:sajnos ez így van, teljesen ki vagyunk szolgáltatva.
Harmadiknak: egyetértek, szerintem is ez az ami elég meglepő, hogy sok külföldinek lakhatást meg egyebet biztosítanak, csak hogy legyen már kedves itt dolgozni, míg egy magyar sokkal kevesebbért is dolgozna.
Negyediknek: ez így van, a magyar emberek nem tudnak elszakadni a megélhetési problémáiktól és ez kiül az arcukra. "Ahogy te is dolgozhatsz külföldön, ők is dolgozhatnak nálunk..." ez egyáltalán nincs rendben, mert egy magyar külföldön elsősorban fizikai munkát végezhet (mosogat, húsfeldolgozó üzemben melózik, haszonállatokat gondoz). Az előre lépés, már ha sikerül, pedig évekbe telhet (pl. mosogatóból, bár vezető lesz). Ezek a külföldiek, pedig főleg könnyebb fizikai vagy szellemi munkát végeznek.
Viszont tényleg nem minden külföldi kap jó állást, inkább csak a nyugatiak, mert láttam már például közel keleti nőt munkaügyi központban munkát keresni, tehát gondolom neki sem könnyebb a helyzete.
"sok külföldinek lakhatást meg egyebet biztosítanak, csak hogy legyen már kedves itt dolgozni, míg egy magyar sokkal kevesebbért is dolgozna."
Még mindig nem érted. A külföldieknek a lakhatást nem mi biztosítjuk, hanem ők saját maguknak. Ezek a multicégek az övék, saját maguk döntik el, mennyit költenek a saját nemzetükhöz tartozó, illetve az itteni alkalmazottakra. Mellesleg a saját országukból származó alkalmazottak töredékét teszik ki az itteni dolgozóknak. Lehet szidni a multikat, de nélkülük százezrek lennének munka nélkül Magyarországon, ráadásul lényegesen jobban fizetnek, mint a hazai munkáltatók.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!