Mennyit keres mostanság egy jegyzőkönyvvezető? Bruttó-nettó, mennyit kap kézhez?
Mármint milyen jegyzőkönyvvezető? Ilyen szakmával még nem találkoztam...
A bíróságokon általában hangfelvétel útján készül a jegyzőkönyv, és leírók írják le később, de nekik nemcsak ez a munkakörük, hanem ők küldik ki a jegyzőkönyveket a feleknek, stb.
Közjegyzőnél láttam olyat, hogy diktálás útján csinálták - ott a titkárnő feladata volt ez.
Közgyűléseken az egyik jelenlévőt szokták megválasztani jegyzőkönyvvezetőnek, ezért díjazás természetesen nem jár. (Van még jegyzőkönyv hitelesítő, szavazatszámláló... Ez mind egy-egy alkalomra.)
Szóval, mire gondolsz pontosan?
Barátnőmnek kell az infó, ő ezt írta:
A Debreceni Törvényszéken, nem hangfelvétel útján készül a tárgyalásokon a jegyzőkönyv, hanem számítógépen gépelik folyamatosan az elhangzottakat. Sajnos a bővebb feladatokról nem tudok, hogy miket kell még elvégezniük a tárgyalásokon kívül. Ez nem külön szakma. Én jogi asszisztensi végzettséggel jelentkeztem oda.
Azt simán el tudom képzelni, hogy jogi asszisztensek, de a tízujjas vakírás akkor nyilván alapkövetelmény, meg a gyorsaság.
Egyébként ilyenkor az ő dolguk az is, hogy kiküldjék az elkészült jegyzőkönyveket, meg ítéleteket a feleknek, figyeljék a jogerőssé válást, vagy, hogy érkezett-e beadvány, fellebbezés...
Gondolom a határidőkre is figyelmeztetniük kell a bírót.
Gyakorlatilag egy bíró "mindenes" titkárnői, ha valami kérdés van, telefonon ált. a leírókat lehet elérni. (Ez a megnevezésük, szerintem ők írják a jegyzőkönyveket is, habár a fene tudja, lehet, hogy egy Törvényszéken van külön jegyzőkönyvgépelő ember is, de azért ezt nem nagyon hiszem. :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!