Fizessek most többet? Megéri? Van itt olyan, aki a kavalkádos munkahelyeim és fizetéseim alapján, megtudja nekem mondani, hogy megéri-e még ha most bejelentenek 8 órába és én fizetem a fél járulékot, hogy több GYED-et kapjak?
Mielőtt, még mindenki felháborodna, hogy miért én fizetném a fél járulékot, hát azért mert örülök így is, hogy nem rúgtak ki terhesen, mivel próbaidős vagyok, a másik meg, hogy aki nem közalkalmazott vagy hasonló úgymond törvényes munkahelyen dolgozik az örüljön ha 4órában is bejelentik.
Na a problémám az, hogy az előző évemben nagyon keveset kerestem, igaz a 365 biztosított napom megvan már most, és 2013. márciusig az 500valamennyi is meglesz, de nem tudom megéri e befizetnem havi 20-25 ezer forintot szülésig?
Nem tudom, hogy a gyed számításához az előző év átlagfizetését nézik vagy az utolsó hónapokat?
Sajnos én nem tudom kiszámolni, mert szinte lehetetlen...
Egy átlagot tudtam csak kiszámolni az pedig havi 75 160 Ft, ha fizetem magam után innentől a fél járulékot, ha nem akkor kb. 32 000 Ft marad az átlag!
A kérdésem, hogy ha fizetném akkor annyival többet kapnék gyedet, hogy az később úgymond kárpótolna?? Vagy már felesleges, mert nem fog megtérülni a pénzem??
Sajnos nem értek hozzá, de szeretném a lehető legtöbb pénz kihozni, a gyedből, ha már adják...
Így nehéz válaszolni. Sok minden függ attól is, hogy milyen időpontban fogsz szülni ténylegesen, és az orvos által meghatározottak szerint.
Leírom az ellátások lényegét általánosságban, hátha segít.
A szülő nő, akinek az ellátásra való jogosultságakor van biztosítási jogviszonya (munkaviszony) először terhességi-gyermekágyi segélyre (thgy.) jogosult. Amikor az lejárt (kb. 6 hónap), onnantól jogosult gyermekgondozási segélyre (GYED) a gyermek 2 éves koráig.
A thgy-t a szülés várható időpontja előtt 4 héttel már igénybe lehet venni.
Az ellátás összegének kiszámításához mind a két esetben az ellátásra jogosultság évét megelőző év kereseteit veszik figyelembe. Tehát ha 2012-ben már igénybe veszed a thgy-t, akkor annál a 2011. évet veszik irányadónak, viszont ha a GYED igény átesik a 2013. évbe, akkor a GYED-nél a 2012. év kereseteit veszik figyelembe.
Ez akkor igaz csak, ha az irányadó időszakban van legalább 180 bérezett napod (naptári nap). Ha nincs, akkor az ellátást közvetlenül megelőző 180 bérezett napból fogják kiszámolni az ellátások összegét. Ha ez sincs, akkor jön a képbe a minimálbér összege, vagy adott esetben a szerződés szerinti béred. Attól függ, hogy melyik az alacsonyabb összeg, mert azt veszik figyelembe a kettő közül.
Ezért nem mindegy, hogy mikorra várható a szülés, hogy érdemes-e beleinvesztálni a dologba még pénzt.
Bocsi, most olvasom, hogy 2013. márciusi időpontot írtál, valószínűleg ez a szülés várható időpontja. Akkor a 2012. év lesz az ellátások összegének meghatározásához az irányadó időszak mind a thgy. és mind a GYED esetén, ha 2012-ben van legalább 180 bérezett napod. Akkor most vagy pár hetes terhes, tehát eddig az időpontig már megvan 2012-ben a 180 bérezett napod, ha egész évben munkaviszonyban voltál.
Az összeg kiszámítása kb. így megy egy példán keresztül:
2012. évben dolgoztál január 01-től szeptember 16-ig. Ez 260 naptári nap (bérezett nap). Volt közte 8 naptári napnyi táppénzes időszak. Így marad 252 bérezett nap.
Ebben az időszakban a pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapod (bruttó bér) : 862.360,- Ft volt.
Átlagkereset: 862.360,- Ft : 252 naptári nap = 3.422,- Ft/nap. Ennek a 70 %-a: 2.395,- Ft, amely az ellátás összege lesz naptári naponként, bruttóban. Tehát egy 30 napos hónap esetén 30 nap x 2.395,- Ft = 71.850,- Ft bruttó ellátásod lesz.
A thgy-ból adóelőleget vonnak, míg a GYED-ből adóelőleget és nyugdíjjárulékot is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!