Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Ha nem megyek be dolgozni, és...

Ha nem megyek be dolgozni, és nem veszem fel a telefont, akkor automatikusan kirúgnak? Bővebben lent.

Figyelt kérdés
Nem lesz belőle más problémám ugye? Ugyanis pont ezt akarom elérni, mert nem tudom ledolgozni a felmondási időt, én meg mennék 4 nap múlva külföldre. Egy ismerősömtől hallottam a munkaügyről, hogy ilyenkor automatikusan kirúgnak, postáznak mindent, be sem kell mennem.
2012. júl. 10. 15:51
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
91%

Elég érdekes lenne, hogyha mondjuk egy banknál lennél pénzszállító, aztán ennyivel elintéznék, hogy nem mész be...

Simán beperelhetnek ha akarnak, és kifizettethetik veled az összes kárt amit a munkaszerződés megszegésével okoztál, ez akár több millió forint is lehet, ha olyan munkakörben dolgozol, amiben lehetséges ennyi kárt okozni.

Más kérdés, hogy nem mindig élnek ezzel, de a lehetőségük megvan rá, és ha ezt teszik, meg is fogják nyerni.

2012. júl. 10. 16:30
 2/12 A kérdező kommentje:
Nem banknál dolgozom, gyártás/termelés. És többen végzik ezt a feladatot, amit én. Én úgy tudtam, hogy ilyenkor rendkívüli felmondással felmond a munkáltató.
2012. júl. 10. 16:36
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
Teheti azt is, ha neki az úgy jobb. De be is perelhet, ha akar. Ő dönti el.
2012. júl. 10. 17:01
 4/12 anonim ***** válasza:
Simán beperelhet( és be is fog) a kiesett munkád értékéért, ugyanis a munkaadó SZÁMÍTott a te elvégzett munkádra a felmondási idő alatt. Ha ez neki igazolhatóan bevételkiesés azt majd mind szépen behajtják rajtad.
2012. júl. 10. 17:52
 5/12 anonim ***** válasza:
87%

Próbálj meg velük közös megegyezéssel elválni.

Ha nem tartasz igényt a felmondási időre, vagy kifizetsz belőle valamennyi összeget nekik ( A felmondási idő alapesetben 30 nap, "70. § (1): A munkáltató felmondása esetén köteles a munkavállalót - legalább a felmondási idő felére - a munkavégzés alól felmenteni") ill. a végkielégítésre ( ha járna), akkor lehet hogy nem is kellene trükközni.

Máskülönben drága mulatság lehet egy ilyen azonnali felmondás:

"84. § (1) A munkavállaló, ha munkaviszonyát jogellenesen szüntette meg, köteles a munkavállalói felmondás esetén irányadó felmondási időre járó távolléti díjnak megfelelő összeget megfizetni.

(2) A munkavállaló, ha a határozott tartamú munkaviszonyát szünteti meg jogellenesen, a határozott időből még hátralévő időre járó, de legfeljebb háromhavi távolléti díjnak megfelelő összeget köteles megfizetni.

(3) A munkáltató követelheti az (1) vagy (2) bekezdésben meghatározott mértéket meghaladó kárának megtérítését is. Ezek együttesen nem haladhatják meg a munkavállaló tizenkét havi távolléti díjának összegét.

(4) A jogellenes munkaviszony-megszüntetés szabályait kell megfelelően alkalmazni, ha a munkavállaló munkakörét nem az előírt rendben adja át."

2012. júl. 10. 17:53
 6/12 anonim ***** válasza:

Utolsó. Azok a szabályok, amiket idézel, már nem hatályosak, nincs is már 84. § az új Munka Törvénykönyvében.

Mondjuk nem mintha ezzel előbbre lenne a kérdező, mert az új Munka Törvénykönyve sokkal szigorúbb, mint a régi volt, hehe.

Itt egy kis összefoglaló:

[link]

Kiemelném belőle ezt:

"A munkavállaló kártérítési felelőssége lényegesen magasabb lett, mert szándékosan, vagy súlyosan gondatlan károkozás esetén a teljes kárt meg kell téríteni. Az eddigi szabályok szerint csak a szándékos károkozás esetén kellett a teljes kárt megtéríteni."

2012. júl. 10. 18:00
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

Ez mindig a főnökön múlik. Nálunk az egyik kolléga van, hogy hetekig nem jön be, és telefonon sem lehet elérni, ha rájön a depresszió. Tulajdonképpen ritka, hogy ilyesmi miatt automatikusan kirúgjanak. Olyat inkább csak akkor csinálnak, ha eleve kifelé áll a szekered rúdja, és már régóta alibit keresnek, hogy kirakhassanak. Ellenkező esetben feltételezni szokták, hogy jó okod van, amiért nem tudsz sem dolgozni menni, sem beszólni, hogy miért nem mentél.

Ha nem akarod ledolgozni a felmondási időt, akkor meg kell beszélni a főnökkel, hogy 4 nap múlva már külföldön szeretnél lenni, hogyan lehetne ezt megoldani. Bár a helyedben jóval előbb szóltam volna, hogy legyen idejük keresni valakit a helyemre.

2012. júl. 10. 18:09
 8/12 A kérdező kommentje:
3 napja szóltak a kinti munkával kapcsolatban. Még nem tudják, hogy fel akarok mondani, csak szóltam, hogy táppénzen vagyok. Egyébként elég sokat hiányoztam az éven (nagyapám, apukám halála, beteg a kislányom...), már kifele állt a szénám szerintem. Hétfőn mennék, és nem tudom, hogy oldjam meg. Elég farok a főnök, szerintem le fogja dolgoztatni a 30 napot. De viszont kint ez nekem nagy lehetőség, és nem akarom elszalasztani, még ha valamennyit fizetnem is kellene itt.
2012. júl. 10. 19:13
 9/12 A kérdező kommentje:
Fizetés nélküli szabadságra nem mehetek el?
2012. júl. 10. 19:20
 10/12 anonim ***** válasza:
86%

Hát akkor mész, és ha beperelnek, akkor kifizeted nekik a kiesett munka díját miután megítélik... (jobb színt vet rád, mintha letiltatnák az ottani fizetésedből, mert EU-n belül azt is simán tudják).

Ha meg szerencséd van, akkor nem szórakoznak a perrel, hanem rendkívüliznek és felvesznek más jelentkezőt.

Erre több esélyed van, ha ilyen kulimunkában dolgozol, ahova bármikor találnak jelentkezőt.

De azt azért vedd figyelembe, hogy általában még kulimunkánál se rúgnak ki néhány (4) nap után.

A rendkívüli felmondást a munkáltatónak ugyanis jól meg kell indokolnia, mert ha nem, akkor őt perelhetik be, és ő veszthet. 4 nap után még simán lehet igazolni olyan körülményt, hogy te vétlenül nem jelentkeztél munkára, mert mondjuk autóbalesetet szenvedtél, és nem voltál olyan állapotban, hogy jelezzed nekik ezt.

A legtisztább az lenne szerintem, ha leírnád nekik egy tértivevényes levélben, hogy x időponttól külföldön akarsz dolgozni, ezért, tetszik nekik vagy sem, a felmondási idődet nem fogod letölteni és csináljanak, amit akarnak. Persze kicsit szolidabban megfogalmazva.

Elvégre azt mondod, hogy így is, úgy is elmész.

Ez oké, de ha ezt közlöd velük valami bizonyítható módon, akkor, ha mégis beperelnek, nem mondhatják azt a tárgyaláson, hogy "hát de mi azt hittük, hogy valami szerencsétlenség történt, ezért nem is küldtük el, de így több hónapig tartottuk állományban csak azért, mert őkelme lusta volt ezt nekünk jelezni..." Ha erre hivatkoznának, az tuti sokba kerülne neked. Egyébként meg csak az addig kieső bér+esetleg a munkáltató járulékos kára a szerződésszegés miatt, hogy ennyi idő alatt nem tudott új munkaerőt találni, ezért térítsd meg neki azt a kárt, amit a munkaerőkiesésed okozott..

2012. júl. 10. 19:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!