Tgyás/Gyed kérdés! Jól gondolom az alábbiakat?
Lányom augusztusban lesz 2 éves, már úton a kistesó, a héten beszélek a fönökömékkel. Közben több béremelés volt a cégnél, és ígérték, ha visszamegyek, én is megkapom az emelést. Mivel most 110 után kapom a gyedet, kb. 190-re emelnének, ezért kapnám a max. Tgyást/Gyedet, ha jól tudom. A tervem a következő:
A gyed lejártával kiveszem a szabikat, kb. 10 nap, majd elmegyek táppénzre a szülésig, mivel veszélyeztetett vagyok. Tavaly dolgoztam 3 hónapot 4 órában, így semmiképp nem akarom, hogy meglegyen a 180 napom! 2011.08.09-2011.10.10-ig dolgoztam br. 55-ért. Ha jól tudom, akkor a kedvezményszabály miatt a tényleges bér lesz a Tgyás alapja, ami a 190ezer, ugye? Majd miután a Gyed alapja az előző ellátás alapja, ugyanúgy a bérem lenne az alap. Ilyenkor nem számít, hogy mit mikor igénylek, ugye?Mármint évre gondolok, mert a kicsi még 2012-ben születik, a Tgyást nem tudják a 2011 évből számolni, abból a 3 hónapból, ugye, max. 1 évet mennek vissza, és mivel novemberi lesz a baba, akkor többek közt ezért sem lehet, ugye? Ettől félek kicsit.
Amit nem tudok még, hogy a táppénz alapja mi lesz? Ugyanezek alapján a bérem?
Mindenki válaszát várom, de a kedves 88%-os válaszoló (tb jogász?) válaszát elsősorban!
Szia:)
Nem teljesen jól gondolod, mert a gond az, hogy az irányadó időszakban elért pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett jövedelmeket össze kell számítani, feltéve, hogy a biztosítás folyamatosan fennáll. És az irányadó időszak a jogosultságot megelőző naptári év első napjától jogosultságot megelőző napig terjed, ha a biztosítás folyamatos (ahogy nézem, neked az volt). És neked ezek alapján az irányadó időszak 2011. január 1- szülésig.
Vagyis a tavalyi 55 ezres jövedelmedet és a szabi alatt kapott 190 ezres jövedelmedet összesíteni fogják, és ez lesz a tgyás alapja (tényleges jövedelem).
Nem tudom mennyi a szabid van, de nagyjából így számolj:
63 nap - 55 ezerrel: durván 114 ezer
szabi 190 ezerrel (mondjuk legyen szabid 50 nap): durván 312 ezer.
Összes jövedelem: 426 ezer, bérezett nap 113 - naptári napi jövedelem: 3770Ft.
Tgyás bruttó 2640/nap, 79200/hó.
Vagyis így kalkulálva valamivel több lesz a bruttó ellátásod, mint eddig, de nem lesz a max.
Persze minél több szabid van, annál jobb, mert minden szabis nap felhúzza az alapot.
Ha csak 10 napot veszel ki szabiban, akkor ez az összeg kevesebb lesz.
Sajnálom.
Szia!
Köszönöm a gyors választ!
Átnéztem a papírjaimat, hát szinte mindenre rosszul emlékeztem...
A helyzet:
2011.08.22-től-2011.10.15-ig voltam 47.500 ft-ra bejelentve! Ebből 2011.09.20-tól 09.30-ig Gyáp-on voltam, gondolom ez az időszak nem számít be?
Így mennyi lenne?
Vagy a B. variáció:
Gyed lejártával, 08.09-el visszamegyek dolgozni 3 hónapra, aztán szülök, az már javít a dolgokon, ugye?
aki valóban veszélyeztetett terhes az otthon sem dolgozik, hanem betartja az orvosi előírásokat
ebben az országban a nők azt hiszik, hogy a terhesség betegség és a többség 8 hetesen már veszélyeztetett terhesként otthon csücsül....
a valódi veszélyeztetett terhesek meg ennek fényében vannak megítélve :S
Szia, ne haragudj, hogy mostanáig nem írtam, de nem voltunk itthon (nyaralás:D)
Szóval:
Szia!
Mindenképpen növeli az összeget ha visszamégy dolgozni. Mindjárt átszámolom az új adatokkal.
Másik válaszolónak meg üzenem, hogy az első terhességemnél azért lettem veszélyeztetett terhes, mert az idióta főnököm miatt folyamatosan az egekben volt a vérnyomásom, és a doki nem akart kockáztatni.
Megpróbáltam itthonról dolgozni,nem is volt semmi gond, mert a napi kapcsolat megszűnésével a főnököm leszállt rólam, plusz telefonon nem lehet annyira szívatni az embert - 2 hét alatt normalizálódott a vérnyomásom, és minden rendben volt.
A második terhességem alatt meg végig dolgoztam, mert a főnökömet kirúgták, mire visszamentem.
Plusz, ha figyelmesen olvastál, a kérdező még nincsen táppénzen, gyeden van. És nem mellesleg a munkáltatónak sem mindegy, hogy visszamegy dolgozni, akár csak szabadság kivétellel operálva, vagy elmegy táppénzre.
Ugyanis a táppénz a szülésig tartós távollétnek minősül, fel lehet venni a helyére valakit, vagy nem kell elküldeni azt, aki a helyén van - illetőleg nem kell dupla fizetést kiadni.
Mielőtt ítélkezel, nem ártana minden oldalról megvizsgálni minden lehetőséget, mert így csak ostoba vagdalkozás amit csinálsz.
Számolás:
08 - 10 nap
09 - 20 nap
10 - 15 nap
Összesen 45 nap - 47500-al: durván 70200
08 - 22 nap
09 - 30 nap
10 - ? mondjuk 10 nap
62 nap munka 190 ezerrel: durván 388 ezer.
Összes jövedelem: 458 ezer, bérezett nap 107 - naptári napi jövedelem: 4280Ft.
Tgyás bruttó 3000/nap, 90000/hó.
Még így sem lesz a max, de több lesz, mint a mostani.
Adókedvezménnyel levonás 4400Ft, anélkül meg 14400.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!