Miért van olyan sok nagyképű, álmodozó fiatal, akik külföldi karrierben gondolkodnak?
Rengeteg ismerősöm, osztálytársam van, akik diplomaszerzés után külföldre (Angliába, USA-ba) akarnak kimenni, sőt! Nem is úgy mondják, hogy szeretnék, hanem: ,,Én Ny-Európában fogok dolgozni!"
Erre a kérdésem: ,,Miért, már meg is kaptad a munkát? Odaígérték neked, hogy mehetsz is hozzájuk frissdiplomásként?!"
Már csak azért is csodálkozom rajtuk, mert tisztában sincsenek a kimenetel feltételeivel! A többségnek még egyetlen középfokú nyelvvizsgája sincsen, ami pedig még kevés is lenne a célország szempontjából (mert oda felsőfok kellene), plusz még egy idegen nyelv középfokon. Nem beszélve a kiutázási költségekről, a repülőjegyről, a pangási időszakról (mi van, ha pár hónapig enm is kapsz munkát)!
Egyesek orvosnak szeretnének menni, és elég nekik egy-egy kósza hír/cikk a "döntéshez". Pl. ,,Az amerikai orvosok keresnek a legtöbbet a világon". Erre rögtön: ,,Én ott fogok dolgozni, NY-ban, hiszen az a kedvenc városom!" Pedig nem is járt ott soha!!! Honnan is tudhatná, hogy az a kedvenc városa? Tisztában van vele, hogy nagyon nehezen engednek be az országba? Már munkaviszonnyal kell rendelkezni, hogy zöldkártyát kapjon! Ráadásul egy rezidensnek le kell tennie egy 4-lépéses, még az amerikaiaknak is bonyolult orvosi tesztet (ami lépésenként kb 8 óra), és szükségük van TOEFL nyelvvizsgára, ami szintén nehéz és drága. Nem beszéltem még a 300 ezer FT-os repjegyről és a szállásról. De Anglia sem olyan könnyű, oda is ismeretség kell és tapasztalat.
De nyugodtan menjenek a semmibe...nem tudják, miről beszélnek! Ahhoz képest, hogy csak keveseknek adatik meg a lehetőség, hogy kimenjenek és jobb életük legyen (mert nem lehetetlen, egyáltalán nem :), mégis mennyire riogatnak, hogy sok fiatal elhagyja az országot! Ez nem is igaz, inkább csak a nagyszájúak miatt van!
Vélemény?
valaki kishitűbb, valaki nagyhitűbb.
ettől függetlenül mindkettőnek egyformák az esélyei.
néha nem jó mindent tudni, ahhoz, hogy elérd a célod, mert akkor hajlamos az ember az akadályokat nézni a cél helyett. és az nem visz előbbre.
A magyar orvosi diplomával kisujjból kirázod a USA beli szintmérő teszteket...
Orvosira be se jutsz nyelvvizsga nélkül.
A kórházak fizetnek neked mindent csak menj hozzájuk.
Ismerős L.A.-ben van és rohadt jól él, hülye lennék nem utána menni amikor az itteni rezidensek a megélhetéssel küszködnek.
Jah és ha ki kell perkálni az oktatásom költségét, hidd el ha én teszem se nagy hűha abból a fizetésből, de sanszos hogy a kórházak is zsebből kifizetnék az összeget egy-egy jól képzett magyar orvosért.
Azt hogy azok akiknek se nyelvtudásuk, se képzettségük nincs hogy gondolják nem tudom. Nekem is fura. Mert ugyebár ott a megélhetés is drága, szal nem biztos hogy olyan jó a többszázezres fizetés amikor a 75%-át viszi a lakás...
De ugyebár az orvosok, mérnökök ott is az elit és ott legalább rendesen megfizetik a tudásukat.
Kedves 13. hozzászóló!
Azt üzenem, hogy "akarnák" helyett "akarnék" a helyes magyar nyelvtan szempontjából.
Véleményem szerint a munkamegosztás nagyon fontos életünkben. Ennek következményeként én se az utcaseprőt, se a boltost, de még a politikusokat se nézem le; mindenkinek megvan a maga feladata, amit többé-kevésbé ellát. Nekem az olyan emberekkel van problémám, akik a semmire vágnak fel, bolhát csinálnak az elefántból, és a levegőbe beszélnek. Én csupán a ti véleményetekre voltam kíváncsi, de ebből az lett, hogy - dühös lelkiállapotomból kiindulva - eltúlozva írtam dolgokat. És nem az én személyiségemről - csupán írásomból felszínesen ítélve - halljak kritikákat.
Nem, nem gazdagok a szüleim, és biztos nem fogok tudni fizetős szakra menni, ezért is mindenekelőtt a küzdés a legfontosabb számomra MOST. Amúgy az élet egy nagy verseny. Verseny az óvodában, az iskolában a jobb jegyekért, a szebb külsőért, a helyesebb pasikért/szebb csajokért, verseny az egyetemre való bejutásért, a jobb munkáért, a jobb kocsiért...a túlélésért! Ez mindenkiben benne van többé-kevésbé.
Valamint, ha észrevesszük, az élet igazságtalan is. Hiába hirdették a felvilágosodás korában is az eszmét: ,,szabadság, egyenlőség, testvériség", ez sajnos nem igaz. Az élővilágban, így az emberi társadalomban is hierarchia uralkodik. Vannak emberek, akik bármit megtehetnek (a felsőbb réteg), és vannak, akik semmit sem (ezek vagyunk mi, kiszolgáltatott a helyzetünk). Minden ember hasznos, és ér valamit. Az már csak rajta múlik, hogy mennyit!
Én még csak el sem ítélem azokat, akik nagyszájúak, inkább sajnálom őket, mert aki a semmire mondja azt, hogy nagyon nagy dolog, csalódni fog!
Csak ennyit szerettem volna :)
Kedves 16. hozzászóló!
Köszönöm a bíztató hozzászólást :) Habár, még 7 év áll előttem, majd meglátjuk, hova sikerül kijutnom! Én még Angliának is nagyon nagyon örülnék! Nemhogy USA :D Az már nekem tényleg az álmaim megvalósulása lenne. És olvastam a Semmelweis honlapján, hogy Amerikával is kezdik felvenni a kapcsolatot, valamint NY Budapest testvérvárosa :) Ó, de még csak annyinak is örülnék, ha csak 1x kijutnék mint turista!
Az egyik barátomnak, Roninak a nagybátyja Cambridge-ben végzett mint üzletember, most Los Angelesben dolgozik, és Ronit is szívesen várják, ha itthon nem találna munkát. Szerencsés srác! Ráadásul a legjobb barátja az ország egyik leggazdagabb emberének a fia, és az ő gyárukba is kapna vezető állású munkát...jó sorsa van :) De mivel a legtöbb embernek, így nekem sem adatnak meg ilyen szerencsés helyzetek, magamnak kell annyit elérni, amennyire csak képes vagyok. És remélem, mások is így állnak hozzá, magabiztosan! Ez vezet a sikerhez!
Az a baj a te gondolkodásoddal, hogy nem látod hogy működik a világ. Gondolom kitűnő tanuló vagy, a tanárok kedvence, de a világ 80%-ban nem úgy működik ahogy a tankönyvek azt leírják.
Szerinted az említett barátod azért jutott ki Cambridge-be mert annyi sokat tanult és ő volt a legjobb diák? Aligha. Azért mert a szülei tudták fizetni a tandíjat, szállást, stb.
Amúgy az orvosi egyetem nem azt jelenti, hogy börtön és semmi buli. Jópár orvosis ismerősöm van, és sokan járnak közülük bulizni.
Az életben soha sem az a legsikeresebb, aki a legtöbbet ült a könyvek felett. Lehet, hogy többet keres mint az átlag, de utána meg ülhet a pénzén, ha magányos.
én vagyok az aki állítólag védem a bulizósakat.Még véletlenül sem, mégha abból a 2 mondatból ezt is szűrted le.Arra akartam rámutatni amit az előttem lévő hsz-ben írtak h nem mindig az a legsikeresebb aki folyton magol.
És a félreértés elkerülése végett-én sem járok bulizni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!