Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mennyi nettót fogok kapni?...

Mennyi nettót fogok kapni? Megbízási szerződéssel. Segítség!

Figyelt kérdés

Egy nyelviskolánál dolgozom (első munkám, ezért is vagyok ennyire gyökér még az elszámolásos dolgokban), megbízási szerződéssel. Úgy van, hogy az egyéni vállalkozók 2300 valamennyis órabérrel dolgoznak, akinek megbízási szerződése van, az pedig 1840-nel. Én eddig azt hittem, hogy ez azért van így, mert ők majd maguk után fizetik a járulékokat, utánam pedig a cég fizeti, tehát ezt már beleszámolták, és az 1840-et tisztán kapom. Na most májusban tartottam 14 órát, ami beszorozva 1840-nel 25.760. A bérelszámolós papíron (nem tudom, mi a neve) nettó teljesítési értékként ez is van feltüntetve, bruttó teljesítési értékként pedig 29.443 Ft. Viszont a csaj, aki ezt küldte, azt mondta, hogy a 29.443 a vállalkozók bruttója, nekem pedig a 25.760 a bruttóm, és még ebből fognak lejönni járulékok. Én most már nem értem, hogy ez hogy van... :/ Valaki, aki ért hozzá, tudna segíteni nekem, hogy most mekkora összegre számítsak?

És még egy kérdés: az, hogy van hallgatói jogviszonyom, befolyásol bármit is?

Köszi előre is!

2012. jún. 12. 23:52
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

A megbízásos jogviszony az körülbelül úgy működik, hogy vagy biztosított leszel általa, vagy sem. Ez azon múlik, hogy a havi megbízási díjad összege eléri-e a minimálbér 30 %-át, vagy sem. Ha eléri, akkor biztosított leszel, bejelentenek arra az időre, és az adón kívül vonnak minden járulékot, amit a "szokásos" munkavállalóktól.

Ha nem éri el, akkor nem leszel biztosított, és csak személyi jövedelemadót vonnak belőle.

A megbízási díj önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül, és költséget lehet vele szemben elszámolni. Vagy számlagyűjtögetés módon, vagy vélelmezett (10 %-os) költséghányad figyelembevételével, amely esetben nem kell számlákat gyűjtögetni. Erről általában a kifizető szokta írásban nyilatkoztatni a megbízási díjat kapót, hogy milyen költséget vegyen figyelembe az adó levonásához.

Dióhéjban ennyit a megbízásos jogviszonyról.

Most jöjjenek a számok:

A fenti számok alapján Te a 14 órára kapott 25.760,- Ft bruttó megbízási díjjal nem éred el a minimálbér 30 %-át. Így a kifizető (ha nem tettél költségnyilatkozatot), akkor annak 10 %-át levonja belőle. A fennmaradó 23.184,- Ft lesz az adóköteles jövedelmed, amelyből 16 % személyi jövedelemadót fog levonni. Ennek összege 3.709,- Ft. Ez alapján kapsz kézhez 22.051,- Ft nettó megbízási díjat.

(25.760 - 3.709)

Amíg a havi bruttó megbízási díjad nem éri el a 27.900,- Ft-ot, (minimálbér 30 %-át) addig a többivel is hasonlóképpen számolhatsz.

A hallgatói jogviszony ebben az esetben nem befolyásol semmit, mivel a megbízás a Polgári Törvénykönyv hatálya alá tartozik, nem pedig a Munka Törvénykönyv hatálya alá.

2012. jún. 13. 08:20
 2/2 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a hasznos választ!
2012. jún. 13. 15:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!