Angliai munkához ügyintézés - hogyan?
Elsősorban saját tapasztalatokkal rendelkezők válaszát várom, mivel most kissé összezavarodtam. Egy kinti ismerősömtől ugyanis egy dolgot hallottam, az ezirányú honlapokon pedig egy másikat olvastam. Ismerős azt mondta, hogy a munkvállaláshoz a helyi lakcím és bankszámla után a második lépés az NI-szám, aminek a megszerzéséhez szükséges interjú időpontját érdemes már kiutazás előtt leegyeztetni, mivel akár egy hónap is lehet az átfutási idő az időpontra, és NI-szám nélkül nem lehet munkát vállalni.
Tematikus honlapokon viszont azt olvasom, hogy NI-számot csak akkor lehet igényelni, ha már van munkád, mivel munkáltatói igazolás, utolsó 3 bérlap és ilyesmik is kellenek hozzá, tehát erről mindenképp csak több heti-hónapi munkaviszony után lehet beszélni egyáltalán. Most akkor mi a tényállás...?
Plusz olvastam olyat is, hogy Home Office-regisztráció, de ezt is csak a munkába állást követő 30 napon belül, tehát ezt sem előre.
Most akkor jól értem, hogy tényleg nem kell előre elintézni semmit, ki lehet menni bármikor, és ha van helyi lakcím és bankszámla, akkor azokkal már lehet állást keresni, és minden hivatali hercehura csak a tényleges munkába állást követően jön? Vagy van olyasmi, amit még munkába állás előtt kell elintézni ahhoz, hogy egyáltalán lehessen állásokra jelentkezni kint? Ha erre az utóbbi kérdésre igen a válasz, akkor mik ezek az intéznivalók, és ezeket is ott helyben kell intézni, vagy van, amit akár már itthonról kell/lehet/érdemes?
Szia,
A Home Office registraciot mar eltoroltek, ha magyar allampolgarsagu vagy, akkor mar nem kell (romanoknak, bulgaroknak meg van, ugy tudom.)
NI-t nem intezhetsz elore, 24 oraval a megerkezes utan kerhetsz idopontot legkorabban, otthonrol nem tudod elintezni. Az interju nagyon egyszeru, ha szolsz elore, meg tolmacsot is biztositanak.
Kereshetsz munkat NI nelkul is, (a munka adok mar azt is szoktak dijjazni, hogy van idopontod NI interjura... :D), ha talalsz munkat ket-harom het alatt, akkor kerj egy igazolast a munkaadotol, ha nem, akkor vigyel az interjura par e-mailt, amiben sajnalattal ertesitenek, hogy most nem nyert... Azt akarjak latni, hogy te munkat akarsz talalni, es nem eloskodni jottel az orszagba.
Siman meg lehet kapni az NI szamot munka nelkul, munkat talalni mar nagyobb feladat...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!