Könyvelőnek érettségi után hol kell tovább tanulnia és hány év?
Ez az egyik módszer.
A másik, hogy érettségivel Pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ, majd ezután Mérlegképes könyvelő OKJ. A pénzügyi lehet 1 év, a mérlegképes 1-2 éves.
Ha ezután önálló könyvelőként akarsz dolgozni, akkor 3 évig csak 10 mFt éves nettó árbevétel alatti cégeket vagy egyesületeket könyvelhetsz, illetve egyéni vállalkozókat és magánszemélyeket, majd 3 év szakmai gyakorlat után regisztráltathatsz a NGM-ban és regisztrált könyvelőként már bárki könyvelését elláthatod.
Mérlegképes inkább 3 év, mint kettő, pláne, hogy olyan nehéz, hogy elsőre nem nagyon szokott senki átmenni számvitelből.
A vizsga után 3 év leigazolt gyakorlat kell könyvelőirodában, meg el kell járni továbbképzésekre, hogy regisztráljanak a NAV-nál, utána nyithatsz egyedül könyvelőirodát. Igazából csak így éri meg, mert ha másnak könyvelsz, az nagyon rosszul fizet.
Úgy látom, nem tudod, hogy ma már nincs különbség, hogy főiskola vagy egyetemi képzés, mert az alapképzés 3 év. Ez után van külön felvételi mesterképzésre ami 2 év. Ez az egyetemi végzettség.
Másrészt, 2 éves mérlegképes tanfolyammal lehetsz könyvelő. Ami alaphangon 200-300 ezer forint, ha fizetsz érte. Megpróbálhatsz FSZ-re bekerülni, ott alacsonyabbak a ponthatárok. Én pénzügy és számvitel alapszakra járok főiskolán, felvettem egy plusz tárgyat és meg lesz a mérlegképes végzettségem is a diploma mellett. Ez nagyon kedvező lehetőség volt nekem, amivel éltem is. Az én szakomon megszűnik az államilag finanszírozott képzés, szóval ezt már nem tudom ajánlani, ja és a ponthatár tavaly 404 volt. 3-as nem elég, de még a 4-es sem. Sajnos nagyon megnehezült a továbbtanulás lehetősége, nem irigylem a mostani felvételizőket.
Hallottam, olyan lehetőséget is, hogy ha elmész munkanélkülire, akkor beiskolázhatnak hivatalból ingyen, de nem tudom, hogy mérlegképesre van lehetőség vagy sincs, érdemes utána érdeklődni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!