Göngyölt adòszámításnál hogyan tudom kiszámítani, h mennyi lesz a fizetésem?
A göngyölt adószámításnak sok értelme már nincs az egykulcsos adómérték bevezetése óta.
Bruttó bér
- 18,5 % a járulékokra
- 16 % a személyi jövedelemadó előlegre
= nettó bér
206.250,- bruttó
- 38.156,- (járulék)
- 33.000,- (adóelőleg)
= 135.094,- (nettó bér)
A fenti olyan esetre szól, amikor nem kérte a dolgozó a 27 %-os adóalap-kiegészítés alkalmazását még.
akkor nem èrtem,h a cègnèl mièrt kèrtèk,h ezt jelöljem be.januàrtòl dolgozom itt.valamit magyaràzott a csaj,h ha az èves bèrem nem haladja majd meg a 2 milliò valamennyit,akkor visszakapom a pènzt amit most levonogatnak.
az szàmìt h 3 müszakban dolgozom ès òrabèrben?
Én viszont értem.
A cégnél a bérprogram göngyölt módszerrel végzi el az adószámítást.
2012. évben létezik még "szuperbruttósítás" (adóalap-kiegészítés a hivatalos neve). Ezt akkor kell alkalmazni, ha az éves adóalapja az adózónak meghaladja a 2 millió 424 ezer forintot. Ebben az esetben is csak az afölötti részre kell felszámolni az adóalapkiegészítést. Ennek mértéke 27 %.
Sok dolgozót már az első hónaptól kezdve úgy nyilatkoztatnak le ezzel kapcsolatban, hogy kéri az adóalap-kiegészítést. Így a legelső forintjára is felszámítják, pedig lehet, hogy teljesen felesleges, hiszen nem biztos, hogy év közben ezt az összeget eléri az összes jövedelme. De az is lehet, hogy csak mondjuk augusztusban fogja elérni. De tőle már januártól úgy vonják az adóelőleget, mintha már akkor elérte volna. Tehát több adóelőleget vonnak le, mint amennyit kellene. A különbözetet pedig év végén az adóbevallásban rendezheti visszaigényelendőként.
Pedig a fenti dologra semmi szükség. Miért fizetnek az emberek év közben több adót, mint amennyit kellene? Mert elhiszik, vagy félreértik azt, amit az ügyintéző mond. Vagy mert egyszerűen nem értenek hozzá.
Nálunk a dolgozók zöme szeptember körül fogja elérni ezt az összeghatárt. Én addig nem is számolom fel nekik az adóalap-kiegészítést, csak figyelem havonta göngyölítve a bérük alakulását. (Úgy is nyiltkoztattam őket ezzel kapcsolatban). Mivel tudom, hogy senkinek nincs máshonnan jövedelme, ezért nem adódhat furcsa helyzet ebből.
Amint látom, hogy a következő hónapban eléri valamelyik dolgozó ezt az összeghatárt, vagy átlépi, akkor attól a hónaptól kezdve egy új nyilatkozatot töltetek ki vele, méghozzá arról, hogy innentől kezdve kéri az adóalap-kiegészítést is az adóév végéig. Így szinte pár ezer forint eltéréssel pontosan annyi adóelőleget vonok le tőlük év közben, mint amennyit ténylegesen fizetnének is, és nem tízezrekkel többet.
Senkinek nem mindegy havonta, hogy mennyit visz haza. Ez egy bruttó 80 ezres fizetésnél is havonta 3.500 Ft körüli mínuszt jelent a dolgozónak, aminek visszautalására várhat egy évet. Ezt a havi mínuszt szorozd fel 12 hónappal. Az egy évben 42.000 forint, amelyet lehet, hogy teljesen feleslegesen fizet be a dolgozó év közben adóelőlegként azért, hogy egy év múlva visszaigényelhesse.
Nem, az nem feltétlenül azt jelenti. Az átlagbér teljesen más lehet, mint az órabér. Főleg többműszakos rendben dolgozónál, valamint befolyásolja a túlórázás stb.
Csak az átlagbéred emelkedett ennyivel - mert mondjuk megnyomta a sok túlóra, vagy a műszakpótlék.
De az óradíjad ettől még nem fog megnőni.
Ha kevesebbet túlórázol, vagy a műszakpótlék csökken valami miatt (áttértek a csak délelőttösre), akkor az átlagbéred is csökkeni fog, de attól még az órabéred ugyanannyi marad.
Ez egy statisztika-szerű számadat, lehet, hogy a bérprogram automatikusan számolja valamiért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!