Ki tudja, . Mit lehet ilyenkor tenni?
Egy cégnek az alkalmazottja vagyok, minimálbérre bejelentve.
Belépéskor megegyeztünk a cég vezetőivel, hogy valamivel többet kapunk, mint a minimálbér és a különbözetet készpénzben fizetik ki.
Mit tehettünk? Új cég volt, úgy vett át bennünket, ha nem akartuk, hogy kirúgjanak, bele kellett mennünk.
Most, hogy kötelező volt órabért emelni, a bérpapírunkon már az új órabér szerepel, ez alapján számolták ki hivatalosan.
De mi az összeget az előző órabér szerint kaptuk, több, mint 10.000.- Ft-tal megrövidítettek bennünket./ per fő/
Az egész cég ténykedése nem törvényszerű.
Két jelenléti ívet kell kitöltenünk, a fizetési borítékon nem szerepel az összeg, hogy mennyit kapunk, nekünk kell minden hónapban kiszámolni, hogy hány napot dolgoztunk és erre mennyi jár.
Gyakorlatilag üres borítékot írunk alá, amin csak a nevünk szerepel.
Több dolog is volt már eddig, de ezzel most már betelt a pohár.
Persze, mindenki félti a munkahelyét és nem merik feljelenteni.
Bizonyítani nem sokat tudunk, esetleg annyit, hogy két jelenléti ívet kell kitöltenünk. A minta jelenléti ívet minden hónapban eljuttatják nekünk, ami alapján kapjuk a fizetésünket. Ez le van fénymásolva.
Van valami lehetőség az ilyen cégek ellen fellépni, vagy el kell tűrnünk, hogy minden hónapban lenyúlják a pénzünk egy részét?
Kérlek benneteket, aki tud valami lehetőséget , az válaszoljon!
Válaszaitokat előre is köszönöm.
Higgyétek el, én nagyon szeretnék olyan cégnél dolgozni, aki betartja a törvényeket, de sajnos ez lehetetlen.
Hát igen, ez egy faramuci helyzet. Nálunk a dolgozók egyöntetűen nem hajlandóak aláírni olyan összeget, amit nem is kapnak meg. A főnök meg összeszarhatja magát, nem tud mit csinálni. Így kénytelen törvényesen eljárni.
Ha a kétféle jelenléti ívet tudjátok igazolni, akkor az már egy adu a kezetekben. Összefogással sok mindenre tudtok menni a Munkaügyi és Munkavédelmi Felügyelőség illetékes szervénél.
Viszont a bibi tényleg abban van, hogy ha ezt előadjátok, akkor Ti is "sárosak" lesztek.
Igazából nem tudom, hogy van-e erre megoldás.
De várd meg, hátha valaki hasonló cipőben járt már, és sikerre vitte "vesztes" ügyét.
Köszönöm mindkettőtöknek a válaszát.
Az a baj, hogy én már elmúlottam 50 éves és nem nagyon válogathatok a munkahelyek között.
Ez egy takarítócég, amelyet egy áruház foglalkoztat.
/Én a munkámat szeretem, mielőtt valaki lefujjogná./
Negyven éves elmúltam, amikor új helyre kellett költöznöm, mindent elölről kellett kezdenem.
A pénzre szükség volt /két kiskorú gyermek/ ezért jelentkeztem takarítónak.
Az a helyzet, hogy amikor átvettek bennünket, megígérték, hogy minden hivatalos lesz.
Eleinte így is működött, majd folyamatosan tértek rá a fent leírt dolgokra.
Én még nem írtam alá semmit, sem az összeg megnevezése nélküli borítékot, sem azt az értesítést, amelyen szerepel az órabéremelés.
Aki hozta a pénzünket, /a területvezető, vagy minek mondják őket/ magyarázat nélkül elfutott.
Most várunk. Sajnos, van, aki aláírta és csak utána nézte meg, hogy mennyit is kapott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!