Kiváló helyesírással és kiváló írási külalakkal rendelkezem. Milyen állást tudnék ilyen készséggel végezni?
Érettségivel rendelkezem, többi tárgyból annyira nem voltam jó, kivéve a magyar nyelvtant, főleg a helyesírási részét nagyon értettem.
Ugyan nem nagyképűségből írom, ám manapság úgy vettem észre, hogy nincs sok olyan ember, aki hozzám hasonlóan kiválóan bánik a betűkkel. Az évfolyamomban magasan a legjobb helyesíró voltam. Sosem volt szükségem nyelvtan könyvre, helyesírási szabályzatra, gyakorlásra, valahogy ez úgy adódott számomra.
Milyen munkát lehet ilyen "képességgel" elvégezni? Milyen állást tudnék betölteni? Melyik az az állás, ahol nagy szükség lenne a kiváló írási tudásra?
Szerencsére nem te vagy az egyetlen, aki tud helyesen írni. Például nekem is kiváló a helyesírásom, nagy a szókincsem. A kézírásom sajnos nem annyira szép, viszont olvasható. 24 éve dolgozom, ez idő alatt nem nézték a kézírásomat, annál inkább a szövegszerkesztői tudásomat.
Az írási külalakon a kalligrafikus írást érted vagy csak szép kerek betűkkel írsz, mint egy jó kislány?
A mai, számítástechnikát (esetedben szövegszerkesztésre gondolok) előnyben részesítő világban talán egy nyomdában, pl. tördelőként tudnád kamatoztatni a tudásod, de ahhoz sem árt az érettségin kívül más, szakirányú tudást megszerezni.
Az emberek helyesírás terén hajlamosak túlértékelni magukat (a legtöbb ember azt hiszi magáról, hogy helyesen ír, hiszen a saját hibáit nem veszi észre).
Te is így vagy ezzel, egy érettségi még kevés a "kiváló" helyesíráshoz, ahhoz még sok év gyakorlás vagy magasabb végzettség kell.
Mindezt csak azért mondom, mert a kérdésedbe is becsúszott egy helyesírási hiba: a "nyelvtankönyv" egy szó :)
De ha tudod még tökéletesíteni a helyesírásod, lehetsz pl. korrektor egy lapnál vagy kiadónál. Több nem nagyon.
A külalak szerintem ma már senkit sem érdekel.
Legyél a drága Államfőnk írónője. :D
Komolyra fordítva, a helyesírást gépíróként hasznosíthatnád, nem gondolom hogy sok idő megszerezni egy ilyen papírt. Az íráskép... Általános iskolában az összes tanárnőnek szépen kell írnia, hogy erre motiválják a kisiskolásokat. Nyilván ez a legjelentéktelenebb része a szakmának, de hirtelen nem tudok mást, ahova kell szépírni.
Esetleg lehetnél lektor, titkárnő például ügyvédi irodáknál, ahol többszáz oldalas hivatalos írásokba csak-csak becsúszik pár hiba.
Ha az irodalom része is jól ment, van szókincsed, stílusod, v. azóta magyarból egy dipolomád, akkor lehetnél (segéd)szerkesztő, korrektor.
Végül mi lett belőled?
Hidd el, vannak olyanok, akiknek nagyon jó a helyesírásuk, mellette van szakmájuk/ diplomájuk, beszélnek más nyelveket is (helyesen)/ van számítógépes ismeretük, tudnak/ tanultak vakon gépelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!