Mit tanácsoltok külföldi egyetemekkel kapcsolatban? (bővebben lent)
Amit én tanácsolok neked, hogy egyenlöre az elsö 2 évben minden tantárgyból legyél jó. Nézd meg félévenként mi volt ami gyengébben ment. (lehet 5-s voltál de nem érzed hogy annyira szeretnéd).
Mindenképpen tanulj idegen nyelvet, de ha lehet egyszerre egyet. Alapfok nem sok. Ha tényleg mennek a nyelvek akkor elsö végére sikerül egy középfokut tenned angolból, majd rágyúrhatsz egy másik nyelvre, én németet azért tanácsolom, mert legközelebbi szomszédaink, az osztrákok, svájc és németország, sokan beszélik és jó egyetemeik vanna.
Aztán 4-ik elejére eldöntöd mi akarsz lenni nagy vonalakban. Akkor elkezdheted olvasgatni eröteljesen (vagy harmadik után a nyáron) a külföldi egyetemek oldalait, melyiknek milyen képzése van, mit ad stb...
Külföldi tanulásnak két negatívumja van.
Anyagiakban rengetegbe kerül a családnak, habár talán van külföldieknek is ösztöndíj , de pl németeknél nincs kolesz, itt fiatalok együtt laknak egy lakásban ülön szobával, de ez sokba kerül.
másik hogy családtól távol negyon nehéz és sokan feladják mert nem gondolják hogy a család ennyire hiányozna.
Az országot szakot csak akkor kezd el nézegetni ha megvan melyik nyelv megy a legjobban és melyik téma érdekel legjobban.
Remélem nem haragszol, de most muszály leszek egy kiábrándító hozzászólást írni:
"filmiparban szeretnék elhelyezkedni"
Ez így elég tág fogalom, ha a filmművészet érdekel akkor kezdd el tanulmányozni a '20-as évektől kezdődően a filmezést és a fényképészetet, lehet gyakorolni, majd talán egy média OKTV-t megfontolni a gimi utolsó éveiben.
"A jegyeim egészen jók"
Mihez vagy kihez képest? Miért gondolod hogy a jegyek számítanak? A tudás ami számít, nem a jegy, csak ezt szegény hiú diákoknak nem mondják el a tömegoktatás rendszerében.
"jó a nyelvérzékem angolból most teszek alapfokot"
Akkor tanuljál, ne alapfokkal bíbelődj, azzal kitörölheted, már bocs, semmit nem ér egy nyelv ma már, pláne alapfokon.
"számítógépeket viszonylag jól kezelem"
Melyik mai gyerek nem? Ne az idősebb rétegekhez hasonlítsdd magad, hanem a saját generiációdhoz! Most őszintén kérdezd meg magadtól: tudsz programozni például? A te generációdnak ez már alapkövetelmény lesz, ha középiskola után szeretné valamire vinni (mondjuk a filmművészetben).
"tanulással nem lesznek igazán gondok"
Tudod hány kisdiák mondja ezt középiskola előtt? :D
"jól rajzolok és festek"
Ismét felteszem a kérdést: kihez vagy mihez képest? Az hogy rajzórán megdícsért a tanítónéni semmit nem jelent, attól még nem vagy művész.
"melyik ország vagy méginkább melyik egyetem?"
Angol alap-középfokkal úgy sem tudod megértetni angolul úgyhogy magyarország, Moholy-Nagy vagy Kommu/Üzleti főiskola. Külföldre csak akkor menjél hogyha előtte már voltál abban az országban és meg tudod érteni az anyanyelvi beszéd szintjét és a szaknyelvvel sem akadnak problémáid.
Most hogy így lelomboztalak remélem egy kicsit reálisabban látod a világot.
elsö vagyok
azért ne lombozzanak le ezek a dolgok amiket írtak.
szerintem egyszerüen felejts el minden tervet, mindent hogy mi akarzs lenni, és a köv 2 évben tanulj és tanulj. majd 3-ik év elejére ott fogsz tartani hogy látod az eröviszonyaidat. akkor elkezdhetsz utánna járni mi is érdekel. Lehet a filmezés már magasrol nem fog érdekelni, és teljesen más akarsz lenni. (én is rendezö akartam lenni 10 évesen)
nyelvizsgában pedig igazad van elöször menj csak alapfokra majd huzz bele a középfokba. Túl sok nyelvet ne tanulj, szerintem 2-nél többet egyszerre semmi képpen sem. Ha esetleg egyböl leközépfokuztál akkor keress olyan kurzust ahol tudod beszédet használni eröteljesen, ahol heti 1-2 lakalommal aktív beszélgetésekre jársz.
Még azért én egy storit elmondok neked. (elsö vagyok)
Párom unokatestvéréröl van szó aki 25 éves most. (német és németországban él)
Örörk életében állatgondozó akart lenni. Náluk minden állat egy kedvenc volt és soha de soha nem akart más. Hát hagytáka szülök hogy azt tanuljon. Szerencséje volt, kapott egy féléves helyet egy svájci állatkertben is tanulóként, és még 1 évet egy nagy híres német állatkertben is volt gyakorlaton.
Aztán elkezdett az iskola után állást keresni. Ès semmi és semmi, és rengeteg az állatgondozó, max farmra mehetne kevés pénzért trágyát lapátolni.
ìgy most egy bányában dolgozik habár nem fizikai munka, hanem irodában felügyel valamit, de távol van az állatgondozástól. Most annyit keres amit még egy jobb állatkertben sem kapna meg, így azt mondja hogy elment a kedve az állatgondozástól, hoyg képtelen megélni belöle. ìgy tart 5 tyukot és ennyi.
Az álmok szépek, de amikor oda jutsz már lehet ki is ábrándulsz belöle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!