Azt megteheti a főnököm hogy a dec.25-26. -a munkaszüneti napot, a szabadságomból veszi el?
Bocsi, de a szabadság és a szabadnap nem ugyan az.
25-re adhat szabadnapot, szabadságot nem lehet kiírni sem ünnepnapra sem hétvégére. (Még folyamatos munkarendnél sem!) A 26-a fizetett ünnep. Vagyis ha nem dolgoztál ki kell fizetnie a napi béred, ha dolgoztál a dupláját!
Most lehet, hogy én vagyok a komplett hülye de tájékozatlanságomat tudjuk be annak, hogy nem vagyok vendéglátós.
Először is tisztában vagyok azzal, hogy a szabadság egy részével rendelkezhet a munkáltató de hogy a piros betűs ünnepeket levonják azt nem értem.
Ilyenkor államilag van elrendelve a munkaszünet kivételt képez ez alól ha a vállalkozást a tulajdonos üzemelteti személyesen ezen idő alatt.
Tehát mire fel vonja le?
Munkaszüneti nap pedig van sőt kötelező minden héten pihenőnapot adni a dolgozónak.
A törvény még azt is szabályozza, hogyan kell kiadni a szabadnapokat. Tavaly jártam továbbképzésre volt munkaügy is és habár a nagyjára nem emlékszem szó szerint de szerintem ez jogtalan volt.
Ha nem az egészségügyben, rendőrség, tűzoltóság,stb-nél dolgozol akkor ez ünnep amit egy maszek főnök nem írhat felül.
Vagy tévedek? Mert meglehet ne gyaluljatok le nagyon légyszi:))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!