Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Hogyan lehetne a határozottság...

Hogyan lehetne a határozottságot fejleszteni?

Figyelt kérdés

Lehet, hogy nem jó helyre írtam, bocsi érte.

Van egy kedves ismerősöm, lány, 28 éves. Az elmúlt 6 évben ő gondozta-ápolta a nagymamáját, aki tavaly sajnos elhunyt.

Azóta a lány próbál állást találni, de nem sikerül (tudom, másoknak is nehéz).

Nagyon értelmes, alkalmazkodó, tanulékony, nem is csúnya, szépen beszél, tud fogalmazni.

Az a baj, hogy az elmúlt 6 évben csak a nagymamájának élt, intézte a hivatalos dolgait és ápolta, kórházba, orvoshoz vitte. Javarészt nem is találkozott és beszélgetett másokkal csak orvosokkal és hivatalnokokkal.

Még a suliból ismerem. Régebben nagyon életvidám, karakán csaj volt, mostanra már teljesen elvesztette magát.

Neki is van sajnos egy betegsége, ami miatt még könnyű fizikai munkát sem végezhet. A legtesthezállóbb egy irodai vagy telefonos munka lenne számára.

Egy héten 1-2 alkalommal be is hívják interjúra, de mindig elbukja a dolgot azért, mert nem elég határozott a fellépése. Vagyis az, de mégsem. A gondja azzal van, hogy nem bírja a vizsgahelyzeteket és nem szeret/nem tud emberekkel szemtől-szembe beszélgetni. Telefonon, levélben bármit elintéz, csak ne kelljen szembeállni állnia vkivel, mert azzal a lendülettel, hogy pl. szituációs játékra kerül sor, elkezd hebegni-habogni.

Minden kezdet nehéz, ezt tudjuk, de még esélyt sem adnak neki, pedig 1-2 hét alatt tuti pofin belejönne akármilyen dologba.

Tudtok ötletet/tanácsot adni, hogy mivel lehetne tuningolni a lányt? Sajnos azon kívül, hogy bátorítom és ide kiírtam a kérdést, mást nem tudok csinálni.

2011. okt. 6. 11:57
 1/2 Smartguy86 ***** válasza:
100%

Gyakorlat teszi a mestert, szokták mondani. Máshogy nem fogja megtanulni ezt (újra), maximum úgy, ha belevág és csinálja és csinálja.

Másfelől: határozottságot, önbizalmat és a saját képességekbe vetett hitet nem kaphat sem tőled, sem mástól, csak saját magától. A saját sikerélményeitől.

Ha rám hallgat, kezdje a kisebb konfliktusok feloldásával, a magánéletével, és úgy haladjon egyre inkább a durva megpróbáltatások felé. Legyenek kudarcai is! Legyenek sikerei is! Legyen szerelmes, legyen emberek között, legyen IDEGEN emberekkel egy légtérben. Beszélgessen, szembesüljön a valós élethelyzetekkel! Sportoljon! Keressen hobbit magának! Ezek mind sikerélményt, szocializációt és magabiztosságot adnak neki.

DE! ne feledje el, hogy erőbefektetés nélkül nincs siker!!

2011. okt. 6. 12:06
 2/2 anonim ***** válasza:

ahogy az első is írta, valószínűleg a magánélete sincs letisztázva, hordoz egy csomó feszültséget, amit egy idegen azonnal kiszúr, és egy szorongó embert nem nagyon szeretnek alkalmazni.

próbálja meg ne vizsgahelyzetnek tekinteni ezeket a beszélgetéseket, és ne úgy gondoljon rá, hogy ez az egyetlen és utolsó lehetőség, hanem ez csak egy lehetőség. amikor munkát kerestem és is "rástresszeltem", aztán egyszer csak már úgy voltam vele, hogy innentől nem érdekel, lesz ami lesz. ahogy ezt elgondoltam magamban és behívtak egy interjúra, teljesen laza voltam, hiszen minden mindegy. másnap 2 állásajánlatot kaptam :D

2011. okt. 7. 05:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!