Mennyi az emberek valódi átlag nettó bére ma Magyarországon?
Pesten valóban 200 ezer az átlagbér.
AZ én családom,legtöbb ismerősöm,én 400 körül keresünk.
Több diplomával,több nyelvvizsgával.
De még a takarítónőm is 100-at keres havonta tisztán (napi 5000-ért dolgozik, és van hogy heti 6 napot)
Valószínüleg az ország más részein nehezebb
120-140.000.- körül lehet, de még ez sem valós. Sokkal több a minimálbéres,mint aki 100 fölött keres.
Hogy számolják az átlagbért?
A főnök keres 500,000,-et,az alkalmazottja 100.000.-et.
Az összes bér 600.000.-,osztják a létszámmal,vagyis kettővel. Így az átlagbér 300.000.- Ft.
Én segédápolóként 75 körül viszek haza, a szakképzettek 90 körül. Admin 70-et,takarító 60-at,orvos 150 körül.
Anyósomék 90-100 körül a gyárban. Férjem 100-at.
Ez az átlag: közalkalmazottak és gyárban dolgozók az átlag.
A többi, aki vállalkozó vagy hasonló jó kereső, az kb. 10 %.
Néhány gondolat:
1) Nekem is az a benyomásom, mint néhányaknak, hogy a minimálbéresek közül sokan többet kapnak, mint amennyit hivatalosan keresnek
2) Bár azoknak, akik keveset keresnek, sovány vigasz, de valóban vannak sokan olyanok, akiknél a 200e netto körüli fizu elérhető és reális (jell. diplomás, több nyelvet beszélők + fizikai munkás szakemberek)
3) Nem vagyok statisztikus, de érdekes lenne olyan tanulmány, ami átlag helyett medián értékkel számol, az átlagot (számtani közepet) ugyanis a kiugró értékek nagyon eltéritik. (Pl. [link] Ilyet szeretnék látni országos szinten - gyors kereséssel nem találtam.
Rövid magyarázat: medián az emelkedő sorrendben rendezett közül a középső tényleges érték. Például, van 1 főnök (500e) + 2 alkalmazott (100e) => 100 - 100 - 500 => medián az 100e. Átlag ebben az esetben 233e lenne (2*100+500 = 700e /3). Ilyet érdekes lenne látni nemzetgazdasági szinten.
Bocs, ha tul bonyolult lettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!