Visszatarthatják hivatalosan a fizetésem?
Egy kissebb ruhaboltban dolgoztam az (elmúlt 3 évben) mint eladó. Egyik nap én, másik nap pedig a kolléganőm dolgozott reggel 9-től este 8-ig.
A bolt tulajdonosa több boltot üzemeltet országszerte.
A múlt héten a nyár előtti leltár eredménye 110000Ft hiányt hozott ki. :(
Nem tudjuk hogy miből adódott ez a hiány, ezért a kolléganőmet is és engem is azonnali hatállyal közös megeggyezéssel elbocsátottak.
Azt ígérték hogy a kilépési papírjainkat postázni fogják, ami 1 hét után nagy nehezen meg is történt!
Viszont közölték azt is hogy a fizetésünket ami még járna azt a hiány miatt nem fizetik ki! Fejenként 52000Ft-ról van szó!
Az érdeklene hogy ezt megteheti-e a munkaadó???? Szerintem nem!!!
Mit csináljunk?
Hogyan tudod bebizonyítani,hogy te nem vagy felelős a hiányért?
Ma a munkáltató MINDENT megtehet.
Ha közös megegyezéssel szűnt meg a munkaviszonyod, akkor (ha a közös megegyezésben máshogy nem szerepel) köteles kifizetni a munkabéretek.
Akkor tarthatná vissza, ha rendkívüli felmondással mondott volna fel nektek, és az indokban szerepelne a leltárhiány.
A munkaszerződésetekben szerepel valami a leltárhiánnyal kapcsolatosan?
Azt ajánlom, együtt lépjetek a kolléganőddel a munkáltató ellen, ne külön-külön.
Az első válaszolónak üzenem: Nem mondtam hogy be tudodm bizonyítani hogy nem vagyok felelős a hiányért! Viszont a munkaadónk sem tudja bebizonyítani hogy felelősek vagyunk! Ez a hiány fakadhat bármiből!!!
Mi az hogy a munkáltató MINDENT megtehet??? Az egy dolog hogy manapság gátlástalanul (ebben az országban) mindenre képesek, de ez nem azt jelenti hogy jogilag meg is teheti!
A 2. válaszolónak pedig köszönöm a válaszát! Fel is fogunk lépni a volt munkaadónk ellen!!!
Szerintem titeket átvertek!!
Amennyiben a megkötött munkaszerződésetekben NINCS BENNE az, hogy anyagi felelősségvállalás, továbbá meghatározva az ÖSSZEG, hogy mennyi értékhatárig!
Az esetben nem vonhatnak le a fizetésetekből SEMMIT!!!
Ha megteszik, munkaügyi bíróság!!
Ha a közös megegyezésben nem volt feltüntetve, hogy levonják tőletek a pénzt akkor minél előbb jelentsétek fel a munkaügyi bíróságon, ha viszont benne volt, és aláírtátok akkor bszhatjátok...
Legjobb ha ügyvédhez mentek mind a ketten, az a legbiztosabb!!
ma 12:12
A közös megegyezés arra vonatkozik ami bele van foglalva, azaz a munkaviszony megszüntetésére, azt jól tette, hogy aláírta.
A fizetésvisszatartás már az utána következő esemény, köze nincs a közös megegyezéshez.
Nem abban egyeztek meg közösen, hogy a melós ellopta a cuccot ezért nem kap fizetést! :D
Először is volt-e valami jegyzőkönyv vagy ilyesmi felvéve arról, hogy hiányzik a leltárból 110ezer? Mert ha nem akkor egyértelmű, hogy ki kell fizetnie téged. (Hivatalosan nem is történt semmi.)
Ha volt, akkor az a kérdés, hogy mi van a munkaszerződésedben. Ha nincs benne az, hogy te felelős vagy a leltárért, akkor az azt jelenti, hogy neked ehhez semmi közöd, jár a pénz.
Ha az van benne, hogy felelős vagy a leltárért, vagy valami hasonló (nem kell, hogy ott legyen az, hogy anyagilag is), akkor már más a helyzet.
Szerintem akkor ez már károkozásnak minősül. Ha gondatlanságról van szó (miért nem figyeltél a leltárra amikor ez a dolgod), akkor max a fél havi béreddel vagy felelős. Ha szándékos (elloptad, direkt rosszul csináltad) akkor a teljes kárt fizetned kell.
Innentől az a kérdés, hogy mennyit kerestél ott havonta. Ha 104ezret akkor jogos, hogy nem fizet. Persze, ha van jegyzőkönyv, a munkaszerződésben benne van, hogy tiéd a leltár...
Ha kevesebbet kerestél akkor követelheted rajta a kettő különbségét. Azt, hogy szándékos azt úgyis neki kell bizonyítania, nyilván nem tudja.
Ügyvédhez csak akkor menj, ha tényleg jogos a követelésed, különben csak kifizetsz neki egy csomó pénzt és azt mondja, hogy ezzel nem érdemes bíróságra menni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!