Amerikanisztika szak?
Nincs azon belül tolmács!
Ha tolmács akarsz lenni, az ELTE tolmácsképző intézetére keress rá. Minimum 1 felső és egy középfokú nyelv kell hozzá.
Amúgy csak úgy szólok, hogy az angol tolmács elég telített szakma. Amiből kevés van, az a szaknyelvi tolmács, pl. műszaki, jogi, stb.
Tolmácsként nem hiszem, ha csak nincs eszméletlen protekciód a politikai-diplomáciai vonalon. Az USA-ban rengeteg idegen ajkú ember él, akinek az anyanyelve pl. a magyar, mellette tökéletesen beszél angolul. Na meg nincs is tömeges igény a magyar nyelvtudásra. Irodalom tanárként, hááát, szerintem ez is elég necces, ahogy fentebb már írta valaki.
Egyébként jártam együtt fordító képzésre (Corvinus) amerikanisztika szakosokkal (ELTÉ-n végeztek). Az általános angolt egészen elképesztő szinten beszélték, mármint elképesztően jól, viszont a szakszövegekhez nem igazán konyítottak, mert hiányoztak a legalapvetőbb szakmai ismeretek is. Viszont egy tolmácsnak-fordítónak ez nagyon fontos lenne, hiszen általában valamilyen szakterületen (műszaki, jogi főleg, azután gazdasági, környezetvédelmi, stb.) folyik a tolmácsolás, nem az irodalomról társalognak. Így fordulhatott elő, hogy az övékhez képest jóval csekélyebb nyelvtudással jobb eredményt értem el a záróvizsgákon, ami amúgy egy vicc. Szóval ha nem ragaszkodsz az USA-hoz jó az az amerikanisztika-tolmács szak, de mindenképpen képezd magad mellette valamelyik szakterületen is, akár autodidakta módon. És itt nem csak a szakszókincsre gondolok, mert attól még nem fogod megérteni az összefüggéseket egy adott szakszövegben és kegyetlenül félrecsúszhat az egész, vagy olyan lesz a fordítás hogy a "felhasználó" nem érti miről beszélsz.
Szia, Olyan szak nincs, hogy "Amerikanisztika tolmács"
Amerikanisztika szak van, amely BA és MA szinten egyaránt hallgatható a magyar egyetemeken.
Kellő mélységű tudás nélkül nem kellesz irodalomtanárnak, viszont ha kellő tudással fogsz rendelkezni, felveheted a verseny akár egy ottani tanárral is.
Szóval mindent bele !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!