Válthatok terhesség alatt munkahelyet?
...no meg aztán az egy dolog, hogy a terhesség bejelentésétől számítva felmondási védelem illeti meg, de ez csak a rendes felmondástól védi. Rendkívülivel akkor is ki lehet rúgni. Én ha munkaadó lennék, azt megérteném, hogy valaki már hosszú ideje ott dolgozik, és aztán lesz terhes, de ha ezt a pofátlanságot eljátszaná velem, hogy felveteti magát csak azért, hogy utána rögtön elmenjen tgyásra, én meg tartsam állományban több évig, valószínűleg megvizsgálnám a lehetőségét, hogy ki tudom-e rakni rendkívülivel.
Persze, azt meg kell indokolni, de indokot ugyebár mindig lehet találni. (Talán még akár "tanút" is, aki azt mondja, amit én. :P) Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Aztán csináljon azt amit akar...
És utána, amikor majd a gyed után vissza akarsz menni dolgozni, ha nem vesznek vissza, majd mit szólsz?!
Ez nem kirúghatnak kérdés kellene, hogy legyen, hanem korrektség kérdése. Nem szeretem a nem egyenes embereket. És ez nem egyenes viselkedés.
Válthatsz.
Ha olyan a munkaköröd, köteles vagy bejelenteni, hogy terhes vagy. Egyes munkakörökben nem is dolgozhatnak terhesek.
Az új munkaszerződésed valószínűleg tartalmazza a 3 hónapos próbaidőt, ami alatt nem állsz védettség alatt, tehát indoklás nélkül felmondhatnak neked.
Most kb 2 hónapos tehes vagy, a próbaidő végére 5 hetes terhes leszel majd, ami nagy valószínűséggel már látszani fog. A munkáltatód rá is kérdezhet a próbaidő alatt, hogy terhes vagy-e, és ha letagadod, a próbaidő után derül ki a munkáltató számára, hogy állításoddal ellentétbe terhes vagy, kirúghat rendes felmondással. Ráadásul ebben az esetben kártérítési igénnyel is felléphet veled szemben.
Az lenne részedről a korrekt, ha megmondanád a leendő munkáltatódnak, hogy terhes vagy.
válthatsz
nem vagy köteles, de illene
veszélyei megvannak - lásd, amit a többiek irtak.
összegezve: én maradnék az eredeti helyen, hiszen úgyis elmész szülni. és csak a gyedről visszajőve keresnék másik állást, vagy
az új munkaadóval korrekt lennék és vázolnám a szituációt, hozzátéve, hogy a maradék időben, illetve gyed után számithat rám. ő pedig döntse el,hogy mit szeretne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!