Mi van annak a társadalom biztosításával (TB) aki pályakezdő és nem talál munkát, azt utólag kell fizetni vagy csak akkor kell fizetni ha van munkahelye egy személynek?
Szia!
Ha a diákigazolványod érvényessége lejárt, be kell menned az APEH-ba, és bejelenteni magad, hogy egészségügyi hozzájárulást szeretnél fizetni. Ez havi kb. 5000 Ft. Ha nem fizeted be, megbüntetnek!
Én több, mint 3 éve végeztem egyetemen, azóta nincs állásom.
Soha nem szólt senki, hogy fizessek és meg se büntettek.
Igaz orvosnál ez alatt csak egyszer voltam, mikor a jogosítványomat kellett meghosszabbíttatni. De az így is úgy is fizetős.
A diákigazolványra való jogosultságod lejárta után még 45 napig passzív jogon jogosult vagy a természetbeli egészségügyi ellátásokra (van TBd) Pl a júniusban érettségizők/államvizsgázók december 15-ig jogosultak az ellátásra; december 16-tól kell maguknak rendezniük a TBjüket.
Ha már nem vagy jogosult, akkor magadnak kell rendezned a TBdet.
Ha szociális és vagyoni helyzeted/helyzetetek alapján jogosult vagy rá, kérelmedre az önkormányzat rendezi a TB jogosultságod.
Ha erre nem vagy jogosult, akkor be kell jelentkezned az APEHhoz (most NAV) egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésre. A honlapjukról letölthető a nyomtatvány, kitöltöd, 2 példányban beküldöd. Az egyiket visszaküldik érkezetve. Utánna küldenek határozatot a fizetési kötelezettségről. Ez jelenleg havi 5100 forint. Csekket csak akkor küldenek, ha külön kéred. Akár csekken fizeted, akár utalod a pénzt, 5 évig őrizd meg a feladást/utalást igazoló bizonylatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!