Mennyit keres egy postai biciklis kézbesítő?
Én voltam postás. Minibálbért kaptunk + cafeteria, ha megvan a postai végzettséged, amit egy idő után felajánlanak, hogy elvégezd, csak vizsgát kell tenni, akkor elvileg valami 60.000+ -t kapsz még, de szerintem ez bruttó és ezt csak úgy félfüllel hallottam a főnöktől.
A borravaló valóban kijöhet havi 50.000. A nyugdíjasok készségesen adnak 500-1000 Ft-ot akkor is, ha új vagy vagy helyettes vagy a végén az aprót nem kérik el. Minden hónap második felében hordasz nyugdíjt, nekem úgy volt összeállítva, hogy az első napokon olyan 20 nyugdíj, az utolsókon 8-10. Nyugdíjas napokon simán megvolt a napi 5.000 forint borravaló, ami kijött úgy havi 50.000-re. Családi pótlékos napokon és egyéb utalványoknál is adnak, még a tezsvírek is előszeretettel adnak borravalót. A 100.000 azért necces, de az 50.000 meglehet simán.
Emellett viszont nem csak abból áll a kézbesítés, hogy bedobod a leveleket. Esőben szinte lehetetlen elvégezni a munkát, de muszáj, nyáron meg érzed, hogy éget a nap, főleg ha sokat kell állni. Konkrétan éreztem, hogy éget a nap. Reggel kb. másfél óra elmegy a benti adminisztrációs munkától, sorba kell rakni a leveleket, kikérni a pénzt, megszámolni, megcímezni az újságokat, elrendezni. Ha kezdő vagy két óra, de akkor már úgy érzed el vagy késve és szopás az egész nap. Ha sok pénz van nálad, vissza kell menni pótlásért, a táska nehéz és egész nap rajtad kell lennie. Ajánlott leveleknél mindig be kell csengetni, értesítőt írni, vagy rávenni az ügyfélt, hogy adja már oda a személyiét. Sok felelősséged van, millió pénzekre kell vigyázni, az ajánlott leveleket főleg a jó helyre eljuttatni. Rendesek nagyjából az emberek, de azért észreveszed, hogy nem azzal a tekintéllyel néznek rád, mint egy diplomás munkásra.
Az utóbbiakban nagyon traktálják a kézbesítőket, hogy köttessenek biztosítást az ügyfelekkel. A legfőbb munkáltatói motiválás a kirúgással való fenyegetés. Az ebédszünetet nem fizetik és ha átléped a 9 órát akkor akkor hozzáadódik +25 perc, azaz ledolgozol 45 percet egyes napokon. Ha sok túlórád van, azt nem fizetik ki, helyette ha épp letelőben van a negyedév, akkor elkezdenek siettetni, hogy eltűnjenek a túlórák, de az sem jó ha mínusz órád van. A régebben ott dolgozó férfi kollégákat gyakran behívják éjszakára, 5 óra körül, csomagokat pakolni. Azzal is számolni kell, hogyha kár keletkezik a biciklidben, akkor a posta csak havi 15.000 Ft-ig állja a költségeket, de csak az alkatrészek költségét, a javítást neked magadnak kell csinálni. Ritkán, mint amikor jönnek a nemzeti konzultációk, megesnek olyan napok is, hogy este 7-ig bent vagy a leveleket rendezni.
Több helyen (inkább nagyvárosokban) bevezettek egy új kézbesítési rendszert, hogy vannak akik külön hordják a sima leveleket, valakik meg csak az ajánlott leveleket és az utalványokat, egy csak az ajánlott levelesek kapnak a borravalóból és mindenkinek kétszer annyit kell menni. Ha ilyen helye akarnál kézbesítő lenni kezdőként esélytelen lenne az ajánlott levelesekhez kerülni.
Van jó oldala is. Új helyeket ismersz meg, ha jó idő van, akkor jó hangulata tud lenni, akár olyan, mint egy kirándulás. Sok jó történetem van abból fakadóan, hogy sok emberrel találkoztam, de azért látsz sok tragédiát is.
Ha 8 általánosod van vagy érettségid, akkor lehet jobb, mint egy gyár vagy a McDonald's, nem tudom, de ne számíts olyan sokra!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!