Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Orvosnak vagy mérnök informati...

Orvosnak vagy mérnök informatikusnak mobil fejlesztő tanuljak?

Figyelt kérdés
Lany vagyok melyik érne meg jobban hol lehet jobban érvényesülni? Melyik nehezebb?
tegnapelőtt 18:51
 1/9 anonim ***** válasza:
88%
Orvos nehezebb, infó jobban "megéri", de egyébként azt csináld, amelyik érdekel. Azért baromira nem ugyanaz a két irány.
tegnapelőtt 19:28
 2/9 anonim ***** válasza:
83%
Melyik érdekel?
tegnapelőtt 20:06
 3/9 anonim ***** válasza:
0%
Onlyfans operatornak.
tegnapelőtt 20:50
 4/9 anonim ***** válasza:
77%

Infóval könnyebben lehet sok pénzt keresni, ha jó vagy és dolgozhatsz home-officeban. Viszont ha gyengébb vagy, akkor problémás lehet az elhelyezkedés, valamint követni kell a technológiát, különben lemaradsz. Könnyebben veszti értékét a tudás.

Az orvosival is lehet sok pénzt keresni, de jóval melósabb, 6 éves az egyetem, és mellette nincs idő gyakornokoskodni (így pénzt keresni) mint infónál 1-2 év után. Vállalkozni is költségesebb, mint infóval. Cserébe viszont kevésbé inflálódik a tudás, mondhatni biztos hivatás életed végéig. Munkanélküli orvos nincs. Továbbá, orvosi munkát csak adott szakorvos végezhet, nem lehet utcáról bekerülni, ez védi a munkahelyed. Az infóba akár egy diploma nélküli is bekerülhet (habár ez egyre nehezebb), ez pedig csökkenti a munka stabilitását.

tegnapelőtt 21:31
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Orvosi és mérnök infóhoz teljesen más készségek szükségesek, már csak felvételin is más tantárgyak érnek pontot.

Ezen felül sokféle egyetem, szakirány létezik, eltérő nehézséggel, teljesen más Gábor Dénesen végezni, mint a BME-n.

Helyedben az alapján döntenék, hogy milyen készségeid vannak, mennyire könnyen tanulsz gyorsan netről, szeretsz programozni, akar naphosszakat, szeretsz kódot értelmezni, javítani, fejleszteni, avagy jobban érdekel az emberi test, latin, millió egy szak kifejezés szeretsz emberekkel foglalkozni, egyáltalán orvosi melyik része érdekel?

Mindkettővel nagyon jól lehet keresni, de nem mindenki keres jól. Lásd ugyanott végzett csoporttásam dupla annyit visz haza, mint én, viszont egy másik csak fele annyit, amennyit én.

tegnapelőtt 22:25
 6/9 anonim ***** válasza:
84%

Mérnökinfót végeztem. Az indulás nehéz volt, de hamar jól lehet keresni. Már egyetemi diákmunkámmal bőven átlag fizetés fölött kerestem.

Viszont nem valami stabil a munkapiac. Minket könnyebben földhöz vág egy válság és könnyebben automatizálható a munkánk.

A különféle AI eszközök a munkámat nekem már most legalább 30-40%-al növelik a produktivitásomat. Az elmúlt 1 évben átlag napi 4-5 órát dolgoztam, azokban az időszakokban is, amikor óriási hajtás van nálunk. Ennek ellenére előléptettek és csak pozitív visszajelzéseket kaptam.

Pl.:

Ha kapok egy 30 oldalas doksit egy integráció elkészítéshez, nekem azt elolvasni, megfelelő DTO réteget létrehozni, mappereket, entitásokat, db-ben táblákat, contrainteket definiáló sql scriptek létrehozni stb... legalább 3-4 nap rohadt unalmas gépelés lenne.

Helyette már az elejétől kezdve AI toolokkal pár perc alatt legenerálok több száz sort, amikhez nem kell gondolkodás. Utána service szinten is az egyszerűbb logikákat megírja, már csak reviewzom a kódot és néhol változtatok rajta. Meg persze tesztek írása is könnyebb.

Így simán van, hogy egy 4 napos feladat lehozok 5 óra alat mondjuk. A maradék pár napban semmit sem csinálok, csak daily standupon elmondom, hogy "milyen nehéz a feladat", "Még X, Y dolgot kell csinálni" stb...

A végén mindenki boldog.

Ez egy egyszerű példa, amiben sokat segít az AI, de van rengeteg más komplexebb feladat is, amit rettenetesen felgyorsít. Úgy vettem észre, hogy a legtöbb ember nem tudja ezeket az eszközöket használni vagy hozzám hasonlóan "csendben" használja és így lazább lett a munkája, de az feladatok becsült idején nem változtattak és úgy látom nem csak cégen belül, az iparon belül sem nagyon.

Szóval ha abszolút nem változik az AI mostani állapota, csak többet megtanulják kompetensen használni megfelelő problémákra, akkor nem lesz annyira fejlesztőre szükség mint most vagy ha igen, akkor is csökken a hozzáadott értéke a fejlesztőnek, így nem lesz ennyire "jól" megfizetett szakma.

Jelenleg jó programozónak lenni, de nem tudom, hogy 20-30 év múlva mi lesz.

Az meg biztos, hogy orvosra mindig szükség lesz.

tegnap 12:08
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

6# vagyok. Ha meg rendesen végig dolgoznám a 8 órát és megpróbálnék minél többet flowban maradni, akkor meg szimplán letisztítanám a jira boardunkat.

1-2x próbáltam és elég furcsán nézett ki, hogy munkatársaimhoz képest 3-4x annyit feladat volt rajtam és teljesen kifogytunk a feladatokból, így már hónapok óta bent ragadt random dolgokat kellett csinálni a backlogról.

Furcsa mód nem is egy nagy multiban vagyok, ahol nyugdíjas a tempó. Elvileg nálunk "dinamikusan" mennek a dolgok.

Ezért nekem nagyon kétségesnek tűnik a jövő.

tegnap 12:17
 8/9 A kérdező kommentje:
6os azt mondod 20ev múlva kevesebb informatikus kell majd az AI miatt?
tegnap 12:48
 9/9 anonim ***** válasza:
38%
6-os a jó példája a biorobotnak amit it """mérnök"""nek csúfolnak egyesek. Nyilván az efféle pozíciók zsákutca kategória. Ha valaki it-re megy, akkor az a szoftver fejlesztés értsd: programozás, ahhoz meg hozzáértés kell nem papír gyüjtögetés.
tegnap 12:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!