Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mi a teendőm, ha a munkáltatóm...

Mi a teendőm, ha a munkáltatóm nem tb kifizető hely?

Figyelt kérdés

Ma megkaptam a táppénzes papírt az orvostól, mert terhes vagyok.

Ha a munkahelyem nem táppénzkifizető hely, akkor ebben az esetben nekem kell a táppénzes papírt bevinnem a hivatalba, vagy mindent a munkáltatóm rendez ebben az esetben, és a táppénzes papírt mindenképp a munkáltatómnak kell adnom?

Másik kérdésem pedig, hogy ezt hány napon bellül kell leadni? Ma megkaptam a táppénzes papírt, a de a főnökömmel csak jövőre találkozok lehet hogy csak 10. Én.

Előre is köszönöm

dec. 30. 11:55
 1/5 anonim ***** válasza:
Ebben az esetben neked kell leadnod a hivatalban (esetleg egy kormányablakban, beküldöd postán, beszkenneled/lefényképezed és elküldöd Ügyfélkapun). Amúgy a tb-kifizetőhely egybeírandó, a belül egy l (összesen kettő), a 10. Én meg nyilván 10-én akart lenni.
tegnapelőtt 01:30
 2/5 Syska válasza:

Személyesen kormányablak vagy elektronikus úton is belehet nyújtani a Személyre Szabott Ügyintézési Felületen (SZÜF) keresztül.

Fontos, hogy a munkahelyedet értesítened kell a keresőképtelenségedről és annak időtartamáról, illetve a keresőképtelenséget igazoló orvosi dokumentumokat ( tp papír, várandós kiskönyv, terhesség megállapításról egyéb dokumentum) a munkáltató részére is el kell juttatni, mivel ezek szükségesek a távolléti igazolásokhoz és a bérszámfejtéshez.

Nem árt telefonon vagy személyesen tartani a kapcsolatot a munkahelyeddel.

Ha megoldható személyesen vidd be első alkalommal a fentebb írt dokumentumokat és akkor ott is rákérdezhetsz mi a menete a dolgoknak későbbiekbek csed, gyed stb. iránt is.

tegnapelőtt 02:12
 3/5 Syska válasza:

2-es vagyok. Bocsánat lemaradt a válasz az utolsó kérdésedre.

Hivatalosan 3 munkanapon belül köteles vagy leadni az orvosi igazolást a munkáltatódnak mert csak abban az esetben tudja igazolt hiányzásként kezelni.

Nem tudom milyen helyen dolgozol, meddig van a karácsonyi leállás, de érdemes felvenni a fönököddel a kapcsolatot ebben az esetben, biztos többet tud mondani arról, nálatok mi a menete illetve átírányít egy olyan személyhez aki a munkahelyen ezeket kezeli. Valószínűleg egy HR osztályos dolgozó lesz. Az igazolásokat lekell adnod a munkáltatód felé is minden hónapban.

Majd ha mész várandósgondozásra ( itt helyileg nálunk ott adták ki mindig a tp papírt) vagy védőnőhöz akkor ott nyugodtan tedd fel a kérdéseidet akár írd össze kis lapra vagy füzetre biztos segítenek majd, de a munkahelyednél is nyugodtan érdeklődj, ha valamiben nem vagy biztos.

Tudod, a nem tudás nem bűn :)

tegnapelőtt 02:37
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Jujj!

Ha TB-kifizetőhely a munkáltató, ha nem, a keresőképtelenségről szóló orvosi igazolást mindig a munkáltatónak kell leadni!

A két fogalom között csak annyi a különbség, ha a munkáltató kifizetőhely, akkor ő fogja bérszámfejteni a keresőképtelenségre jutó ellátást és fizeti ki bérfizetéskor, míg ha nem kifizetőhely, akkor az egészségpénztár fogja utalni, vagy lakcímre postázni az ellátásodat a munkáltató által leadott igény alapján.

A munkáltató az orvosi igazolás alapján köteles meghatározni, hogy milyen ellátásra vagy jogosult (betegszabadság, netalántán táppénz stb.). Ha táppénzre, akkor kiállít hozzá egy "munkáltatói igazolást/táppénz igényt", amiben igazolja az ellátásod összegének kiszámításához szükséges béradatokat, stb., és mellékletként csatolva az orvosi igazolásodat hozzá továbbítja az egészségpénztár felé az ellátás iránti "kérelmet".

Minden orvosi igazolást a munkáltatónak kell leadnod, nem másnak!

tegnapelőtt 07:14
 5/5 anonim ***** válasza:

Akkor nem a munkáltatónak adjuk le az orvosi igazolásokat, ha valamilyen oknál fogva passzív ellátásra vagyunk jogosultak. Passzív annyit jelent, hogy már nem áll fenn a munkaviszony a munkáltatóval, de mégis jár ellátás ettől függetlenül. Létezik ilyen. A te eseted nem ez.

Munkáltatónak kell leadnod mindent, mindent ő intéz, igényel meg neked.

tegnapelőtt 07:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!