Mibe fektessek 400.000 forintot (és utána havi 250 ezret februártól), van már egészségpénztáram, állampapírom, és diákhitelem, meg szabad lekötésem Revoluton?
Diákhitelt még 3x750 ezret felvehetek, jelenleg kb. 6 millió 600 ezer forint a tartozásom, ebből 500k még nem tőkésített. Nekem az lenne logikus megoldás, ha nem engedném gyorsan ezt tőkésedni, hanem simán csak befizetném a kamattartozásom. Mondjuk a 400 ezer ezt még így sem fedezi, kivonok a Revulotról pénzt, nekem az is mindegy.
Ugyebàr amikor kitaláltam a diákhitelem állampapírba gyűjtését, akkor még 1,99% volt a napi kamata, most majdnem 8% a PMÁP meg 6%-ot vagy 14-et írt, ami egyértelmű nyerészkedés volt az alapján. Jelenleg a PMÁPom 550k-val màr több, mint a diákhitelem, tehát sikerült rajta nyerészkedni valamennyit tényleg.
Ha bent tartom lejáratig őket, akkor a kièrkező PMÁP kamatokból tudom majd törleszteni a diákhitelemet, amit hivatalosan jövő ősztől kell majd. Addig csak előtörleszthetek.
Mindenhogyan minimum 10 év törlesztést számol, de amíg nincs ingatlan, amibe fektetném a pénzt, addig értelmetlen ezen gondolkodni, hogy kiveszem a PMÁPból. Sajnos ezen felül (a PMÁP 550k többlete, és a mostani 400k) csak 2,5 millió forintom van, ennek fele aranyban, tehát ahhoz soha nem tervezek nyúlni. Így igazából adósságom van 6 millió 600k, amit nem költöttem el, mert az egesz PMÁP, a legfrissebb 2033-ban jár le, addig azért nem tartanám bent...
Lehet hogy ez gáz 28 évesen nőként,mert másnak már saját lakása van hitelre meg gyereke, de hát egyszer remélem nekem is lesz férjem.24 évesen kezdtem diákhitelt felvenni PMÁPhoz, és akkor reménykedtem hogy időben lesz társam, még a Phd képzésem vége előtt, és 30 éves koromra már lehet gyerekem, ugyanis 2 gyerek után nőknél a DH tartozás felét eltörlik, ami jó lett volna. De ez egyelőre úgy fest, jó ha 35 előtt még összejön egy baba, hogy beleférjek még ezen felül a babaváró hitelbe. Számoltam azzal, hogy nehezen lesz társam, a mostani sem elég jó 1,5 év után sajnos. Tehàt szerencsés szerelmi életre és gyerekekre igyekeztem nem gondolni, hanem arra, mennyit tudok törleszteni.
Szóval arra nem tudok apellálni, hogy jövő ősztől fizetek 40k kötelező törlesztőt kb. Havonta, meg 40k havi előtörlesztést. Kiszámoltam DH kalkulátorral, hogy havi 80k elég kell legyen a hatásos törlesztéshez.Ha csökkentem a tőketartozásom, az csak segítene már most, gondolom.
Valahogy logikusnak tűnne az a megoldás, hogy gyorsan fizessek vissza minél több DH-t, meg a havi 250k-ból is kezdjek el kiutalgatni februárban.
De a bejövő PMÁP kamatokat ígyis-úgyis DH-ba rakom. Kiszámoltam, 1 millió lesz kb. a hozamom jövő évben PMÁPban, abból is jócskán jutna a DH előtörlesztésre.
Nem tudom mi éri meg jobban, befektetni ezt a 400kt EP-be a garantált 13,5% adóvisszatérítésért, vagy tegyem be 1 évre állampapírba, vagy mindenhogy azzal járnék a legjobban, ha csökkenteném a DH tőketartozásomat.
Azt is tisztáznom kell itt, hogy ha nagy gebasz lesz, és 5 évig ìgyse-úgyse nyúlnék a PMÁPban lévő DHmhoz, akkor ki tudnám venni PMÁPból a DH törlesztéshez a pénzt. Innentől meg kis túlzással mindegy nekem, hogy mennyit sikerül előtörlesztenem 5 évig, mert ez marha bizonytalan, hogy lenne igazán jó.
Fene se gondolta volna, hogy ìgy elszáll az inflàció, és ekkora kamata lesz a DH-nak is.
Én a helyedben visszafizetném az összes tartozásom, és eszem ágában nem lenne még fölvenni.
Amúgy meg, a szokásosakat tudom mondani: valuta beleértve btc, nagyobb cégek részvényei, arany.
Amúgy a 3 x 750k DH-t még tervezem felvenni. Ez megnehezítené némileg a dolgokat, azt is csinálhatnám, hogy nem veszem fel, és megpróbálok csak tovább kamatoztatni PMÁPot és amilyen hamar lehet visszafizetni a a DH-t. Csak hàt na, 2 millió 150 ezer forint az rengeteg pénz, és nekem az lenne a célom, hogy akár babaváró vagy bármi egyéb lakáshitel tervezés előtt legyen 15 millió mozgatható pénzem, tök függetlenül attól, hogy a leendő gyerekeim apja mennyit tud belerakni. Nekem ez az egyéni célom, amitől nem szeretnék elállni még akkor sem, ha pl: jelenlegi párom 1-2 millió forintokat simán elkölt nyaralásra ahelyett hogy kicsit meghúzná magát addig, amíg lesz egy sajàt lakásra való.
Részben emiatt sem szeretnék vele hosszú távra gondolni, mert ismerek olyan párt ahol marha jól működőtt az 28 éves korukig, hogy 0 nyaralás, de cserébe lett egy 7 milliós új kocsijuk meg egy 30 milliós lakásuk gyerekkel, havi 240 ezret fizetnek törlesztőkre, ami 2 fizetésből szinte még mindig olcsóbb, mint egy albi.
De ehhez olyan partner kell, aki már nem szórakozásra akarja költeni az összes megtakarított pénzét 30 évesen, hanem a családi életet megalapozni. Szóval marha nehéz ez az egész, mert mikor szórakozz ha nem fiatalon, de a lakásra gyűjtés meg az utazgatás együtt nem megy, mert annyit senki se keres. :(
2-es, az nem fog menni, mert a szüleim egyik eddig kiadott lakásában élek ingyen, csak rezsit fizetek. Amint lenne akármilyen ingatlanom, nekem oda kéne költözni. Plusz 19 millió hitelt én egyedül nem tudok felvenni. Egy 40nm-es lakás 25 millió.
Mindenki, akinek van körülöttem, házastárssal vett, ennyi terhet egyedül nem lehet vinni. :(
OFF: Eleinte arra gondoltam, hogy (a korkülönbségünk ellenére) azt írom, hogy egy kávé mellett szívesen beszélgetek veled róla, szeretem az okos nőket. De aztán a párodról, illetve a kapcsolatról írtakat olvasva inkább mégsem... Na de ez nem a párkapcsolatok témakör.
ON:
1: Akkor lehet értelme továbbbi hitelt felvenni, ha azt még magasabb kamaton be tudod fektetni. Ugyanez igaz az előtörlesztésre is: Amíg többet hoz befektetve az összeg, mint amit elvisz a hitelkamat oké, de ha ez nem áll fenn, akkor érdemes törleszteni. (Azzal is számolj a majdani visszaváltáskor, hogy az idő előtti PMÁP visszaváltás 1% levonással jár.)
2: Arra mindenképp figyelj, hogy amikorra a lakáshitelig jutsz/juttok, lehetőleg ne legyen már más hiteled. Egyrészt nagyobb összeget kaphatsz, másrészt kisebb terhet és rizikót jelent a visszafizetésnél. Hiába mozgótőke a diákhitel összege, az attól még ugyanúgy hitel. Ha amúgy összejön az önerő, nem biztos hogy jobban jársz vele. (Persze az elengedést nem számítva.)
3: A 19 milliós lakáshitel valóban soknak érződik egyedül, főleg a 25 milliós lakásárhoz képest, de persze ennek megítélése függ a bevételtől, törlesztőrészlettől is. (De nem lehetetlen, én 15 milliót vettem fel pár éve szintén egyedül, így utólag a legjobbkor a kamatkörnyezet alakulását tekintve. De ebben azért éreztem rizikót is, persze mióta ott figyel PMÁP-ban a teljes tőketartozás, és bármikor végtörleszthetek, már nyugodtabb vagyok...)
Még egy OFF: Megkérdezhetem milyen területen tervezel doktorálni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!