Az osztrák álom lényegiben a földrajzilag legközelebbi amerikai álom?
Nem. Az "amerikai álom" nagyjából az 50-es években létezett és soha többet. Se előtte, se utána. De ez sem rajtuk múlott, hanem azon, hogy a világháború után kvázi komoly versenytárs nélkül maradt az amerikai gazdaság.
Egy rövid időszak, amikor az átlag kispolgár/melós ember egymaga olyan életszínvonalat tudott teremteni saját magának és a családjának (akár több gyerek), amelyet manapság a felső közép osztály vagy épp az elit tud csak.
Ausztriában ezt nem tudod megtenni. Még vezető beosztású emberként sem.
Nem tudsz venni magadnak egy tágas családiházat a kertvárosban, nem tudsz 2-3 évente ÚJ autót venni hitelmentesen, nem tudsz EGY fizetésből fenntartani egy háztartásbeli feleséget és 2-3 gyereket.
2
"Nem tudsz venni magadnak egy tágas családiházat a kertvárosban, nem tudsz 2-3 évente ÚJ autót venni hitelmentesen"
Ez alapjában véve igaz, de amiről te írsz az a szokásos begyöpösödött magyar gondolkodásmód.
Tudomásom szerint az Unióban nálunk a legmagasabb a lakástulajdonlás lakosságarányosan, ez különösen vicces annak tükrében, hogy az Unió legszegényebb országa vagyunk és az életszínvonal sosem volt jónak mondható.
Abban szocializálódik a magyar, hogy legyen saját ingatlanod.
Ezért bármit hajlandóak megtenni, széthajtják magukat, 30 évre eladósodnak, olyan munkahelyeken maradnak meg amit utálnak mint a sz.rt, de kénytelenek maradni, mert még vissza van 25 év törlesztő, mindezt teszik azért, hogy 50-60 éves korukra elmondhassák, hogy van egy patkánylyuk a nevén a panel 8.-on Rákosborzasztó túlvégén.
Míg az osztrákok azt hiszem 60%-a (Svájcról már ne is beszéljünk) köszöni szépen, az egész életét leéli bérleményben és ez tökéletesen működik évtizedek óta.
Természetesen azt aláírom, hogy ott a bérlésnek más feltételei vannak és teljesen más szabályozás alá esik mint Magyarországon, ergo biztonságosabb mint Mo-n, de nem vesznek fel 30 évre hitelt hogy öreg korukra azt mondhassák, "ez az enyém".
Az autóvásárlás ugyanez, pepitában.
A magyar meg van veszve érte hogy az ő neve legyen a forgalmiban, az osztrák pedig tökéletesen el van a lízinggel, ami igazából tartós bérlet inkább, beül egy új autóba, fizet havonta 400 eurót, abba benne van a biztosítás, kötelező szervizek, talán a Vorführung is, használja 5 évig, aztán átül egy új autóba.
Igen, sosem lesz az övé az autó, de ők ezzel tökéletesen el vannak és élnek mint Marci hevesen.
Fun fact, 2017-ben a Skoda is bevezette osztrák mintára ezt a fajta tartós bérletet magánszemélyek részére, 8 vagy 9 hónapig volt elérhető (nem egészen 1 évig), aztán megszüntették mert a magyarnak nem kellett, mondván pénzkidobás és nem is lesz az övé az autó...
Tehát Magyarországon alapvetően a mindset a probléma, és a magyarok úgy csinálnak mintha 200 évig élnének és micsoda nagy dolog ha 50 évesen van egy patkánylyuk a neveden, és az elmúlt 30 évedre ráment az egészséged, az idegrendszered, vagy ne adj isten ha nem úgy jött ki a lépés és lebetegedtél, akkor vitték a házat a fejed felől meg az autót a segged alól.
Én 18 éves korom óta élek Ausztriában, most vagyok 34, soha az életben nem lesz se házam se lakásom Ausztriában, de Magyarországon sem. És én ezen 1 percig nem stresszeltem, élem az életem, nem remegek azon, hogy mikor rúgnak ki és maradok munkanélküli mert van megtakarításom amit nem egy olyan dologba öntöttem bele, amiből majd 30 év múlva lesz talán valami.
Ha megdobnának 100 millió forinttal, akkor se vennék ingatlant Magyarországon se.
100 millió forintból tökéletesen leéled az egész életed egy bérleményben stresszmentesen Ausztriában ha mellette dolgozol is.
4-es: ez az amerikai álom volt, rohadtul nem értem miért keverted ide, hogy ebben az országban sokaknak van saját ingatlana. A lényeg az volt, hogy az "amerikai álom" olyan életszínvonalat jelentett az átlag polgárnak, amelyet manapság CSAK a felsőbb rétegek engedhetnek meg maguknak. És igen, ott is saját ingatlant vettek és saját autót, amelyet tudtak cserélni ha akarták és nem a pnézen múlott az autó megléte vagy meg nem léte. Ahogy az is átlagos volt, hogyha nőtt a család, tudtak venni nagyobb ingatlant, olyat ami megfelelt az iégnyeiknek és nem csak olyat amire éppenhogy volt pénzük.
Szóval amit írtam annak az ég világon semmi köze sincs a magyar gondolkodás módhoz. Nem ez volt a lényeg.
5
"ez az amerikai álom volt, rohadtul nem értem miért keverted ide, hogy ebben az országban sokaknak van saját ingatlana."
Hogy hogy nem érted, amikor a kérdés NEM Amerikáról, hanem Ausztriáról szól?
Érdemes lenne a kérdést értelmezni, ugyanis NEM az USA-ról volt szó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!